Η Ουκρανή τενίστρια Ελίνα Σβιτόλινα δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα της, να μην χρειαστεί να ακολουθήσει την απειλή της να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 λόγω της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων ως ουδέτερων.

Οι Ρώσοι έχουν αγωνιστεί ως ουδέτεροι στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως τιμωρία για ντόπινγκ που υποστηρίζεται από το κράτος, αλλά η Ουκρανία ελπίζει να εξασφαλίσει ευρεία διεθνή υποστήριξη για την απαγόρευση της συμμετοχής των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από πολλές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο (24/2/22), αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εμφανίζεται διατεθειμένη να τους επιτρέψει να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στο Παρίσι.

Η Σβιτόλινα είπε ότι δεν θα χαιρόταν να δει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και χαιρέτισε το Wimbledon που έστειλε το σωστό μήνυμα με την απαγόρευσή του. «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος, γιατί όταν ο πόλεμος είναι ακόμα εδώ και άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν εξαιτίας του ρωσικού στρατού, δεν μπορούμε να πάμε και να ζήσουμε κανονικές ζωές σαν να μην συμβαίνει τίποτα», είπε η Σβιτόλινα μιλώντας στο Reuters. «Στο τένις δεν έγινε καμία ενέργεια. Τους έβαλαν κάτω από μια ουδέτερη σημαία… Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάρουμε αυτή την απόφαση να μποϊκοτάρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε τον περασμένο μήνα (27/1) ότι οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνή αθλητισμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι «καταδικασμένη να αποτύχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σβιτόλινα, η οποία επισκέφτηκε την Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, είπε ότι λυπήθηκε που είδε την καταστροφή και τα βάσανα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αθλητών, μερικοί από τους οποίους είπε ότι σκοτώθηκαν πολεμώντας. «Οι αθλητές μας δεν προπονούνται σε καλές συνθήκες. Σχεδόν όλοι οι αθλητικοί χώροι έχουν καταστραφεί», είπε.

Η Σβιτόλινα είπε ότι οι Ουκρανοί αθλητές θα πρέπει να είναι ενωμένοι στην απόφασή τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ουκρανός πυγμάχος Ολεκσάντερ Ούσικ τόνισε ότι οποιαδήποτε μετάλλια κερδίσει η Ρωσία στο Παρίσι θα έχουν το αίμα των συμπατριωτών του.

Η Σβιτόλινα, παντρεμένη με τον συμπαίκτη της Γκαέλ Μονφίς, έφτασε στο Νο 3 το 2017, αλλά δεν έχει παίξει από τότε που γέννησε την κόρη της πέρυσι. «Πηγαίνω ημέρα με την ημέρα, γίνομαι πιο δυνατή, προπονούμαι σκληρά και ανυπομονώ να επιστρέψω στο γήπεδο», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης