Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το 34ο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το οποίο αρχίζει το Σάββατο (13/1), με τον αγώνα ανάμεσα στη διοργανώτρια χώρα και τη Γουινέα-Μπισάου, και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό του τουρνουά στις 11 Φεβρουρίου.

Και ενώ πολλοί κάτοικοι του Αμπιτζάν φοβούνται μποτιλιαρίσματα τις ημέρες των αγώνων σε μια πόλη που συνήθως παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, υπάρχει ενθουσιασμός για την φιλοξενία της κορυφαίας διοργάνωσης της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει διοργανώσει το Κύπελλο Αφρικής μόνο μία φορά, το 1984, σε μια διαφορετική εποχή, αφού τότε έλαβαν μέρος μόνο οκτώ ομάδες, σε σύγκριση με τις 24 που βρίσκονται τώρα στη γραμμή της… «εκκίνησης».

Τα 24 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θα βρίσκονται σε πέντε πόλεις: εκτός από το Αμπιτζάν και τα δύο γήπεδά του, οι ομάδες θα κατανεμηθούν μεταξύ της Γιαμουσούκρο, της μεγάλης πόλης Μπουακέ, του λιμανιού του Σαν Πέδρο (νοτιοδυτικά) και του Κορόγκο (βόρεια).

Βιτρίνα για την ανάπτυξη της χώρας με… κονδύλι 1,5 δις δολάρια

«Ας κινητοποιηθούμε για να κάνουμε αυτό το Κύπελλο Αφρικής μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας, της φιλοξενίας της Ακτής Ελεφαντοστού και της αφρικανικής αδελφότητας» δήλωσε ο Πρόεδρος Αλασάνε Κουατάρα κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης έχει γίνει πράγματι απόλυτη προτεραιότητα για τις αρχές, που ελπίζουν να τη χρησιμοποιήσουν ως βιτρίνα για την ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν… τσιγκουνεύτηκε τα οικονομικά μέσα για να εξασφαλίσει την επιτυχία της, δαπανώντας συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναμένονται 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες

Εκτός από τα έξι στάδια που χτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν, κατασκευάστηκαν επίσης γέφυρες, δρόμοι και ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ακτής Ελεφαντοστού, Ρομπέρ Μπεγκρέ Μαμπέ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα: «Αθλητικές υποδομές, σύστημα υποδοχής, μεταφορές και κινητικότητα».

Οι αρχές θέλουν οπωσδήποτε να «γυρίσουν σελίδα» μετά το φιάσκο της 12ης Σεπτεμβρίου, όταν ο φιλικός αγώνας Ακτή Ελεφαντοστού-Μάλι διεκόπη στο γήπεδο στο στάδιο «Εμπιμπέ» στα προάστια του Αμπιτζάν.

Περίπου 20.000 νέοι εθελοντές και 17.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν γι’ αυτόν τον μήνα της διοργάνωσης, κατά τον οποίο οι διοργανωτές αναμένουν έως και 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, ιδιαίτερα από γειτονικές χώρες όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα και η Γκάνα.

Μέχρι τον τελικό της 11ης Φεβρουαρίου, η διοργάνωση, στην οποία επικράτησε το 2021 η Σενεγάλη, αναμένεται συναρπαστική. Οι οικοδεσπότες «Ελέφαντες» έχουν κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο, το 1992 και το 2015.

Τα τρία φαβορί

Το Μαρόκο με… φόρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η Σενεγάλη με ορμή ως κάτοχος του τίτλου και η «οικοδέσποινα» Ακτή Ελεφαντοστού είναι τα τρία μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Το Μαρόκο, η πρώτη ομάδα από την Αφρική που έφτασε στα ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν αναζητάει τίποτα άλλο από την «πρωτιά». Αμέσως μετά το κατόρθωμά του στο Κατάρ, ο Ουαλίντ Ρεγκράγκι ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα αφήσει τη θέση του ως προπονητής αν δεν κατακτήσει το τρόπαιο, θεωρώντας αυτή την πίεση απαραίτητη για να προχωρήσει.

Έκτοτε έχει μετριάσει τις απαιτήσεις του, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί μόνο εάν δεν φτάσει στα ημιτελικά. Έτσι κι αλλιώς, η εθνική ομάδα του Μαρόκου διαθέτει τα «όπλα» για να κερδίσει -επιτέλους- ένα δεύτερο αστέρι, σχεδόν μισό αιώνα μετά το μοναδικό τρόπαιο που κατέκτησε το 1976.

Οι Σενεγαλέζοι κατέληξαν να πανηγυρίσουν το πρώτο τρόπαιό τους πριν από δύο χρόνια, μετά από πολύ μεγάλη αναμονή και δύο χαμένους τελικούς (2002 και 2019). Από τότε που άνοιξαν… λογαριασμό, δεν σταμάτησαν να κερδίζουν.

Οι πρωταθλητές βασίζονται στην ίδια ραχοκοκαλιά: Εντουάρ Μεντί, Καλιντού Κουλιμπαλί και Σαντιό Μανέ.

Ο Σαλάχ ονειρεύεται… εκδίκηση

Και οι τρεις έφυγαν από μεγάλους αγγλικούς συλλόγους για τη Σαουδική Αραβία. Η τρίτη ετικέτα του φαβορί είναι πίσω από τους «Ελέφαντες», ακόμα κι αν οι οικοδεσπότες δεν έχει κερδίσει το τρόπαιο από την Αίγυπτο το 2006.

Εκτός από την υποστήριξη των φιλάθλων, η Ακτή Ελεφαντοστού μπορεί να βασιστεί σε μια μεγάλη ομάδα, με μεγάλα ονόματα όπως ο Σέκο Φοφανά, ο Φρανκ Κεσί και ο Σεμπαστάν Αλέ, ο οποίος πάντως θα λείψει από την πρεμιέρα. Εναπόκειται στον 70χρονο αρχάριο Ζαν Λουί Γκασέ, ο οποίος παρουσιάζεται στο πρώτο του Κύπελλο Αφρικής, να τα βάλει όλα στη σειρά.

Πίσω από αυτές τις τρεις ομάδες, η Αίγυπτος, κάτοχος-ρεκόρ με επτά νίκες και άτυχος φιναλίστ πριν από δύο χρόνια και το 2017, ονειρεύεται εκδίκηση. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, περισσότερο από κάθε άλλον.

Μεταξύ των αουτσάιντερ είναι επίσης η Αλγερία και η Τυνησία, σε μετάβαση γενεών.

Η Αλγερία θέλει να ξεπλύνει την προσβολή

Ο Τζαμέλ Μπελμάντι, πρωταθλητής Αφρικής με τους «πράσινους» το 2019, ξαναχτίζει, γύρω από τον Ριάντ Μαχρέζ, και θέλει να ξεπλύνει την προσβολή στο Καμερούν, που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.

Η Τυνησία έχασε τον ηγέτη της Ουαντί Καζρί, ο οποίος αποσύρθηκε από τη διεθνή σκηνή, και ο προπονητής Ζαλέλ Καντρί αποφάσισε να κάνει τα σχέδιά του χωρίς τον Σαίμ Ελ Ντζιμπαλί (18 ετών, Λιόν).

Το Καμερούν φαίνεται ένα βήμα πιο πίσω, ειδικά χωρίς τους δύο πιο παραγωγικούς επιθετικούς του, τον Μπράιαν Μπουμό, τραυματία και τον Ερίκ Μαξίμ Τσούπο-Μοτίνγκ. Αλλά πρέπει πάντα να είναι κάποιος επιφυλακτικός με το ανταγωνιστικό πνεύμα των «Αδάμαστων Λιονταριών».

Τέλος, το Μάλι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή ακόμα και η Μπουρκίνα Φάσο, παρούσα στα ημιτελικά τρεις φορές στα τελευταία πέντε Κύπελλα Αφρικής, μπορούν να ελπίζουν.

Μια έκπληξη, άλλωστε, μπορεί πάντα να προκύψει, όπως η Γκάμπια πριν από δύο χρόνια, που έφτασε στα προημιτελικά στην πρώτη της συμμετοχή.

Οι εννέα «Έλληνες» ου πήγαν στη Ακτή Ελεφαντοστού

Εννέα Αφρικανοί από επτά διαφορετικές ομάδες, αναχώρησαν από την Ελλάδα-Super League και Super League 2- για την Ακτή Ελεφαντοστού, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 34ο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Είναι «χωρισμένοι» σε ισάριθμες εθνικές ομάδες, ΠΑΟΚ και Ατρόμητος είναι οι δύο ομάδες της Super League που έχουν από δύο εκπροσώπους στην κορυφαία διοργάνωση της Αφρικής, ενώ η Νίκη Βόλου και η Καλαμάτα είναι οι δύο ομάδες της Super League 2, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο Κύπελλο Αφρικής.

Οι εννέα παίκτες, σύμφωνα με τις τελικές λίστες που παρουσιάζει η ομοσπονδία ποδοσφαίρου τη Αφρικής (CAF), είναι οι εξής:

1. Ισμαϊλά Ουεντραογκό         Μέσος           Πανσερραϊκός  Μπουρκίνα Φάσο

2. Χάρολντ Ντέστι Μουκουντί    Αμυντικός       ΑΕΚ          Καμερούν

3. Χοσέ Αντόνο Μιράντα Μποάτσο Επιθετικός      Νίκη Βόλου   Ισημερινή Γουινέα

4. Ζόνας Ασβέντο Μέντες        Τερματοφύλακας  Καλαμάτα     Γουινέα Μπισάου

5. Αγκιμπού Καμαρά             Μέσος           Ατρόμητος    Γουινέα

6. Αγιούμπ Ελ Κααμπί           Επιθετικός      Ολυμπιακός   Μαρόκο

7. Γουίλιαμ Πολ Έκονγκ         Αμυντικός       ΠΑΟΚ         Νιγηρία

8. Μπουάνα Αλί Σαμάτα          Επιθετικός      ΠΑΟΚ         Τανζανία

9. Ουασντί Κεσριντά            Αμυντικός       Ατρόμητος    Τυνησία

Οι έξι όμιλοι της διοργάνωσης:

1ος όμιλος: Ακτή Ελεφαντστού, Ισημερινή Γουινέα, Γουινένα Μπισάου, Νιγηρία

2ος όμιλος: Πράσινο Ακρωτήριο, Αίγυπτος, Γκάνα, Μοζαμβίκη

3ο όμιλος: Καμερούν, Γκάμπια, Γουινέα, Σενεγάλη

4ος όμιλος: Αλγερία, Ανγκόλα, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία

5ος όμιλος: Μάλι, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Τυνησία

6ος όμιλος: ΛΔ Κονγκό, Μαρόκο, Τανζανία, Ζάμπια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης