Πυελικός ονομάζεται ο πόνος που εμφανίζεται χαμηλά στην κοιλιά και στην λεκάνη. Μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές παθήσεις τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Στις γυναίκες το πυελικό άλγος μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, πόνους περιόδου, αποβολή, έκτοπη κύηση, καρκίνο των ωοθηκών, κύστες, διάμεση κυστίτιδα, αιδοιοδυνία και πολλές ακόμα παθολογικές καταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα στους άνδρες τα αίτια εντοπίζονται συνήθως σε κάποια φλεγμονή του προστάτη αδένα.

Επιπρόσθετα, όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να παρουσιάσουν πυελικό πόνο που είναι πιθανό να οφείλεται στην σκωληκοειδή απόφυση, σε κάποια ουρολοίμωξη, σε νεφρολιθίαση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδη κολίτιδα, κήλη, δυσκοιλιότητα, καρκίνο του ορθού, διαταραχές των μυών του πυελικού εδάφους κ.α.

Όπως είναι φυσιολογικό, κάθε τύπος χρόνιου πόνου μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία του ατόμου, ο πυελικός πόνος όμως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ερωτική ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πυελικός πόνος οποιασδήποτε αιτιολογίας επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία του πυελικού εδάφους, μιας περιοχής που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σεξουαλική λειτουργία του ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ τεταμένοι λόγω κάποιας διαταραχής, λόγω άγχους ή λόγω πόνου, μπορεί να καταστήσουν επώδυνη και την σεξουαλική δραστηριότητα. Στους άνδρες μπορεί να παρουσιάζεται πόνος κατά την εκσπερμάτιση και στις γυναίκες πόνος κατά την διείσδυση ή να μην είναι καν εφικτή η διείσδυση λόγω του πόνου.

Από την άλλη, αν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ αδύναμοι, μπορεί να είναι δυσχεραίνεται η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία ή η διέγερση. Το αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), ακράτεια ούρων ή/και κοπράνων κατά την σεξουαλική επαφή και πρόπτωση των οργάνων της λεκάνης.

Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να παρουσιαστεί ως σεξουαλικός πόνος με αρκετούς τρόπους: πόνος κατά την στύση, κατά την εκσπερμάτιση, πόνος στην κλειτορίδα ή τον κόλπο και πόνος στο περίνεο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, δυσχέρεια στην λίπανση του κόλπου και δυσκολία ή αδυναμία επίτευξης οργασμού.

Ευτυχώς η ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει μεθόδους επιτυχούς αντιμετώπισης του πυελικού πόνου. Από την στιγμή που η αντιμετώπιση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αιτία που τον προκαλεί, είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί κατάλληλα η υποκείμενη πάθηση από εξειδικευμένο γιατρό πριν προχωρήσει κανείς στην αντιμετώπιση. Στην συνέχεια ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν μπορεί να βοηθηθεί ο ασθενής από φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους, φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω.

Η φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους περιλαμβάνει ασκήσεις για την εκγύμναση των μυών να συσφίγγονται ή να χαλαρώνουν όπως χρειάζεται για την απάλυνση του πόνου ώστε το σεξ να καταστεί πιο άνετο. Συγκεκριμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που μπορεί να προκαλεί πυελικό πόνο. Η συμβουλευτική ζευγαριών και το sex coaching μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να ξεπεράσουν τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του χρόνιου πόνου. Τέλος, οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι καθημερινές ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά για την εξομάλυνση των συμπτωμάτων.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης