Σύμφωνα με επίσημα ερευνητικά δεδομένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των χειλεοπλαστικών έχει πενταπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα το 2010 να πραγματοποιηθούν 2000 επεμβάσεις. Στην Αυστραλία εκτιμάται ότι μέσα στο ίδιο έτος διεξήχθησαν 1500 επεμβάσεις χειλεοπλαστικής και αιδοιοπλαστικής.

Στην Αυστραλία o διάλογος μεταξύ των ειδικών στις αισθητικές επεμβάσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων αναδεικνύει την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης των κινήτρων που οδηγούν τις γυναίκες στην επιλογή αυτών των επεμβάσεων.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης πραγματοποιήθηκαν ποιοτικές μελέτες σε γυναίκες ηλικίας 18-28 ετών. Οι συνεντεύξεις επικεντρώθηκαν στις αντιλήψεις των γυναικών σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό ή ιδανικό αναφορικά με την ανατομία του αιδοίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες θα επωφελούνταν εάν είχαν καλύτερη πρόσβαση σε έγκυρες πηγές ενημέρωσης σχετικά με το φυσιολογικό εύρος της ανατομίας του αιδοίου. Οι γενικοί ιατροί μάλιστα που δέχονται αιτήματα των ασθενών για παραπομπή σε εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό θα πρέπει να συζητούν με την ασθενή, με σκοπό την πλήρη κατανόηση της ανατομίας και της διαδικασίας.

Είναι πολύ σημαντικό οι ιατροί να μη θεωρούν αυτονόητο ότι οι γυναίκες γνωρίζουν καλά τα γεννητικά τους όργανα και τους ιατρικούς όρους για να τα περιγράψουν ή ακόμα και να αναφερθούν συγκεκριμένα σε αυτά. Είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα και η συνεργασία των επαγγελματιών υγείας για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή πρακτική και το βέλτιστο αποτέλεσμα για την ασθενή.

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των στάσεων των φοιτητών απέναντι στην αποτρίχωση του εφηβαίου με τη φυσική δυσφορία, τη θέαση πορνογραφίας, την εικόνα που έχει το άτομο για τα γεννητικά του όργανα, καθώς και την επιλογή της χειλεοπλαστικής από τις γυναίκες. Η μελέτη, όμως, επίσης υπογράμμισε την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν με προσοχή τους πιθανούς λόγους που έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης των επεμβάσεων αισθητικού τύπου των έξω γεννητικών οργάνων από την πλευρά των γυναικών.

Μπορεί η αύξηση της ζήτησης των επεμβάσεων αυτών να είναι γεγονός, οι λόγοι όμως που την εξηγούν δεν είναι ξεκάθαροι. Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο που συνοδεύεται από έλλειψη γνώσης κι εκπαίδευσης αναφορικά με τη διαχείριση των ασθενών που ζητούν αυτού του τύπου τις επεμβάσεις.
Επίσης, οι γυναίκες έχουν ελλιπή γνώση σχετικά με τη δομή των έξω γεννητικών οργάνων τους, τη λειτουργία τους, ακόμα και τους όρους με τους οποίους μπορούν να αναφερθούν αυτά, με αποτέλεσμα να μην κατανοούν επαρκώς την ανατομία των γεννητικών τους οργάνων και το βαθμό στον οποίο μπορούν να διαφέρουν από αυτά των άλλων γυναικών και ωστόσο να παραμένουν φυσιολογικά.

Στο σημείο αυτό, μεγάλη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι γενικοί ιατροί, εφόσον βέβαια υποστηριχτούν με σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες που θα βοηθήσουν την πρακτική τους όταν έρχονται σε επαφή με τέτοια αιτήματα. Εάν μπορέσουν να παρέχουν επαρκείς και σαφείς πληροφορίες στις ασθενείς είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν να αποτρέψουν ένα μη απαραίτητο χειρουργείο και να ανακουφίσουν την ασθενή από το άγχος της. Ίσως μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι πιο σωστή η παραπομπή της γυναίκας σε ένα γυναικολόγο πρώτα και όχι απευθείας στον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν το γεγονός ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν καθήκον να παρέχουν στις γυναίκες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη διαφορετικότητα της εμφάνισης των έξω γεννητικών οργάνων και να συστήσουν απλά μέτρα για την ανακούφιση της δυσφορίας που νιώθουν οι ασθενείς όταν δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Επιπρόσθετα, υπάρχει σαφής ανάγκη για κλινική καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας, καθώς και για περεταίρω διερεύνηση της γνώσης και των αντιλήψεων τόσο των ειδικών όσο και των ασθενών, σχετικά με το ποια είναι η φυσιολογική ανατομία του αιδοίου.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr