Κάθε γυναίκα ξεκινώντας τη σεξουαλική της ζωή, οφείλει να είναι ενημερωμένη σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης προκειμένου να επιλέξει την καταλληλότερη για την ίδια και να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο καταλληλότερος τρόπος για να επιλέξει μία γυναίκα αυτό που της ταιριάζει και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμμορφωθεί, (άρα και να είναι επιτυχημένος), είναι να επισκεφτεί το γυναικολόγο της και να αποφασίσουν από κοινού τη μέθοδο εκείνη η οποία ικανοποιεί τις ιδιαίτερες ανάγκες της.

Προκειμένου να γίνει αυτό, ο γυναικολόγος, αφού την εξετάσει και αφού κάνει τις απαραίτητες ερωτήσεις για να σχηματίσει το ιατρικό ιστορικό της, θα προβεί στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής της γυναίκας, θα της υποδείξουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι περισσότερες μέθοδοι αντισύλληψης δεν προσφέρουν προστασία απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν δεν υπάρχει σταθερή μονογαμική σχέση.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι οι μέθοδοι φραγμού, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) και η στειροποίηση (βαζεκτομή για τους άντρες, απολίνωση σαλπίγγων για τις γυναίκες).

Στις μεθόδους φραγμού ανήκουν το ανδρικό προφυλακτικό, το γυναικείο προφυλακτικό, το διάφραγμα, οι κολπικοί σπόγγοι και τα σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ορμονικά σκευάσματα που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που περιέχουν μόνο προγεστερινοειδές (δεν υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα) και εκείνα που περιέχουν οιστρογόνα μαζί με προγεστερινοειδές (σε διάφορους συνδυασμούς και δοσολογίες).

Πλην του ανδρικού προφυλακτικού, τα άλλα δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα. Τα ενδομήτρια σπειράματα ενδείκνυνται για γυναίκες που έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν και δρουν παρεμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο (πρακτικά δηλαδή δεν είναι μέθοδος που αποτρέπει την σύλληψη αλλά την συνέχιση της εγκυμοσύνης). Η απολίνωση των σαλπίγγων είναι μία χειρουργική μέθοδος, που εφαρμόζεται πλέον κατά κύριο λόγο λαπαροσκοπικά, είτε κατά τη διενέργεια της καισαρικής τομής και συστήνονται σε γυναίκες οι οποίες δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ξανά.

Η διακεκομένη συνουσία καθώς και η αποχή από τις εκτιμώμενες ως γόνιμες ημέρες του κύκλου είναι μέθοδοι αντισύλληψης με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και καλό είναι να αποφεύγονται. Επίσης η άποψη ότι ο θηλασμός εμποδίζει την σύλληψη είναι ακόμα μία λάθος κοινή αντίληψη όπως και το ότι μία γυναίκα στην περίοδο της λοχείας δεν μπορεί να συλλάβει.

«Το χάπι της επόμενης ημέρας» είναι μία μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης. Πρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα, που όταν ληφθεί μέσα σε 48 ώρες από την ελεύθερη σεξουαλική επαφή ή το «ατύχημα», εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο. Δεν ανήκει στις μεθόδους, που μπορεί να χρησιμοποιεί μία γυναίκα συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, παρά μόνον σπάνια σε επείγουσα περίπτωση. Καλό είναι να εφαρμόζονται μακροχρόνιες μέθοδοι αντισύλληψης και να αποφεύγεται η επείγουσα μέθοδος.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr