Μία στις τρεις γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, με τη κυστίτιδα, η οποία είναι συχνά υποτροπιάζουσα. Η κυστίτιδα προκαλείται από το βακτηρίδιο Escherichia coli, το οποίο προσδένεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης με τη βοήθεια κάποιων δομών με ινώδη μορφή που ονομάζονται pili.

Η ερευνητική ομάδα ενός εργαστηρίου στις Βρυξέλλες αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό των pili. Η γνώση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη σύνθεση νέων αντιβιοτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 80% περίπου των λοιμώξεων του ουροποιητικού προκαλείται από το βακτήριο Escherichia coli. Αν και η Escherichia coli συμμετέχει στον σχηματισμό της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, κάποια στελέχη μπορούν να περάσουν στην κύστη μέσω της ουρήθρας και να προκαλέσουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού. Οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και συχνά συμβαίνουν κατά την παραμονή ενός ατόμου στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει τοποθετηθεί ουροκαθετήρας.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Η τρέχουσα γενιά των αντιβιοτικών όμως δεν φαίνεται να καταπολεμά επαρκώς τα βακτήρια αυτά, ιδιαίτερα στην περίπτωση των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων. Είναι επείγουσα, λοιπόν, η ανάγκη για την ανάπτυξη μιας νέας αντιβιοτικής αγωγής.

Όπως προαναφέρθηκε, τα βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν σε μια επιφάνεια με τη βοήθεια των ινωδών δομών που ονομάζονται pili. Στην περίπτωση της Escherichia coli που προκαλεί πρόβλημα στο ουροποιητικό, οι δομές αυτές αποτελούνται από 4 διαφορετικές υπο-οντότητες, ο σχηματισμός των οποίων λαμβάνει χώρα μέσω ενός προστατευόμενου μηχανισμού. Στον βαθμό που οι δομές αυτές είναι υπεύθυνες για την προσκόλληση του παθογόνου στελέχους της Escherichia coli στα κύτταρα, αποτελούν και υποσχόμενους στόχους για τα νέα αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα από τις Βρυξέλες διερευνά τον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για τη βιοσύνθεση αυτών των δομών. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τεχνικές για τον καθορισμό της πρωτεϊνικής τους σύστασης. Η λεπτομερής γνώση της πρωτεϊνικής δομής είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας τους. Οι ερευνητές ήταν οι πρώτοι που απεικόνισαν με επιτυχία το σύμπλοκο που οδηγεί στη βιοσύνθεση των pili.

Η λεπτομερής γνώση, λοιπόν, για τη βιοσύνθεση των ινωδών δομών (pili), οι οποίες βοηθούν την πρόσδεση των παθογόνων στελεχών της Escherichia coli στα υγιή κύτταρα, μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη σύνθεση φαρμάκων που μπορούν να εμποδίσουν τον σχηματισμό τους. Αν τα βακτήρια λοιπόν δεν μπορούν να προσκολληθούν στα επιθηλιακά κύτταρα της ουροδόχου κύστης, δεν θα μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Ο μηχανισμός πρόσδεσης της Escherichia coli στην κύστη χρησιμοποιείται και από άλλα βακτήρια. Σαν αποτέλεσμα, η παρούσα έρευνα μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην προσπάθεια καταπολέμησης και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι η τροφική δηλητηρίαση, καθώς και η διάρροια των ταξιδιωτών.

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης