Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Ολυμπιακό Σπίτι στη Λωζάνη τη μεγαλύτερη Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων της μέχρι σήμερα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, με 36 αθλητές από 11 διαφορετικές χώρες που «φιλοξενούνται» από 15 διαφορετικές εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές.

Οι αθλητές, από χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, θα αγωνιστούν σε 12 αθλήματα στο Παρίσι, την τρίτη φορά που σχηματίζεται μια τέτοια ομάδα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σας καλωσορίζουμε όλους με ανοιχτές αγκάλες. Αποτελείτε πλούτο για την Ολυμπιακή μας Κοινότητα και για τις κοινωνίες μας. Με τη συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα επιδείξετε το ανθρώπινο δυναμικό ανθεκτικότητας και αριστείας. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα ελπίδας σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ομάδας.

«Ταυτόχρονα, θα ενημερώσετε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω όλους, σε όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουν μαζί μας για να ζητωκραυγάσουμε για εσάς, την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ», είπε ο Τόμας Μπαχ, απευθυνόμενος σε όλα τα μέλη της ομάδας, που είχαν λάβει μέρος στη συνάντηση εικονικά.

Για πρώτη φορά η ομάδα θα αγωνιστεί με το δικό της έμβλημα, στο κέντρο του οποίου υπάρχει μια καρδιά, που προέρχεται από το λογότυπο του Olympic Refuge Foundation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνθεση της ομάδας εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ και βασίστηκε σε μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων, πρωτίστως, των αθλητικών επιδόσεων κάθε αθλητή και του καθεστώτος του πρόσφυγα, όπως επαληθεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η ομάδα αντιπροσωπεύει τα περισσότερα από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης ληφθεί υπόψη η ισόρροπη εκπροσώπηση του αθλητισμού και του φύλου, καθώς και η εξάπλωση των χωρών προέλευσης.

«Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων θα πρέπει να μας υπενθυμίζει την ανθεκτικότητα, το θάρρος και τις ελπίδες όλων εκείνων που ξεριζώθηκαν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Αυτοί οι αθλητές αντιπροσωπεύουν αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ακόμη και μπροστά σε ακραίες αντιξοότητες. Η ομάδα μας υπενθυμίζει επίσης ότι ο αθλητισμός μπορεί να μεταμορφώσει τους ανθρώπους των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί σε συχνά οδυνηρές συνθήκες. Μεταμορφωτική όχι μόνο για τους Ολυμπιονίκες, αλλά για όλους. Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει ανάπαυλα, απόδραση από τις καθημερινές ανησυχίες, αίσθηση ασφάλειας, μια στιγμή απόλαυσης. Μπορεί να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να θεραπευτούν σωματικά και ψυχικά και να γίνουν ξανά μέλη μιας κοινότητας», είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΟΕ αποκάλυψε την πρώτη της ομάδα προσφύγων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 με 10 αθλητές για να ευαισθητοποιήσει το θέμα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και αλλού, ξεφεύγοντας από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια.

Η ομάδα που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, που διεξήχθησαν το 2021 λόγω της πανδημίας της Covid-19, ήταν ήδη σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την εναρκτήρια ομάδα στους Αγώνες του Ρίο, με συνολικά 29 αθλητές να αγωνίζονται σε 12 αθλήματα.

Η ανακοίνωση της ομάδας προσφύγων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έρχεται λίγο μετά την αναστολή της Αντζελίνα Ναδάι Λοχαλίθ, η οποία έτρεξε ως πρόσφυγας αθλήτρια στα 1.500 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2021, αφού βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης