Μπορεί το Σάββατο ο Όσκαρ Πιστόριους να «έσπασε» όλα τα κοντέρ στον προκριματικό αγώνα Τ44 για τα 200 μέτρα με χρόνο 21:30, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 1,27 δευτερόλεπτα, ωστόσο η Κυριακή ήταν η μέρα του Βραζιλιάνου Άλαν Ολιβέιρα, ο οποίος ήταν ο μεγάλος νικητής, κατακτώντας το χρυσό με 21.45.

Το «θαύμα» δεν κατάφερε να πιάσει απόδοση ανάλογη με τα προκριματικά και περιορίστηκε στο αργυρό με χρόνο 21.45. Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του μετά το ματς, στις οποίες δεν αναγνώρισε τη νίκη του συναθλητή του: «Τα τεχνητά μέλη του είναι κατά περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερα από ότι επιτρέπουν οι κανονισμοί, πράγμα που κάνει την κούρσα αναξιόπιστη. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουν άνθρωποι που έρχονται από το… πουθενά και να κατακτούν τίτλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πιστόριους έχει αποτελέσει παράδειγμα θέλησης και επιμονής, παλεύοντας για μεγάλο διάστημα να του επιτραπεί η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έκαναν λόγω για πλεονέκτημα που χαρίζουν στο Νοτιοαφρικάνο τα τεχνητά του μέλη και προκαλεί εντύπωση ο τρόπος που απαξίωσε τον αντίπαλο του και μεγάλο νικητή.

Ο Πιστόριους θεωρείτο το ακλόνητο φαβορί της κούρσας και μάλλον δεν μπόρεσε να δεχθεί την δεύτερη θέση. Ωστόσο, αν είχε επαναλάβει την εμφάνιση της προκριματικής κούρσας, θα ανέβαινε αυτός στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Επομένως τα περί 10 εκατοστών μακρύτερων μελών, ακούγονται ως λόγια για λαϊκή κατανάλωση.

Λίγο αργότερα ωστόσο επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας στο γαλλικό Channel 4 «Ο Άλαν είναι σπουδαίος αθλητής, αλλά η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει κανόνες». Μένει να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα, καθώς ο Νοτιοαφρικανός χαρακτήρισε δημόσια την κούρσα ως μη έγκυρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης