Ένας καλός ύπνος έχει πολλά οφέλη για την υγεία και η υποστήριξη της σεξουαλικής λειτουργίας ενός ατόμου μπορεί να είναι ένα από αυτά.

Οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου, ποιότητας ύπνου, διάρκειας ύπνου και σεξουαλικής δυσλειτουργίας μέσω μιας ανασκόπησης της βιβλιογραφίας και μετα-ανάλυσης όλων των δημοσιεύσεων πάνω στο θέμα από την αρχή τους μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανασκόπηση και αξιολόγηση των άρθρων για την καταλληλότητά τους, περιλήφθησαν συνολικά 43 δημοσιεύσεις με 11 από αυτές να είναι διαχρονικές μελέτες αξιολόγησης και 32 συγχρονικές μελέτες στην τελική ανασκόπηση. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν από το 2002 έως το 2022 και περιλάμβαναν 491.718 συμμετέχοντες, και όλες αξιολόγησαν τη σύνδεση μεταξύ ύπνου (δηλαδή διαταραχών, ποιότητας και διάρκειας) και σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης επιβεβαίωσαν αυτό που πολλές προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν για τον ύπνο και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Καταρχάς, οι διαταραχές ύπνου, ιδίως η αποφρακτική υπνική άπνοια, αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ο συνολικός σχετικός κίνδυνος σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με διαταραχές ύπνου ήταν 1.97 σε διαχρονικές μελέτες αξιολόγησης και 2.05 στις συγχρονικές μελέτες.

Δεύτερον, η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται σημαντικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που δεν κοιμούνται καλά (ίσως λόγω κάποιας διαταραχής ύπνου, όπως η αϋπνία, κάποιας διαταραχής της αναπνευστικής λειτουργίας κατά τον ύπνο, κάποιας διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού, ή κάποιας άλλου τύπου διαταραχής ύπνου) μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ μεγάλης διάρκειας ύπνου και κινδύνου σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Ενώ υπάρχουν διάφοροι προτεινόμενοι μηχανισμοί σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ κακού ύπνου και σεξουαλικής δυσλειτουργίας, πολλοί επικεντρώνονται στη θεωρία ότι ο διαταραγμένος ή μειωμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει την κανονική αρχιτεκτονική του ύπνου, να μειώσει τον ύπνο REM (φάση του ύπνου που χαρακτηρίζεται από γρήγορη κίνηση των ματιών) και, τελικά, να μειώσει την ποσότητα και διαθεσιμότητα σημαντικών ορμονών του φύλου που παράγονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων, αν εσείς ή ο σύντροφός σας συχνά αντιμετωπίζετε διαταραγμένο ή ελλιπή ύπνο χωρίς ευκρινή αιτία, ενδέχεται να αξίζει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ύπνου που μπορεί να προτείνει επιλογές για καλύτερο ύπνο. Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι να βελτιώσετε την υγιεινή ύπνου σας αποφεύγοντας τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο, δημιουργώντας ένα σκοτεινό, άνετο περιβάλλον ύπνου και περιορίζοντας τους θορύβους ή τις ενοχλήσεις στο δωμάτιο όπου κοιμάστε.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης