Η ποδηλασία έχει συνδεθεί με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, αλλά, σύμφωνα με νέα μελέτη, απειλεί και τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας.

Τα καθίσματα του ποδηλάτου έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το βάρος του σώματος να στηρίζεται συνήθως στη μύτη του καθίσματος, το οποίο μπορεί να πιέσει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Σε μια πρώτη μελέτη από ερευνητές του Γέιλ, το 2006, φάνηκε ότι οι γυναίκες ποδηλάτισσες είχαν μικρότερη αίσθηση των γεννητικών οργάνων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (γυναίκες δρομείς).

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές του Γέιλ προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο και το μούδιασμα στη γεννητική περιοχή. Στην έρευνα πήραν μέρος 48 γυναίκες, οι οποίες έκαναν τουλάχιστον 10 μίλια ποδηλασία την εβδομάδα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν τα ποδήλατα σε σταθερή μηχανή και οι γυναίκες είχαν τοποθετήσει τα καθίσματα και το τιμόνι τους ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Καθώς οι γυναίκες έκαναν πετάλι, ανέφεραν εάν αισθάνονταν πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μια συσκευή για τη μέτρηση αίσθησης του πυελικού εδάφους.

Αυτό που φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο τις ποδηλάτισσες ήταν η θέση του τιμονιού. Οι γυναίκες που είχαν τοποθετημένο το τιμόνι χαμηλότερα από τη σέλα παρουσίασαν μεγαλύτερη πίεση στο περίνεο και μειωμένη αίσθηση του πυελικού εδάφους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο χαμηλότερα είναι το τιμόνι σε σχέση με τη σέλα, τόσο περισσότερο μια γυναίκα πρέπει να κλίνει προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού της βάρους να πιέζει το περίνεο.

Οι σέλες χωρίς μύτη μπορεί να βοηθήσουν τους άνδρες ποδηλάτες, αλλά και τις γυναίκες. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι όσοι κάνουν ποδηλασία τακτικά θα πρέπει να προσέχουν να μη ρίχνουν όλο το βάρος στα γεννητικά τους όργανα.

Πηγή: NYtimes

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr