Η γνωστή κινηματογραφική και τηλεοπτική ηθοποιός Tanya Roberts έχασε τη μάχη με τον θάνατο σε ηλικία 65 ετών μετά από βραχύχρονη νοσηλεία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, η αιτία θανάτου της ήταν λοίμωξη του ουροποιητικού που επεκτάθηκε στα νεφρά, την χοληδόχο κύστη και εν τέλει στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι εξαιρετικά συχνές και επηρεάζουν 1 στις 5 γυναίκες κατά την διάρκεια τη ζωής τους, όπως επίσης και αρκετούς άνδρες. Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι 8 – 10 εκατομμύρια επισκέψεις σε ουρολόγους ετησίως οφείλονται σε ουρολοιμώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα του θανάτου της Tanya Roberts είναι πολύ λυπηρά και προκαλούν φόβο στους ανθρώπους που υποφέρουν από συχνές ουρολοιμώξεις. Πότε όμως μια τέτοια λοίμωξη γίνεται επικίνδυνη και τι πρέπει να προσέχετε;

Η ουρολοίμωξη μπορεί να επεκταθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα βακτήρια περνούν στο ουροποιητικό σύστημα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη. Αυτό συνήθως συμβαίνει μέσω της ουρήθρας και σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθως η λοίμωξη εστιάζεται στην κύστη αλλά μπορεί να ανευρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις –και ιδιαίτερα αν παραμεληθεί- η λοίμωξη επεκτείνεται στους νεφρούς ή και σε άλλα όργανα του σώματος και κάποιες φορές στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επιπλοκές μιας γενικευμένης πλέον λοίμωξης μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλαβη στους νεφρούς και σε σηψαιμία. Μέρος της ανταπόκρισης του οργανισμού στην λοίμωξη περιλαμβάνει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος, με την σήψη να επέρχεται όταν αυτή η αντίδραση βγαίνει εκτός ελέγχου, προκαλώντας ζημιά σε ζωτικά όργανα.

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την εστία της λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν και μάλιστα μπορεί να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό το ότι πρόκειται για ουρολοίμωξη, ιδιαίτερα αν δεν είχατε παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν.

Εάν η λοίμωξη έχει επηρεάσει τους νεφρούς, μπορεί να νιώσετε πόνο στις πλευρές ή την πλάτη. Επίσης μπορεί να εμφανίσετε πυρετό, ζάλη και τάση για εμετό. Εαν η λοίμωξη εστιάζεται στην κύστη, μπορεί να αισθανθείτε πίεση χαμηλά στην λεκάνη ή κοιλιακές ενοχλήσεις. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στον χρωματισμό των ούρων, συμπεριλαμβανομένης της αιματουρίας, και πόνο κατά την ούρηση. Το αίσθημα καύσου κατα την ούρηση αποτελεί χαρακτηροιστικό σημάδι ότι η λοίμωξη έχει επηρεάσει την ουρήθρα σας.

Άλλα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν διαφυγή ούρων, αύξημένη συχνότητα ούρησης και ούρα με έντονη οσμή και σκούρο χρώμα. Επίσης μπορεί να προκληθεί σύγχιση, κόπωση και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Επισκεφτείτε έναν ουρολόγο αν εντοπίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα και αν παρατηρείτε υψηλό πυρετό, εμετό ή πνευματική σύγχιση αναζητείστε άμεσα ιατρική συνδρομή. Αν η τελική διάγνωση είναι ουρολοίμωξη, ο γιατρός θα σας συστήσει αγωγή με αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα βακτήρια που ευθύνονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης