Τα διαφυλικά άτομα έχουν ταυτότητα φύλου που διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Πολλά διαφυλικά άτομα ενδιαφέρονται για θεραπείες που μπορούν να τα βοηθήσουν να ευθυγραμμίσουν εξωτερικά τα σωματικά τους χαρακτηριστικά με το εσωτερικό τους φύλο, όπως η θεραπεία με τεστοστερόνη.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι μια συνηθισμένη ιατρική παρέμβαση, ιδίως για τα άτομα που έχουν καταχωρηθεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση και επιθυμούν να αναπτύξουν πιο στερεοτυπικά “ανδρικά” χαρακτηριστικά. Η ορμόνη τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη σωματικών χαρακτηριστικών όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η βαθύτερη φωνή. Με τη χορήγηση εξωγενούς τεστοστερόνης, με την πάροδο του χρόνου, τα δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά κάποιου μπορεί να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με την ταυτότητα φύλου του. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσφορία φύλου, όσον αφορά τη βελτίωση της συνολικής τους ευεξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένα διαφυλικά άτομα που λαμβάνουν τεστοστερόνη έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν πυελικό πόνο. Μια νέα μελέτη διερεύνησε τον πυελικό πόνο σε τρανσέξουαλ άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεστοστερόνη με μήτρα και ωοθήκες. Ενώ ο πυελικός πόνος επηρεάζει το 14%-32% αυτού του πληθυσμού, ο αντίκτυπος της τεστοστερόνης στον πυελικό πόνο είναι ελάχιστα κατανοητός. Ως εκ τούτου, η μελέτη είχε ως στόχο να προσδιορίσει τον επιπολασμό του πυελικού πόνου στα διαφυλικά άτομα που λαμβάνουν τεστοστερόνη, καθώς και τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο και ότι μπορεί να υπάρχει τεκμηρίωση προηγούμενου πυελικού πόνου σε αυτά τα άτομα.

Μέθοδοι

Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη, εγκεκριμένη από θεσμικό συμβούλιο ανασκόπησης, η οποία εξέτασε τρανσέξουαλ ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τεστοστερόνη σε ένα τριτοβάθμιο κέντρο περίθαλψης από το 2002 έως το 2021. Οι συμμετέχοντες πληρούσαν τα κριτήρια που περιλάμβαναν διάγνωση δυσφορίας φύλου, συνταγογράφηση τεστοστερόνης για πάνω από ένα έτος και ύπαρξη μήτρας και ωοθηκών κατά την έναρξη της θεραπείας.

Τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων αναλύθηκαν για την τεκμηρίωση του πυελικού πόνου, τις λεπτομέρειες χρήσης τεστοστερόνης, τα χαρακτηριστικά των ασθενών και τις συννοσηρότητες. Οι στατιστικές αναλύσεις αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης πυελικού πόνου κατά τη λήψη τεστοστερόνης, συγκρίνοντας τα δημογραφικά στοιχεία και το ιστορικό παρεμβάσεων/επεμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελέσματα

Μεταξύ 280 τρανσέξουαλ ατόμων που έπαιρναν τεστοστερόνη για πάνω από ένα έτος, το 36% εμφάνισε πυελικό πόνο. Από αυτά, το 71% δεν είχε εμφανίσει πυελικό πόνο πριν από την έναρξη της τεστοστερόνης. Η διάμεση ηλικία κατά την έναρξη της τεστοστερόνης ήταν 22 έτη, με διάρκεια θεραπείας 48 μήνες.

Τα χαρακτηριστικά των ασθενών δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ εκείνων με και χωρίς πυελικό πόνο. Ωστόσο, όσοι αντιμετώπιζαν πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πυελικό πόνο και πριν από την έναρξη της τεστοστερόνης, επώδυνες έμμηνες ρύσεις, πολυκυστικές ωοθήκες και έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τα ποσοστά υστερεκτομής ήταν υψηλότερα στα άτομα με πυελικό πόνο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στα άτομα με πόνο. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα υπερηχογραφικά ευρήματα μεταξύ των δύο ομάδων.

Συζήτηση και συμπεράσματα

Αυτή η μελέτη αποκάλυψε 36% επιπολασμό πυελικού πόνου σε τρανσεξουαλ άτομα με μήτρα και ωοθήκες που έλαβαν τεστοστερόνη για πάνω από ένα έτος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι που αντιμετώπιζαν πόνο δεν τον είχαν αναφέρει πριν από την έναρξη της τεστοστερόνης, αν και όσοι αντιμετώπισαν πόνο κατά τη λήψη τεστοστερόνης ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι τον αντιμετώπιζαν εκ των προτέρων από ό,τι όσοι δεν τον αντιμετώπιζαν.

Η επώδυνη έμμηνος ρύση, οι πολυκυστικές ωοθήκες και η ενδομητρίωση ήταν πιο συχνές σε όσες είχαν πυελικό πόνο, γεγονός που υποδηλώνει πολυπαραγοντικά αίτια. Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου και τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συσχετίστηκαν επίσης με τον πυελικό πόνο, υποδεικνύοντας ότι η ατελής ορμονική καταστολή μπορεί να συμβάλλει. Η μελέτη σημείωσε υψηλότερο επιπολασμό υστερεκτομής σε άτομα με πυελικό πόνο. Εν τέλει, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα του πυελικού πόνου στα διαφυλικά άτομα που λαμβάνουν τεστοστερόνη και καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης