Σημεία και συμπτώματα της ηπατίτιδας Β

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 08:52
Σημεία και συμπτώματα της ηπατίτιδας Β

Η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος, η οποία οφείλεται στην προσβολή του οργάνου από ιό. Αρκετά συχνή είναι η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β, τον HBV. Ο HBV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, του σπέρματος κι άλλων σωματικών υγρών. Η λοίμωξη από τον HBV διακρίνεται από του ειδικούς σε οξεία και χρόνια. Η οξεία διαρκεί κάποιες εβδομάδες, ενώ η χρόνια είναι μια σοβαρή νόσος με την οποία ο ασθενής μαθαίνει να ζει.

Τα περισσότερα άτομα με ηπατίτιδα B δεν έχουν συμπτώματα και αυτά που έχουν συνήθως θεωρούν ότι έχουν κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα διάστημα 90 ημερών κατά μέσο όρο από την έκθεση στον ιό. Στα σημεία και στα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β περιλαμβάνονται:

- ο πυρετός

- η κόπωση

- η απώλεια όρεξης

- ο πόνος στο υπογάστριο

- η ναυτία

- ο έμετος

- ο πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις

- ο ίκτερος που προκαλεί σκούρα ούρα και κίτρινο χρώμα στο δέρμα.

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον τρεις δόσεις του εμβολίου για όλα τα νήπια.

Για τη διάγνωση της ηπατίτιδας οι επαγγελματίες υγείας κατ' αρχάς αναζητούν σημεία βλάβης του ήπατος, όπως είναι για παράδειγμα ο ίκτερος. Παράλληλα, μπορεί να διεξαχθούν αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχος του ήπατος, καθώς και να ληφθεί, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, βιοψία από το ήπαρ.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την οξεία ηπατίτιδα Β, αλλά υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας και οι επιστήμονες αναπτύσσουν συνεχώς νέες θεραπείες. Τέλος, τα άτομα που υποφέρουν από χρόνια ηπατίτιδα Β είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό σημείων ηπατικής νόσου.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 10:08