Πάει για χειμώνα το Μουντιάλ του Κατάρ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015, 19:00
Πάει για χειμώνα το Μουντιάλ του Κατάρ
Το Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ θα είναι το πρώτο στην ιστορία του θεσμού, που θα διεξαχθεί το χειμώνα.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα του Περσικού Κόλπου, τους καλοκαιρινούς μήνες, η αρμόδια επιτροπή της FIFA ανακοίνωσε σήμερα την εισήγησή της και πρότεινε το Παγκόσμιο Κύπελλο να γίνει τον Νοέμβριο και το τουρνουά να ολοκληρωθεί έναν μήνα μετά.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της διοργάνωσης είναι στις 26 Νοεμβρίου και στις 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει ότι το Μουντιάλ του 2022 θα διαρκέσει τέσσερις μέρες λιγότερο σε σχέση με το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Επίσης, ως ημερομηνία «απελευθέρωσης» των διεθνών ποδοσφαιριστών από τους συλλόγους τους, ώστε να ενταχθούν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, προτείνεται η 19η Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2014, τόσο ο πρόεδρος της FIFA, Σε Μπλάτερ, όσο και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, είχαν υποστηρίξει την ιδέα της μετάθεσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σκεφτόμαστε τους ποδοσφαιριστές και δεν είναι δυνατόν να παίξουν καλοκαίρι στο Κατάρ, στους 40 βαθμούς Κελσίου. Είναι αδύνατον.»

Μετά, λοιπόν, από ανάλυση των δεδομένων για έξι μήνες, η ομάδα εργασίας της παγκόσμιας συνομοσπονδίας για τον καταρτισμό του καλενταριού για την περίοδο 2018-2024, τόνισε πως η προτιμότερη περίοδος για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στο Κατάρ είναι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η πρόταση αυτή φέρεται να έχει την πλήρη στήριξη των έξι συνομοσπονδιών (ανάμεσά τους και της UEFA), αλλά θα πρέπει να συζητηθεί από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA που θα συνέλθει στη Ζυρίχη στις 19 και 20 Μαρτίου.

Η ομάδα εργασίας προτείνει επίσης να γίνει κανονικά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2021, αλλά σε άλλη χώρα της Ασίας, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να μεταφερθεί στο Κατάρ για το Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2021, αποτελώντας κάτι σαν πρόβα τζενεράλε για τα τελικά του Μουντιάλ.

Στις συζητήσεις για την εύρεση της καλύτερης δυνατής χρονικής «τοποθέτησης» του Μουντιάλ συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνομοσπονδιών του ποδοσφαίρου, των κατά τόπους ομοσπονδιών, των λιγκών, των συλλόγων, αλλά και της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, όπως επίσης οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μέχρι και ειδικοί γιατροί της FIFA.

Εκείνο που απομένει βέβαια, εφόσον επικυρωθούν οι νέες ημερομηνίες, πώς θα τροποποιηθεί το καλεντάρι και πώς και πότε θα διακοπούν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015, 19:27