Τι είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση; Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 09:05
Τι είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση; Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση εμφανίζεται όταν ο άνδρας δεν φτάνει στο στάδιο της εκσπερμάτισης, παρότι υπάρχει ικανοποιητικός ερεθισμός και διέγερση. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει σπέρμα και ο άνδρας μπορεί να νιώθει την ευχαρίστηση του οργασμού, αλλά δεν εξέρχεται σπέρμα από το πέος κατά την κορύφωσή του. Οι ειδικοί διακρίνουν την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση σε πρωτοπαθή, κατά την οποία ο άνδρας δεν έχει καταφέρει ποτέ να εκσπερματίσει, και σε δευτεροπαθή, κατά την οποία η ικανότητα της εκσπερμάτισης χάνεται έπειτα από μια περίοδο φυσιολογικής λειτουργίας.

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, μεταξύ των οποίων είναι:

- ο τραυματισμός της πυέλου

- ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού

- οι λοιμώξεις

- η λήψη φαρμακευτικής αγωγής

- ένα χειρουργείο σε όργανα της πυέλου, όπως είναι ο προστάτης και η ουροδόχος κύστη, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να τραυματιστούν πυελικά νεύρα

- η αφαίρεση λεμφαδένων, όπως συνήθως συμβαίνει στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου των όρχεων

- νοσήματα και διαταραχές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως είναι η νόσος του Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η θεραπεία της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την αίτια που την προκάλεσε. Εάν για παράδειγμα προκλήθηκε από λοίμωξη, τότε η αντιμετώπιση της λοίμωξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση. Σε κάποιες περιπτώσεις η διακοπή ή τροποποίηση μιας αγωγής που λαμβάνει το άτομο μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης. Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας που υποφέρει από ανεσταλμένη εκσπερμάτιση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό που εμπιστεύεται αναφορικά με τις εναλλακτικές που είναι διαθέσιμες στη δική του περίπτωση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 10:39