Αυτή τη φορά ξεπέρασαν τα εσκαμμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τζάμπα μάγκες που διαφεντεύουν τον ελληνικό αθλητισμό με την ανοχή -κυρίως και πρωτίστως- της επίσημης πολιτείας, ξεχύθηκαν σαν λυσσασμένα αγρίμια και ξυλοκόπησαν τον προπονητή της ίδιας τους της ομάδας.

Τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο «Ελ Πάσο» της Καλλιθέας, όπου μια στρατιά από θρασύδειλους -ειδάλλως δεν θα πήγαιναν εκατό εναντίον ενός- εγκληματίες των γηπέδων, τόλμησε να χτυπήσει τον προπονητή της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν θα τις αντίκριζε κανείς, ούτε σε τριτοκοσμικά γήπεδα της Αφρικής.

Σε ένα παιχνίδι φιλικού χαρακτήρα, χωρίς σκοπιμότητες και ιδιαιτερότητες, χωρίς προφανή λόγο και αιτία, οι τζάμπα μάγκες των γηπέδων ή καλύτερα οι «νταβέληδες» του ελληνικού αθλητισμού, ορμώμενοι από το λυσσαλέο μίσος που τρέφουν εναντίον του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ξεχύθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Καλλιθέας, δίνοντας την πραγματική έννοια του «Ελ Πάσο», που είναι και το προσωνύμιο του γηπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί εμείς ένας εσύ, δυνατοί εμείς αδύνατος εσύ, το νόμο τον έχουμε γραμμένο εμείς θα τις φας εσύ.


Με αυτή τη λογική στα αρρωστημένα μυαλά τους, οι οπαδοί που νομίζουν ότι η ΑΕΚ εν προκειμένω, αλλά και γενικότερα το ποδόσφαιρο, είναι τσιφλίκι του πατέρα τους, επιτέθηκαν στον προπονητή, τον ξυλοκόπησαν και ένας Θεός ξέρει πού μπορούσαν να φτάσουν, αν ευτυχώς δεν υπήρχαν κάποιοι, με λίγα δράμια μυαλό, να τον προστατεύσουν από τις ορδές των βαρβάρων.

Επεισόδια στα γήπεδα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, όταν η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στα ύψη, το πάθος λειτουργεί σαν φιτίλι στο μπαρούτι και η μεσογειακή καυτή ιδιοσυγκρασία θεριεύει.
Αυτό, όμως, που συνέβη στην Καλλιθέα, είναι αρρωστημένο και καθόλα εγκληματικό.

Αρρωστημένο, καθότι ο Μπάγεβιτς δέχτηκε «φίλια πυρά» και εγκληματικό διότι η ανεπάρκεια του κράτους που ενδιαφέρεται μόνο για το ΔΝΤ και τα μνημόνια δεν θα τιμωρήσει κανένα. Όπως, συνήθως, συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, που ο φονιάς δικαιώνεται και το θύμα σταυρώνεται σαν φονιάς.

Το χρονικό

Το παιχνίδι ήταν φιλικό, όμως η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Σαν κάποιοι να ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Μετά το 80ο λεπτό της αναμέτρησης, αρκετοί οπαδοί της ΑΕΚ κατέβηκαν από τις εξέδρες στον χώρο πίσω από τους δύο πάγκους και ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ τους.

Το κλίμα ήταν, αν μη τι άλλο, περίεργο και έτσι ο διαιτητής αποφάσισε να σφυρίξει τη λήξη της αναμέτρησης στο 87ο λεπτό.

Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ μπήκαν στο γήπεδο, για να πάρουν φανέλες των παικτών.

Μαζί τους μπήκαν και οι φονιάδες των γηπέδων, που, χωρίς λόγο και αιτία, έγραψαν μία ακόμη σελίδα ντροπής στο «τετράδιο» του ελληνικού αθλητισμού.

Αποφάσισαν να κινηθούν με απειλητικές διαθέσεις προς το μέρος του προπονητή της ομάδας που υποστηρίζουν (;) και τον έβρισαν. Ο προπονητής της ΑΕΚ, προσπαθώντας να αμυνθεί, τους έσπρωξε.

Η κίνηση αυτή, όμως, εξαγρίωσε τους τζάμπα μάγκες, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον του κατά κύματα, τον προπηλάκισαν και, ουσιαστικά, τον λιντσάρισαν.

Ο αγωνιστικός χώρος είχε μετατραπεί σε πολεμικό πεδίο και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έδειχνε αβοήθητος απέναντι στους οπαδούς, οι οποίοι τον χτυπούσαν με απίστευτο μένος.

Όλοι τον χτυπούσαν με τρόπο που ξέρουν μόνο τα θρασύδειλα ανθρωπάκια. Μια γροθιά και εξαφανίζονταν μέσα στο χάος που δημιούργησε η συμπλοκή.

Κάποια στιγμή, ο προπονητής της ΑΕΚ δεν άντεξε τα διαδοχικά χτυπήματα και κατέρρευσε.

Όταν, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, σηκώθηκε, κάποιοι, προφανώς πραγματικοί φίλοι της ΑΕΚ, τον «φυγάδευσαν» στα αποδυτήρια.

Η Αστυνομία και τα ερωτήματα

Η Αστυνομία, όπως συνηθίζει σε ανάλογες περιπτώσεις, ήταν θεατής. Το ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση, δεν την ενοχοποιεί, καθώς, προφανώς, όλοι αιφνιδιάστηκαν από την ορμή του πλήθους και το μένος κατά του Μπάγεβιτς. Δεν συνέλαβε ούτε έναν όμως, γιατί;

Οι κάμερες της τηλεόρασης λειτούργησαν και έδειξαν όλο το σκηνικό της ντροπής. Θα τιμωρηθεί κανείς άραγε;

Ή θα χρειαστεί να έρθει σε αυτή τη χώρα μια νέα «τρόικα ασφάλειας», καθώς οι αρμόδιοι να προστατεύουν τη ζωή, την τιμή και το δημοκρατικό δικαίωμα της εργασίας αδυνατούν να το πράξουν;

Παρέμβαση από τον εισαγγελέα

Έρευνα για την άνανδρη επίθεση των ανεγκέφαλων οπαδών της Ένωσης στον Ντούσαν Μπάγεβιτς θα κάνει ο Εισαγγελέας Αθηνών, ο οποίος ζήτησε να δει βίντεο και φωτογραφίες των χθεσινών επεισοδίων.

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός ρωτήθηκε από την αστυνομία αν γνωρίζει τον οπαδό που τον γρονθοκόπησε ώστε να του κάνει μήνυση, αλλά ο προπονητής της «Ενωσης» ζήτησε και αυτός το βίντεο για να κινηθεί αυταπάγγελτα.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες θα κινηθούν και αυτές αυτεπάγγελτα για να εντοπίσουν και να συλλάβουν όσους επιτέθηκαν στον Σερβοέλληνα τεχνικό.

«Είμαι καλά ευχαριστώ»

Σε επικοινωνία που είχε ο ραδιοφωνικός σταθμός NovaΣΠΟΡ FM 94.6 με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο 62χρονος τεχνικός αρκέστηκε να πει πως είναι καλά και ότι έχει συνέλθει από την επίθεση που δέχθηκε.

«Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις. Είμαι καλά, έχω συνέλθει. Ευχαριστώ τον κόσμο για το ενδιαφέρον του», είπε ο Σερβοέλληνας τεχνικός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης, μιλώντας για την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε ο προπονητής της ομάδας του, είπε: «Αυτό που έγινε είναι ντροπή για την ΑΕΚ. Έλεος πια. Η διοίκηση είναι αποφασισμένη και θα κρατήσει τον προπονητή.

Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε. Η ΑΕΚ προσπαθεί να βρει το δρόμο της και σαμποτάρεται εκ των έσω. Όλα αυτά, μας πεισμώνουν περισσότερο. Είμαστε πιο αποφασισμένοι. Θα κινηθούμε να βρούμε αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια. Η ΑΕΚ θα συνεχίσει ενωμένη με παίκτες, τεχνική ηγεσία και διοίκηση.

Έχω μιλήσει με τον Μπάγεβιτς και είναι σοκαρισμένος. Δεν περιμέναμε αυτό που έγινε. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να τον αφήσουμε να φύγει. Καλούμε τους υγιείς φιλάθλους της ΑΕΚ να αποβάλουν το πρόβλημα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Η ΑΕΚ έχει φιλοδοξίες, έχει στόχους φέτος, προσπαθεί να βρει το δρόμο της και σαμποτάρεται εκ των έσω. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που έγινε σήμερα. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο δισεκατομμύριο να αφήσουμε τον Μπάγεβιτς να φύγει, αν και δεν μου έχει πει τίποτα τέτοιο».

Τα ξένα ΜΜΕ για την επίθεση στον Μπάγεβιτς

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στο «Γ. Λαμπράκης», όπου μερίδα οπαδών της «Ένωσης» επιτέθηκε στον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ δεν ήταν καθόλου κολακευτικές και περιγράφουν με μελανά χρώματα το γεγονός της επίθεσης.

REUTERS: «Ο προπονητής της ΑΕΚ Μπάγεβιτς δέχεται επίθεση οπαδών. Ο 61χρονος προπονητής έπεσε κάτω μετά από χτυπήματα οπαδών που τον είχαν περικυκλώσει, ενώ προσπαθούσε να αποχωρήσει για τα αποδυτήρια. Ο Μπάγεβιτς, ο οποίος διανύει την τρίτη του θητεία στην ΑΕΚ, βρίσκεται σε κόντρα με τους οπαδούς από την εποχή που μετακόμισε στον μεγάλο αντίπαλο Ολυμπιακό», ενώ αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Σταύρου Αδαμίδη στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6.

FOUR FOUR TWO: «Επίθεση οπαδών της ΑΕΚ στον Μπάγεβιτς. Για σαμποτάζ εκ των έσω μίλησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σταύρος Αδαμίδης. Υπήρχαν φόβοι για παραίτηση του προπονητή, αλλά ο Αδαμίδης το διέψευσε. Η ΑΕΚ, η οποία στερείται επιτυχιών τα τελευταία χρόνια, είχε ξεκινήσει καλά τη σεζόν επικρατώντας της Μπλάκμπερν και της Ρέιντζερς στο φιλικό τουρνουά του Σίδνεϊ».

EUROSPORT: «Μετά την ήττα σε φιλικό προετοιμασίας από ομάδα Β΄ Εθνικής οι οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν στον προπονητή τους, Μπάγεβιτς. Αυτό το γεγονός ήταν μια ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας, Σταύρος Αδαμίδης».

«ΕΝΩΣΗ 1924»: Δώστε τώρα λύση

Έκκληση στο Σύλλογο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ απηύθυνε, με ανακοίνωσή της η «ΕΝΩΣΗ 1924», για την οριστική λύση στην κόντρα των οπαδών της ομάδας με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αντί να κατηγορεί ο ένας τον άλλον, ας επιδεχθούμε ότι όλοι είμαστε οι άβολοι υπεύθυνοι: επί 14 μήνες μάταια ικετεύουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για το πρόβλημα Μπάγεβιτς και τόσα άλλα. Εκεί θα συμφωνούσαμε σε έναν άξονα συμπόρευσης, αφού θα αναγνωρίζαμε λυτρωτικά τις ενοχές μας, ότι μέσα από άγονα «συγγνώμη», αλλά μέσα από μια ακριβή συναίσθηση της ζημιάς που προκαλούμε όλοι στην ΑΕΚ.

Αντιμετωπίσαμε τον άθλιο αυτισμό πολλών ότι μόνο αυτοί έχουν δίκιο και δεν χρειάζεται συζήτηση. Έτσι μοιραία φτάσαμε στην ωμή κτηνωδία, που πρέπει όλοι να καταδικάσουμε προστατεύοντας την αξιοπρέπεια της ομάδας.

Απευθύνουμε έκκληση στον Σύλλογο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, ευρύτατα αποδεκτό παράγοντας ενότητας, να συγκαλέσεις το Σεπτέμβριο ένα πανενωσίτικο Συνέδριο Αρχών και θέσεων. Μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις θα αναζητήσουμε διεξόδους στα μεγάλα ανοιχτά θέματα, από το γηπεδικό (αδικαιολόγητη η υπεραισιοδοξία που διοχετεύεται) μέχρι το ομιχλώδες διοικητικό

Εάν πολιτισμός είναι αναζήτηση του καλύτερου εαυτού μας, τότε σε αυτή τη ζοφερή περίσταση είναι η κατάλληλη στιγμή για να τον κατακτήσουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης