Ερώτηση

Παρακολουθώντας τις εκπομπές που αφορούν την πρόβλεψη σεισμών, καθότι φοιτήτρια Γεωλογίας στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο της Αθήνας, εντυπωσιάστηκα από την πρόταση δημιουργίας μιας ομάδας Ενημέρωσης και Πρόληψης Σεισμών που προτείνατε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυο είναι τα κύρια θέματα που θα ήθελα να επισημάνω: Το πρώτο αφορά την επιστημονική μεθοδολογία της ομάδας Βαν. Στη σχολή, μας μαθαίνουν να μην αναζητούμε τρόπους πρόβλεψης χρόνου ή τόπου κάποιου επικείμενου σεισμού αλλά να γνωρίζουμε πάντα και να είμαστε προετοιμασμένοι για τον κάθε σεισμό.

Να γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός ειδικά στον ελλαδικό χώρο με βάση τα τεκτονικά δεδομένα, την λογική και την εμπειρία. Με βάση αυτή την θεωρία οι δυο πλευρές που φαίνονται αντίθετες στην πραγματικότητα δεν είναι. Άλλωστε πολλοί από τους καθηγητές μας ψάχνουν και προτείνουν τρόπους πρόγνωσης των σεισμών.

Το δεύτερο αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης ενός σεισμού την ώρα που συμβαίνει. Μέχρι προσφάτως για παράδειγμα γνωρίζαμε ότι σε περίπτωση σεισμού θα πρέπει να στεκόμαστε κάτω από τα κουφώματα των κατοικιών πράγμα που θεωρείται πλέον τελείως λάθος. Άρα ο κόσμος δεν γνωρίζει τελικά τι πρέπει να κάνει κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα λοιπόν βασική ενημέρωση όλων μας έπειτα πρόληψη και έλεγχος δημοσίων κτηρίων και κατοικιών ανά τη χώρα και τέλος επαλήθευση των μεθόδων πρόγνωσης των σεισμών.

Σαν απλή φοιτήτρια θα ήθελα να δηλώσω την συμμετοχή μου στην όποια δράση σας γύρω από το θέμα, με όποιο τρόπο θα μπορούσα να βοηθήσω.

Απάντηση

Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου, είναι γεγονός ότι ο εθελοντισμός σε θέματα φυσικών καταστροφών αποτελεί τον κορμό της πολιτικής προστασίας της χώρας μας.

Θα ενημερώσω την αρμόδια υπηρεσία πολιτικής προστασίας έτσι ώστε να μπορέσεις να ενταχθείς στο Επίσημο Μητρώο Εθελοντών.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης