Το δεύτερο -και τελευταίο- …σετ των πρώτων αγώνων της φάσης των «16» του Champions League, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη (22/2) και την Τετάρτη (23/2), προσφέρει μια «σειρά» από πιθανούς φιναλίστ-κατακτητές, ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, παίκτες που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά φυσικά όχι τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, που καταργήθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 2021/22.

Η Λιλ θέλει να βάλει εμπόδια στον δρόμο της Τσέλσι για την υπεράσπιση του τίτλου

Ο δρόμος της υπεράσπισης του τίτλου για την πρωταθλήτρια Τσέλσι στη φάση των «νοκ-άουτ» ξεκινάει το βράδυ της Τρίτης (22.00, Cosmote Sport 2) από το Λονδίνο κόντρα στη Λιλ, με τους «μπλε» να φέρουν τον τίτλο του φαβορί, όπως άλλωστε και η Γιουβέντους, η οποία θα αντιμετωπίσει στην Ισπανία τη Βιγιαρεάλ (22.00, Cosmote Sport 3), με στόχο να βρεθεί στα προημιτελικά, μετά από δύο διαδοχικές αποτυχίες στη φάση των «16», το 2020 από τη Λιόν και το 2021 από την Πόρτο.

Για τους μπουκμέικερς, η Λιλ, η οποία είναι 11η στο γαλλικό πρωτάθλημα, έχει ελάχιστες πιθανότητες να πετύχει τον… άθλο στο Λονδίνο, στην έδρα μιας ομάδας που μόλις κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.

Όμως, η πρωταθλήτρια Γαλλίας έχει δείξει πως ξέρει να… ανατρέπει τα προγνωστικά αυτή τη σεζόν, όπως έκανε τερματίζοντας στην κορυφή του (7ου) ομίλου της στο Champions League (μπροστά από τη Σάλτσμπουργκ), ειδικά από τη στιγμή που έχει τη ρεβάνς -στις 16 Μαρτίου- στο «σπίτι» της.

«Είναι ένας αγώνας κυπέλλου και σε όλους τους αγώνες κυπέλλου υπάρχουν πάντα πράγματα να κάνουμε, υπάρχουν εκπλήξεις» προειδοποίησε ο Γάλλος προπονητής, Ζοσλέν Γκουρβενέκ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Γνωρίζει, βέβαια, καλά ότι, στη δεύτερη παρουσία της στους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων στον πλανήτη, μετά τον αποκλεισμό (με 2-0 συνολικά) από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2007, η Λιλ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει έναν «τοίχο» στο πρόσωπο του Έντουαρντ Μέντι, ενός από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.

Με τον διεθνή γκολκίπερ, ο οποίος στέφθηκε πρόσφατα πρωταθλητής Αφρικής με τη Σενεγάλη, η Τσέλσι έχει δεχτεί μόνο ένα γκολ σε πέντε αγώνες της στο Champions League, κρατώντας τέσσερις φορές το «μηδέν» και συνολικά στα 13 από τα τελευταία 17 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

«Δεν πρέπει να ακούμε πολύ τους άλλους που μας βλέπουν ως φαβορί κόντρα στη Λιλ» λέει σχεδόν θυμωμένος ο τεχνικός της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ, η ομάδα του οποίου προέρχεται από μια …υποτονική νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας (1-0) το Σάββατο.

Ο Γερμανός προπονητής παραδέχεται ότι η ομάδα του περνά μια «πιο δύσκολη» φάση, βλέποντας ότι ο τίτλος της Premier League δείχνει σχεδόν απρόσιτος για τους «μπλε», που βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Η Τσέλσι νίκησε τη Λιλ δύο φορές στις αναμετρήσεις τους στη φάση των ομίλων το 2019 (2-1 κάθε φορά).

Η πρώτη φορά για Βιγιαρεάλ-Γιουβέντους

Όπως και οι Άγγλοι, έτσι και η Γιουβέντους είναι φαβορί που δεν βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της. Οι Ιταλοί, τέταρτοι στη Serie A, περιορίστηκαν σε ισοπαλία στο ντέρμπι με την Τορίνο (1-1) την Παρασκευή, αλλά ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, αντί να… γκρινιάξει, προτίμησε να χαιρετίσει τη σταθερότητα μιας ομάδας που παραμένει σε 12 συνεχόμενους αγώνες χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα.

Χωρίς τον τραυματία Πάουλο Ντιμπάλα, αλλά με τον «πρωτάρη» Ντούσαν Βλάχοβιτς (που αποκτήθηκε για περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο) στην επίθεση, οι «μπιανκονέρι» διατηρούν την ελπίδα να βρεθούν επιτέλους στην οκτάδα, μετά από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

Οι Βιγιαρεάλ και Γιουβέντους, είναι οι μοναδικοί αντίπαλοι της φάσης των «16» που δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Το «κίτρινο υποβρύχιο» έχει φτάσει μόνο δύο φορές στο παρελθόν στις «νοκ άουτ» φάσεις του Champions League, κερδίζοντας σε κάθε περίπτωση πριν υποστεί τον αποκλεισμό από την Άρσεναλ. Η πρώτη εμφάνιση της Βιγιαρεάλ μετά από 13 χρόνια, τη φέρνει απέναντι σε μία αντίπαλο που μετέχει σε «νοκ άουτ» φάση για όγδοη διαδοχική σεζόν και για 18η συνολικά.

Το ρεκόρ της Ατλέτικο και του Κριστιάνο Ρονάλντο

Από το πρόγραμμα της Τετάρτης δεσπόζει η μάχη της Ατλέτικο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22.00, MEGA-Cosmote Sport 2).

Το ρεκόρ της ομάδας του Σιμεόνε στη Μαδρίτη στη φάση των «νοκ άουτ» του Champions League είναι αρκετά αξιοσημείωτο, με 14 αγώνες από το 1997, μετρώντας εννέα νίκες -5 ισοπαλίες- και καμία ήττα.

Ωστόσο, αν κάποιος μπορεί να το …αμφισβητήσει στο “Wanda Metropolitano”, είναι σίγουρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει σημειώσει 25 γκολ στην καριέρα του εναντίον της Ατλέτικο, ανάμεσά τους εκείνο στην παράταση του τελικού του 2014, ενώ είχε ευστοχήσει και στο τελευταίο πέναλτι κατά τη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας στoν τελικό του 2016.

Η επιρροή του Ρονάλντο για τη Γιουνάιτεντ αυτή τη σεζόν στην επίθεση είναι αναμφισβήτητα αντίστοιχη μόνο με εκείνη του Νταβίντ ντε Χέα στην άλλη άκρη του γηπέδου. Ο Ισπανός τερματοφύλακας βρίσκεται σε εντυπωσιακή φόρμα και είναι βέβαιο ότι θα θέλει να τη διατηρήσει, όταν θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του για πρώτη φορά.

Η άλλη συνάντηση των Πρωταθλητών Ευρώπης και η απειλή Αλέ για τον Βλαχοδήμο

Την ίδια ώρα (22.00, Cosmote Sport 3) στη Λισαβόνα θα αναμετρηθούν η Μπενφίκα και ο Άγιαξ, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Ο Άγιαξ του Έρικ τεν Χαγκ έχει σημειώσει έξι νίκες στη φάση των ομίλων χάρη σε ένα στυλ ποδοσφαίρου που βασίζεται στην κατοχή.

Ο Άγιαξ έχει στις τάξεις του τον πρώτο σκόρερ της σεζόν στην κορυφαία διοργάνωση, Σεμπαστιάν Αλέ, ο οποίος είναι ο πρώτος παίκτης που σημείωσε ποτέ δέκα γκολ στους πρώτους έξι αγώνες του Champions League και μόλις ο δεύτερος –μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο- που «βρήκε δίχτυα» και στα έξι παιχνίδια των ομίλων.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, τέταρτος σε αποκρούσεις (22) με πρώτο τον Γιώργο Αθανασιάδη (Σέριφ), θα χρειαστεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, σε μία χρονική στιγμή που η Μπενφίκα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι βρίσκεται στα καλύτερά της.

Το πρόγραμμα του διημέρου

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου

22.00 Cosmote Sport 2 Τσέλσι (Αγγλία)-Λιλ (Γαλλία)

22.00 Cosmote Sport 3 Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Γιουβέντους (Ιταλία)

Tετάρτη 23 Φεβρουαρίου

22.00 Cosmote Sport 3 Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Άγιαξ (Ολλανδία) 

22.00 ΜΕGA – Cosmote Sport 2 Ατλέτικο Μ. (Ισπανία)-Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)

Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων στα άλλα ζευγάρια:

Σπόρτινγκ Λ. (Πορτογαλία)-Μάντσεστερ Σ. (Αγγλία)  0-5

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Ρεάλ Μ. (Ισπανία)  1-0

Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μπάγερν (Γερμανία) 1-1

Ίντερ (Ιταλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 0-2