Ο πονοκέφαλος οργασμού εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Για να χαρακτηριστεί ως πονοκέφαλος οργασμού δεν θα πρέπει να είναι σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος υγείας
Συνήθως παρουσιάζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κορύφωσης. Είναι εξίσου πιθανό να συμβεί κατά τον αυνανισμό και κατά τη σεξουαλική επαφή με σύντροφο. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να είναι έντονη, εκρηκτική ενώ κάποιοι την παρομοιάζουν με χτύπημα βροντής.
Ένας πονοκέφαλος οργασμού μπορεί να είναι πιο οδυνηρός πίσω ή γύρω από την περιοχή των ματιών. Περίπου το 75% των ανθρώπων που βιώνουν αυτούς τους πονοκεφάλους αναφέρουν ότι αισθάνονται πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους. Η μετακίνηση μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των πονοκεφάλων που συνδέονται με τη σεξουαλική επαφή είναι ο έντονος πόνος για 5-15 λεπτά που σταδιακά χαλαρώνει. Ο πόνος εμφανίζεται απότομα, και αφού μειωθεί, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί κάτι σαν χτύπημα στο κεφάλι του, το οποίο μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ή ακόμα και ημέρες.
Υπάρχει επίσης ένας τύπος πονοκεφάλου που σχετίζεται με το σεξ και τον όποιο οι ειδικοί ονομάζουν «καλοήθη», καθώς ο πόνος αναπτύσσεται αργά, αντί να ξεκινά ξαφνικά και μπορεί να μοιάζει με έναν πονοκέφαλο έντασης.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί πονοκεφάλους οργασμού, αλλά υποστηρίζουν ότι ίσως πρόκειται για έναν τύπο αγγειακού πονοκέφαλου που προκύπτει από διόγκωση αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
Όταν ένα άτομο έχει οργασμό, η αρτηριακή του πίεση αυξάνεται γρήγορα. Αυτή η αύξηση της πίεσης αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι να διαστέλλονται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξαφνικούς, έντονους πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα.
Ο «καλοήθης» πονοκέφαλος που σχετίζεται με το σεξ, από την άλλη πλευρά, οφείλεται σε αυξημένη μυϊκή ένταση. Καθώς το άτομο ερεθίζεται σεξουαλικά, οι μύες στο λαιμό και το κεφάλι του συσπώνται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία τάσεως.
Ο καθένας μπορεί να βιώσει πονοκέφαλο οργασμού Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2010 αναφέρει ότι είναι τέσσερις φορές πιο συχνοί στους άνδρες
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, η μέση ηλικία εμφάνισης αυτών των πονοκεφάλων είναι μεταξύ 40 και 49 ετών. Άτομα με ιστορικό ημικρανίας ή συχνών κεφαλαλγιών να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν πονοκέφαλο οργασμού.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό εάν κανείς παρουσιάζει συχνά πονοκεφάλους που σχετίζονται με το σεξ να ζητήσει τη συμβουλή ιατρού.
Οι πονοκέφαλοι του οργασμού συχνά εξαφανίζονται μόνοι τους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν έναν πονοκέφαλο οργασμού μόνο μία φορά, ενώ άλλοι τους βιώνουν επανειλημμένα για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Πονοκέφαλου, μελέτες δείχνουν ότι έως και το 40 τοις εκατό των ατόμων με αυτούς τους πονοκεφάλους τους βιώνουν για περισσότερο από ένα χρόνο.
Εάν ένα άτομο έχει πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα , θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι επιλογές θεραπείας για πονοκεφάλους οργασμού μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη και ινδομεθακίνη, και συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τριπτάνες και βήτα-αναστολείς.
Μια μικρή μελέτη από το 2007 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν ινδομεθακίνη ή βήτα-αποκλειστές πριν από το σεξ ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πονοκέφαλο.
Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί μερικές φορές να προκύψουν από άλλη πάθηση. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δευτερογενείς πονοκέφαλοι. Η αντιμετώπιση του υποκείμενου ζητήματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη αυτών των πονοκεφάλων.
Τα άτομα που παρουσιάζουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια του σεξ θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό, ο οποίος καταρχάς θα προσδιορίσει εάν είναι πρωτογενείς ή δευτερογενείς πονοκέφαλοι.
Σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια του σεξ περιλαμβάνουν:
• λοιμώξεις
• στεφανιαία νόσο
• ανεύρυσμα εγκεφάλου
• αιμορραγία εγκεφάλου
• εγκεφαλικό
Οι δευτερογενείς σεξουαλικοί πονοκέφαλοι με σοβαρή αιτία είναι πιθανό να εμφανιστούν μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως:
• ναυτία
• έμετος
• δυσκαμψία στον αυχένα
• απώλεια συνείδησης
Τα άτομα που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.