Τα σενάρια περί οικουμενικής και η ισχυρή παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών» στοιχειώνουν την πορεία προς τον τελικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ.

Τα σενάρια περί οικουμενικής και η ισχυρή παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών» στοιχειώνουν την πορεία προς τον τελικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στον απόηχο των δηλώσεων του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ αναζητούν τόσο την προεκλογική στόχευση των δύο διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος με ορόσημο τη 10η Ιανουαρίου όσο και τη μετεκλογική πορεία της ιστορικής παράταξης. Και μπορεί βουλευτές και στελέχη της παράταξης να υποδέχτηκαν με καυστικό και απαξιωτικό τρόπο τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, αποδίδοντάς τις σε προσωπική σκοπιμότητα (ρυθμιστές της πολιτικής σκηνής), η βάση όμως του κόμματος απαιτεί να γνωρίζει τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση την επομένη των εκλογών.

Η πολιτική διαδρομή των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμώνται ως εγγύηση ότι στη ΝΔ δεν θα υπάρξουν διασπαστικά φαινόμενα όποιος και αν αναλάβει το τιμόνι του κόμματος. Ωστόσο, οι υπόγειες ζυμώσεις για την υπερίσχυση φατριών δεν έχουν σταματήσει. Ο «πόλεμος» αυτός αναζωπυρώθηκε με τις δηλώσεις Λεβέντη.

Η πολιτική διαδρομή των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμώνται ως εγγύηση ότι στη ΝΔ δεν θα υπάρξουν διασπαστικά φαινόμενα​Στη μία πλευρά η στήριξη -γνωστή αν και σιωπηρή- του Κώστα Καραμανλή στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο δίαυλος επικοινωνίας που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Μαξίμου θα αφήσει έως τις εσωκομματικές εκλογές να «αιωρείται» αλλά και να καλλιεργείται το σενάριο περί συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση αν εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στα απέναντι χαρακώματα το «σαμαρικό» μπλοκ και οι φήμες των τελευταίων ημερών ότι πυρήνες του προσφέρουν στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να μην καταφέρει να κόψει το νήμα στον τελικό γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον οποίο επιθυμεί στην ηγεσία της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, προσβλέποντας σε μία αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σε «χείρα βοηθείας» από τη ΝΔ αν παραστεί ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή ακριβώς η παρασκηνιακή «καραμπόλα» συντηρεί και τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στελέχη που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει ότι το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο θα τους οδηγούσε στην έξοδο από το κόμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης