Η ελβετική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πρώην νούμερο 2 της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, στο πλαίσιο της δικαστικής υπόθεσης για τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο Βάλκε, άλλοτε εξ απορρήτων του -τότε πανίσχυρου προέδρου- Σεπ Μπλάτερ και γενικός γραμματέας της FIFA από το 2007 έως το 2015, απαλλάχθηκε το 2020 από την κατηγορία για δωροδοκία και κακοδιαχείριση, αλλά οι Ελβετοί εισαγγελείς αμφισβήτησαν την απόφαση και ζήτησαν την καταδίκη του, όπως προέκυψε σήμερα κατά την εκδίκαση της έφεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ελβετικό εφετείο έκρινε ένοχο τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, για πλαστογραφία εγγράφων και αποδοχή δωροδοκιών σε μια υπόθεση που αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, όπως ανακοίνωσε σχετικά σήμερα.

Ο 61χρονος καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 20.000 ελβετικών φράγκων, με τις δύο ποινές να είναι με αναστολή.

Τα οφέλη που φέρεται να έλαβε ο Βάλκε, τον οποίο το εφετείο αθώωσε για κακοδιαχείριση, περιελάμβανε τη δωρεάν χρήση μιας βίλας στη Σαρδηνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακίνητο ανήκε στον Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν και του ομίλου μέσων ενημέρωσης beIN Sports με έδρα το Κατάρ.

Ο Βάλκε κατηγορήθηκε επίσης ότι δέχθηκε πληρωμές ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ από έναν τρίτο κατηγορούμενο, έναν Έλληνα επιχειρηματία που καταδικάστηκε επίσης για δωροδοκία από το εφετείο, σε σχέση με την απονομή τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το Μουντιάλ και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA.

Η έφεση των Βάλκε και Αλ Κελαϊφί, οι οποίοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες για δωροδοκία, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Το εφετείο, το οποίο εξέδωσε την ετυμηγορία του, αθώωσε τον Αλ-Κελαϊφί από την υποκίνηση στον Βάλκε να διαπράξει κακοδιαχείριση.

Ο Αλ Κελαϊφί, 48 ετών, είχε αρνηθεί κατά την εκδίκαση της έφεσης ότι είχε συνάψει «σχέση διαφθοράς» με τον Βάλκε. «Αυτό είναι εντελώς λάθος. Είναι μια ψευδής κατηγορία» κατέθεσε.

Ο Βάλκε, ο οποίος έχει τιμωρηθεί από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA με αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο μέχρι τα μέσα του 2032, είπε στο εφετείο ότι η επαγγελματική και οικονομική κατάστασή του έχει επιδεινωθεί από το 2015, καθώς δεν είχε εισόδημα.

«Η υγεία μου είναι το μόνο που μου έχει απομείνει» είπε.

Ο Βάλκε είχε πει ότι είχε ζητήσει από τον Αλ Κελαϊφί να τον βοηθήσει ως φίλο το 2013, επειδή αντιμετώπιζε δυσκολίες στη χρηματοδότηση της αγοράς της βίλας και ενός νέου σκάφους.

Ο Βάλκε είπε επίσης ότι το αίτημά του δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν ταυτόχρονα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσθέτοντας ότι το συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ της beIN Sports και της FIFA, επίσης συμβαλλόμενο μέρος στην υπόθεση, ήταν οικονομικά πολύ ελκυστικό για την παγκόσμια ομοσπονδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης