Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε ένα στρεσογόνο κόσμο που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής. Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες, μάλιστα, σχετίζεται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη σεξουαλική δραστηριότητα του ατόμου καθώς μεγαλώνει σε ηλικία. Υπάρχει άραγε κάποιο σημείο καμπής ή συνεχίζουμε να έχουμε ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα για όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι μόλις το 14% των ηλικιωμένων δηλώνουν ότι η σεξουαλική τους ζωή δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο στο παρελθόν, το 31% δε βρίσκει διαφορά ενώ το 45% αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξηγούν πως τα ηλικιωμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα, είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε ουσιαστικές, ικανοποιητικές σχέσεις.

Είναι φυσιολογικό τα άτομα να θέλουν λιγότερο συχνά σεξ όταν μεγαλώσουν σε ηλικία;
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας με την αύξηση της ηλικίας, κυρίως εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που υφίστανται. Οι στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινότητας, όμως, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της σεξουαλικής ορμής. Διάφορα ιατρικά προβλήματα, τα προβλήματα στη σχέση, το στρες που σχετίζεται με τη δουλειά, τα παιδιά, τα οικονομικά και πολλά άλλα ζητήματα προκαλούν ανησυχία και επηρεάζουν την επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.

Πόσοι άνδρες άνω των 50 έχουν ακόμα σεξουαλικές επαφές κάποιες φορές μέσα στο μήνα;
Το 25% των ανδρών άνω των 50 έχει βρεθεί ότι κάνει σεξ μερικές φορές το μήνα , ενώ ένα άλλο 25% κάνει σεξ μερικές φορές την εβδομάδα. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές σε μηνιαία ή εβδομαδιαία βάση μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 50. Πιο συγκεκριμένα το 20% δηλώνει ότι κάνει σεξ μερικές φορές το μήνα και μόλις το 7% δηλώνει ότι κάνει σεξ μερικές φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος στους ηλικιωμένους άνδρες για την επίτευξη στύσης;
Οι ειδικοί απαντούν πως οι ηλικιωμένοι άνδρες ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη επίτευξη στύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει πεθάνει. Υπάρχουν άλλωστε κρέμες και λιπαντικά προϊόντα που βοηθούν τη σεξουαλική διέγερση, ενώ παράλληλα, το ζευγάρι μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικό που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να εστιάσουν περισσότερο στα προκαταρτικά, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία.

Το 64% των ηλικιωμένων που έχει λάβει κάποια θεραπεία για τη σεξουαλική επιθυμία τονίζει ότι είναι αποτελεσματική και βελτιώνει τόσο τη σεξουαλική ζωή όσο και την ίδια τη σχέση. Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι επίσης που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία έχει βελτιώσει και τη σεξουαλική τους επιθυμία εν γένει.

Ένα αρκετά συχνό ερώτημα είναι εάν οι ηλικιωμένοι που έχουν συχνή σεξουαλική δραστηριότητα έχουν αυξημένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Ένας πολύ μικρός κίνδυνος βρέθηκε σε μια μόνο μελέτη, αλλά η πλειοψηφία έδειξε ότι το σεξ όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά μπορεί και να προλάβει μια καρδιακή προσβολή. Φυσικά, στην περίπτωση που υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής προσβολής ο άνδρας πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί τον ιατρό του.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι το 70% των ανδρών θα εμφανίσουν κάποιου τύπου στυτική δυσλειτουργία πριν συμπληρώσουν το 70ο έτος της ηλικίας τους. Είναι σημαντικό να απευθυνθούν στον ιατρό τους γιατί η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε μια υποκείμενη νόσο όπως είναι ο διαβήτης ή το καρδιακό νόσημα. Παράλληλα, η χρήση κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα παυσίπονα, τα αντιψυχωτικά, τα χημειοθεραπευτικά, το αλκοόλ, η μαριχουάνα, καθώς και κάποια κοινά φάρμακα για την απαλλαγή από τις καούρες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη στύση. Είναι και πάλι σημαντικό ο άνδρας να απευθυνθεί στον ιατρό του ώστε να εντοπιστεί το αίτιο της στυτικής του δυσλειτουργίας.

Στην περίπτωση των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη, μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική επιθυμία. Η επώδυνη συνουσία και η κολπική ξηρότητα ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία μιας γυναίκας για σεξουαλική δραστηριότητα. Οι γυναίκες είναι σημαντικό να απευθυνθούν στον ιατρό τους, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιο από τα δύο φύλα είναι περισσότερο σεξουαλικά ενεργό στις μεγαλύτερες ηλικίες;
Έρευνα αποκαλύπτει πως οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί από τις ηλικιωμένες γυναίκες, το οποίο εν μέρει οφείλεται στη διαφορά των δυο φύλων ως προς το προσδόκιμο ζωής. Οι ηλικιωμένοι άνδρες, δηλαδή, είναι πιο πιθανό να έχουν σύντροφο ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τον έχουν χάσει. Παράλληλα οι άνδρες τείνουν να έχουν για σεξουαλικές συντρόφους νεότερες γυναίκες.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, κανένας λόγος για τον οποίον ένας ηλικιωμένος άνδρας δεν μπορεί να έχει ισχυρή libido. Είναι αλήθεια ότι η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά αν υπάρχει μια δραματική μείωση ο άνδρας πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει τη γνώμη ειδικού.
Για τις γυναίκες από την άλλη, το πιο συχνό παράπονο μετά την είσοδό τους στην εμμηνόπαυση είναι η μειωμένη libido. Σήμερα υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Φυσικά οι ηλικιωμένοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί είναι ακόμα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Έχει βρεθεί ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται πιο συχνά τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Το 19%, ωστόσο, των ηλικιωμένων είναι φορείς του HIV ή έχουν AIDS. Αυτό ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πιο ηλικιωμένοι δεν έχουν την επίγνωση του κινδύνου που έχουν οι νεότεροι. Ίσως μάλιστα δεν είναι τόσο ανοικτοί στη συζήτηση για τα ΣΜΝ με τους σεξουαλικούς τους συντρόφους, ενώ παράλληλα, μπορεί να συγχέουν κάποια συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος με τους πόνους που αποτελούν φυσιολογική συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή παρέχει γνωστά και συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία σε όλες της ηλικίας. Ανακουφίζει από το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την καύση του λίπους, ενισχύει τον μεταβολισμό, δυναμώνει τους μυς και τα οστά και, σε γενικές γραμμές, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του ατόμου, καθώς αυτό μεγαλώνει σε ηλικία.

Πηγή : examiner
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης