Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Έχει επίδραση στην Ελλάδα το ρήγμα της Ανατολίας;

Ερώτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλησπέρα κύριε Χουλιάρα ήθελα να ρωτήσω για τους Γερμανούς σεισμολόγους που περιμένουν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη από το ίδιο ρήγμα που έδωσε τον τότε σεισμό το 1999.

Μετά από εκείνον τον σεισμό έδωσε και σε εμάς λίγο καιρό μετά. Εσείς τι βλέπετε για εκείνη την περιοχή και εάν υπάρχει περίπτωση να ξανα έχουμε ντόμινο σεισμών μιας και έχουν περάσει 10 χρόνια;

Ευχαριστώ πολύ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Η περιοχή του βορείου ρήγματος της Ανατολίας έχει μήκος 1.400 χλμ. Το ρήγμα χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα.

Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος αυξάνει σταθερά: ήταν 6,5 χιλιοστά/έτος προ δεκαπενταετίας, έφθασε στα 17 χιλιοστά/έτος την προηγούμενη πενταετία και στα 20-30 χιλιοστά/έτος σήμερα, με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά.

Η θάλασσα του Μαρμαρά έχει ένα σεισμικό κενό σε τμήμα μήκους 100 χλμ., το οποίο δεν έχει «σπάσει» από το 1766 και είναι ικανό να «δώσει» σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στο ρήγμα έγιναν στο Γκάνος το 1912 και στο Ιζμίτ το 1999 (7,4 Ρίχτερ έκαστος).

Επίσης επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς εισέρχεται στο χώρο του Αιγαίου, διακλαδίζεται σε διαφορετικά ρήγματα, εκ των οποίων το ένα περνά στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, ενώ τα άλλα δύο βορειότερα της Σκοπέλου και της Αλοννήσου μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής.

Επίσης υπήρχαν δύο επιστημονικά σενάρια για μελλοντικούς σεισμούς μετά τον καταστροφικό σεισμό το 1999.

Το πρώτο προβλέπει μετατόπιση της δραστηριότητας του ρήγματος της Ανατολίας προς τα δυτικά. Το δεύτερο την επιστροφή της σεισμικής δραστηριότητας προς την αρχή του ρήγματος, στην Ανατολική Τουρκία.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης