Την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους στη λαμπρή του καριέρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο μυθικός Ελβετός τενίστας, Ρότζερ Φέντερερ.

 Ο 41χρονος τενίστας με ένα συγκινητικό μήνυμα στα social media, γνωστοποίησε ότι εγκαταλείπει τα κορτ, αφού πρώτα δώσει μια τελευταία παράσταση στο Laver Cup του Λονδίνου, την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φέντερερ στη διάρκεια της σπουδαίας διαδρομής του στον χώρο του τένις κατέκτησε συνολικά 20 τουρνουά grand slams.

Πιο συγκεκριμένα κατέκτησε οκτώ φορές το Wimbledon, όντας ο πολυνίκης του συγκεκριμένου τουρνουά, έξι φορές το Australian Open, πέντε το US Open και μία φορά το Roland Garros.

Παράλληλα έχει στην τεράστια συλλογή του και δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά έχει ρεκόρ καριέρας 1251 νίκες και 275 ήττες, ενώ ήταν νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη για 237 συνεχόμενες εβδομάδες (και 310 συνολικά).

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φέντερερ στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του:

«Σε όλη την οικογένεια του τένις και όχι μόνο,

Από όλα τα δώρα που μου προσέφερε το τένις όλα αυτά τα χρόνια, το μεγαλύτερο, δίχως αμφιβολία, είναι ο κόσμος που συνάντησα σε αυτήν την πορεία: οι φίλοι, οι αντίπαλοι και πάνω απ’ όλα οι φίλαθλοι που δίνουν ζωή στο άθλημα. Σήμερα, θέλω να μοιραστώ ορισμένα νέα με όλους σας.

Όπως γνωρίζετε πολλοί, τα προηγούμενα τρία χρόνια μου παρουσιάστηκαν προκλήσεις με τη μορφή τραυματισμών και χειρουργείων. Δούλεψα σκληρά για να επιστρέψω σε πλήρη ανταγωνιστική κατάσταση. Αλλά γνωρίζω επίσης τις δυνατότητες του σώματός μου και τα όριά του και το μήνυμά του τελευταία ήταν ξεκάθαρο. Είμαι 41 ετών. Έχω δώσει πάνω από 1.500 αγώνες σε 24 χρόνια. Το τένις μου συμπεριφέρθηκε περισσότερο γενναιόδωρα από όσο θα μπορούσα να ονειρευτώ και τώρα πρέπει να αναγνωρίσω πότε είναι η στιγμή να τελειώσω την επαγγελματική καριέρα μου.

 

Το Laver Cup της επόμενης εβδομάδα στο Λονδίνο θα είναι η τελευταία διοργάνωση ATP. Θα παίξω κι άλλο τένις στο μέλλον φυσικά, αλλά όχι σε Grand Slams ή στο ATP Tour.

Είναι η γλυκόπικρη απόφαση, επειδή θα μου λείψουν όλα όσα μου έδινε το Tour. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τόσα που μπορώ να γιορτάσω. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στη Γη. Μου δόθηκε ένα ξεχωριστό ταλέντο να παίζω τένις και το έκανα σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν φανταζόμουν, για πολύ περισσότερο καιρό από όσο θα μπορούσα να σκεφτώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά την καταπληκτική σύζυγό μου Μίρκα, η οποία έζησε κάθε λεπτό μαζί μου. Με προειδοποιούσε πριν από τους τελικούς, έβλεπε αμέτρητα παιχνίδια ακόμα κι όταν ήταν οκτώ μηνών έγκυος και υπέμεινε την ιδιαίτερη πλευρά μου στο δρόμο με την ομάδα μου για πάνω από είκοσι χρόνια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα τέσσερα υπέροχα παιδιά μου για την υποστήριξή τους, πάντα διψασμένα να εξερευνήσουν νέα μέρη και να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις στην πορεία. Το να δω την οικογένειά μου να με υποστηρίζει από τις κερκίδες είναι ένα συναίσθημα που θα κρατώ για πάντα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω την προσφορά των αγαπητών γονιών μου και της αγαπημένης αδερφής μου, χωρίς τους οποίους τίποτε δεν θα ήταν εφικτό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πρώην προπονητές μου που πάντα με καθοδηγούσαν στη σωστή κατεύθυνση. Ήσασταν υπέροχοι! Και στην Ομοσπονδία Τένις της Ελβετίας, που με πίστεψε ως νεαρό και μου έδωσε ιδανική εκκίνηση στην καριέρα μου.

 

Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω την εκπληκτική ομάδα μου, τον Ιβάν, τον Ντάνι, τον Ρόλαντ και ειδικά τους Σεβ και Πιερ, που μου έδωσαν την καλύτερη συμβουλή και ήταν πάντα εκεί για μένα. Επίσης τον Τόνι, που διαχειρίστηκε δημιουργικά την επιχείρησή μου για πάνω από 17 χρόνια. Είστε όλοι απίστευτοι και αγάπησα κάθε λεπτό μαζί σας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πιστούς σπόνσορές μου, που είναι πραγματικοί συνεργάτες μου και τις σκληρά εργαζόμενες ομάδες και τα τουρνουά στο ATP Tour, που συνεχώς μας καλωσόριζαν όλους με καλοσύνη και φιλοξενία.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ανταγωνιστές μου στα κορτ. Ήμουν αρκετά τυχερός να παίξω τόσα επικά ματς που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μονομαχήσαμε δίκαια, με πάθος και ένταση, και έδινα πάντα τον καλύτερο εαυτό μου για να σεβαστώ την ιστορία του παιχνιδιού.

Αισθάνομαι εξαιρετικά ευγνώμων. Δώσαμε ώθηση ο ένας στον άλλον, και μαζί πήγαμε το τένις σε νέα επίπεδα. Πάνω από όλα θα πρέπει να προσφέρω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους απίστευτους οπαδούς. Δεν θα μάθετε ποτέ πόση δύναμη και πίστη μού δώσατε.

Το εμπνευσμένο συναίσθημα το να περπατώ μέσα σε γεμάτα γήπεδα και αρένες ήταν ένας από τους τεράστιους ενθουσιασμούς στη ζωή μου. Χωρίς εσάς, αυτές οι επιτυχίες θα ήταν μοναχικές και δεν θα ήταν γεμάτες με χαρά και ενέργεια.

Τα τελευταία 24 χρόνια στο τουρ ήταν μία εκπληκτική περιπέτεια. Ενώ μερικές φορές έμοιαζε σαν να κράτησε 24 ώρες, ήταν τόσο βαθιά και μαγικά που μοιάζουν σαν να κράτησαν μία ζωή. Είχα την τεράστια τύχη να παίξω για εσάς σε πάνω από 40 διαφορετικές χώρες.

Γέλασα και έκλαψα, αισθάνθηκα χαρά και πόνο και πάνω από όλα αισθάνθηκα απίστευτα ζωντανός. Μέσα από τα ταξίδια μου, γνώρισα πολλούς υπέροχους ανθρώπους που θα παραμείνουν για πάντα φίλοι μου, οι οποίοι με συνέπεια αφαιρούσαν χρόνια από τα γεμάτα προγράμματά τους για να έρθουν να με δουν να παίζουν σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ.

Όταν άρχισε η αγάπη μου για το τένις, ήμουν ένα παιδί που μάζευε τις μπάλες στην πατρίδα μου, την Βασιλεία. Συνήθιζα να παρακολουθώ τους παίκτες με ένα αίσθημα θαυμασμού. Ήταν σαν γίγαντες για μένα και άρχισα να ονειρεύομαι.


Τα όνειρά μου με οδήγησαν να δουλέψω σκληρότερα και άρχισα να πιστεύω στον εαυτό μου. Κάποιες επιτυχίες με γέμισαν αυτοπεποίθηση και ήμουν στο δρόμο για το πιο εκπληκτικό ταξίδι που οδήγησε σε αυτή την ημέρα. Οπότε, θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους σε αυτό τον κόσμο που βοήθησαν ώστε τα όνειρα ενός μικρού παιδιού από την Ελβετία που μάζευε τις μπαλες να γίνουν πραγματικότητα.

Τέλος, στον κόσμο του τένις: σας αγαπώ και δεν θα σας αφήσω ποτέ.

Ρότζερ Φέντερερ».

 

Ο Φέντερερ γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1981 στη Βασιλεία, από Ελβετο-Γερμανό πατέρα και Νοτιοαφρικανή μητέρα. Δοκίμασε διάφορα αθλήματα ως παιδί, αλλά τον κέρδισε το τένις.

Ξεκίνησε να παίζει στα juniors σε ηλικία 14 ετών και το 1998 κατέκτησε τον αντίστοιχο τίτλο στο Γουίμπλεντον, τόσο στο απλό όσο και στο διπλό των αγοριών. Ήταν ένα προμήνυμα για την κυριαρχία του στο αρχαιότερο και πλέον φημισμένο από τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ, του οποίου είναι ο πολυνίκης (στην κατηγορία ανδρών) με οκτώ τρόπαια.

Την ίδια χρονιά (1998) έκανε το ντεμπούτο του στο ATP Tour, συμμετέχοντας στο τουρνουά του Γκστάαντ και σιγά-σιγά άρχισε να ανεβαίνει τα… σκαλιά. Τον Σεπτέμβριο του 1999, λίγο αφότου έκλεισε τα 18 του χρόνια, μπήκε για πρώτη φορά στο Top-100 της παγκόσμιας κατάταξης, το 2000 στη Μασσαλία έπαιξε τον πρώτο τελικό του και το 2001 κατέκτησε τον παρθενικό τίτλο του στο Μιλάνο.

Το πρώτο από τα συνολικά 103 τρόπαια που κέρδισε στο απλό σε τουρνουά της ATP, αριθμός που τον φέρνει στη δεύτερη θέση όλων των εποχών, πίσω από τον Τζίμι Κόνορς. Την ίδια χρονιά έφτασε ως τα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός και μπήκε στην πρώτη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Εκεί όμως που «σόκαρε» τον κόσμο του τένις ήταν (φυσικά) στο Γουίμπλεντον του 2001, όταν απέκλεισε στη φάση των «16» το Νο1 του κόσμου Πιτ Σάμπρας, ο οποίος είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Λονδίνο επτά φορές την προηγούμενη οκταετία (1993-2000).

Από εκεί και πέρα, η «εκτόξευση» ήταν θέμα χρόνου. Το 2002 κατέκτησε το πρώτο του τουρνουά Masters, στο Αμβούργο (νωρίτερα είχε ηττηθεί στον τελικό του Μαϊάμι), και μπήκε στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης, κλείνοντας τη χρονιά στο Νο6. Το πρώτο γκραν σλαμ ήρθε το 2003 στο Λονδίνο (πού αλλού…) με νίκη επί του Μαρκ Φιλιππούση στον τελικό και στις 2/2/2004 ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Έμελλε να μείνει εκεί συνολικά 310 εβδομάδες, εκ των οποίων 237 συνεχόμενες (απόλυτο ρεκόρ), ενώ πέντε φορές έκλεισε τη χρονιά στο Νο1.

Η εξαετία 2004-2009 σηματοδοτεί την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του Φέντερερ. Σχεδόν απόλυτης για την ακρίβεια, καθώς η εμφάνιση του -σχεδόν ανίκητου στο χώμα- Ράφα Ναδάλ, τού στέρησε την ευκαιρία να πανηγυρίσει το 4/4 στα γκραν σλαμ μίας χρονιάς.

Το 2004, το 2006 και το 2007 κατέκτησε τον τίτλο σε Γουίμπλεντον, US Open και Australian Open, αλλά δεν τα κατάφερε στο Παρίσι, χάνοντας τις τελευταίες δύο χρονιές από τον Ισπανό στον τελικό. Το 2008 το σενάριο στη Γαλλία επαναλήφθηκε, με τον Ναδάλ να διαλύει τον Ελβετό στον τελικό (6-1, 6-3, 6-0) και περίπου ένα μήνα αργότερα του πήρε τα «σκήπτρα» και στο Γουίμπλεντον, κερδίζοντας αυτόν που από πολλούς θεωρείται ως ο τελικός του αιώνα με σκορ 6–4, 6–4, 6–7, 6–7, 9–7, σε 4 ώρες και 48 λεπτά «καθαρού» αγώνα (συνολικά ο τελικός κράτησε πάνω από 7 ώρες, καθώς διακόπηκε δύο φορές λόγω βροχής). Η χρονιά εκείνη, κατά την οποία ο Φέντερερ ταλαιπωρήθηκε για αρκετό διάστημα από πρόβλημα υγείας (λοιμώδης μονοπυρήνωση), περιλάμβανε και την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στο διπλό, με παρτενέρ τον συμπατριώτη του και κουνιάδο του, Σταν Βαβρίνκα.

Αν και ο Ναδάλ απειλούσε ήδη την κυριαρχία του, ο Φέντερερ έμεινε για άλλον ένα χρόνο στην κορυφή. Το 2009 ήταν η χρονιά που έμελλε να «σπάσει την κατάρα» του Ρολάν Γκαρός, νικώντας στον τελικό τον Σουηδό Ρόμπιν Σόντερλινγκ, ο οποίος νωρίτερα είχε φροντίσει να του… ανοίξει το δρόμο, αποκλείοντας στον 4ο γύρο τον Ναδάλ. Επανήλθε στην κορυφή και στο Γουίμπλεντον και έφτασε ως τον τελικό των άλλων δύο γκραν σλαμ, χάνοντας στη Μελβούρνη από τον Ναδάλ και στη Νέα Υόρκη από τον Αργεντινό Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο. Με τη νίκη του στο Australian Open του 2010, ο Ελβετός ολοκλήρωσε ένα απίθανο σερί 4,5 χρόνων, κατά το οποίο μετείχε σε 18 από τους 19 τελικούς γκραν σλαμ!

Η συνεχής άνοδος του Ναδάλ και στις άλλες επιφάνειες (πλην της χωμάτινης) και η εμφάνιση στο προσκήνιο του Νόβακ Τζόκοβιτς «κλόνισαν» την κυριαρχία του Φέντερερ.

Οι διαδοχικοί αποκλεισμοί του στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός και του Γουίμπλεντον το 2010 τον «γκρέμισαν» από την κορυφή της κατάταξης στο Νο3, ενώ το 2011 ήταν η πρώτη σεζόν του από το 2003 που δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τουρνουά γκραν σλαμ. Επανέκαψε το 2012, κερδίζοντας για έβδομη φορά στο Λονδίνο, όπου επέστρεψε λίγο καιρό αργότερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο απλό, χάνοντας στον τελικό από τον Αντι Μάρεϊ.

Από το 2013, διαδοχικοί τραυματισμοί (κυρίως στη μέση) επηρέασαν την καριέρα του και σταδιακά ο Φέντερερ περιόρισε τις συμμετοχές του, εστιάζοντας κυρίως στα μεγάλα τουρνουά. Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες και δύο χαμένους τελικούς από τον Τζόκοβιτς, ο Ελβετός κατέκτησε το πολυπόθητο όγδοο «στέμμα» του στο Γουίμπλεντον το 2017, νικώντας στον τελικό τον Κροάτη Μάριν Τσίλιτς.

Αυτό ήταν το 20ό τρόπαιο της καριέρας του σε γκραν σλαμ (αριθμός ρεκόρ τότε για τους άνδρες) και έμελλε να είναι και το τελευταίο, με τους Ναδάλ (22) και Τζόκοβιτς (21) να τον ξεπερνούν έκτοτε και να τον αφήνουν στην τρίτη θέση, έκτη συνολικά σε άνδρες και γυναίκες. Είναι τρομακτική η σκέψη και μόνο πόσα γκραν σλαμ θα είχε κερδίσει ο Φέντερερ, αν η εποχή του δεν είχε συμπέσει με εκείνη των δύο μεγάλων αντιπάλων του…

 

 

 

 

 

Παγκόσμια υπόκλιση στον «βασιλιά» του τένις

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ένας αθλητής παγκόσμιας αναγνώρισης, σαφέστατα και όχι μόνο από τον κόσμο του αθλήματος που υπηρέτησε όσο ελάχιστοι στην ιστορία του τένις.

Λογικό ήταν στο άκουσμα της απόφασής του ν΄ αποχωρήσει από την ενεργό δράση μετά το Laver Cup, από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αθλητές και αθλήτριες από διάφορα αθλήματα, αλλά και αθλητικοί οργανισμοί να σπεύσουν να τον ευχαριστήσουν και να τον αποχαιρετήσουν με το δικό τους τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κάτοχος του τίτλου στους κατασκευαστές της F1, Mercedes ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα: «Συγχαρητήρια, Ρότζερ, μία καριέρα που άλλαξε το άθλημα. Να έχεις μία αποχώρηση ανάλογη με την αξία σου. Και να θυμάσαι, θα είσαι πάντα μέλος της οικογένειας της Mercedes.»

Η ATP ανέφερε λιτά στο ίδιο μέσο: «Άλλαξες το άθλημα!» Άμεση ήταν και η αντίδραση του επίσημου λογαριασμού του Wimbledon, το οποίο ο Ελβετός «βασιλιάς» έχει κατακτήσει 8 φορές, ρεκόρ που κατέχει μέχρι και σήμερα. Με μία φωτογραφία του, στην οποία κρατά στην αγκαλιά του το τρόπαιο.

Ο Αργεντινός, Χουάν Μάρτινβ Ντελ Πότρο, ο οποίος και αυτός έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση ανέφερε στο tweet του: «Ρότζερ, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για το τέλος και προσωπικά για μένα. Ο κόσμος του τένις δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος χωρίς εσένα. Σ΄ αγαπώ Ρότζερ!»

Οι διοργανωτές του Roland Garros αποχαιρέτησαν τον Ελβετό: «Θρύλος του αθλήματος.»

Ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου και πρόσφατα κάτοχος του US Open, Κάρλος Αλκαράθ, ήταν από τους πρώτους που σχολίασαν την αποχώρηση του Φέντερερ, ανεβάζοντας στο Twitter μία καρδιά που έγραψε δίπλα της «Ρότζερ».

Η ομοσπονδία τένις της Ισπανίας ευχαρίστησε το Σουηδό τενίστα για «την προσφορά του στην κοινωνία, μαζί με το δικό μας, Ράφαελ Ναδάλ, τις βασικές αξίες του αθλήματος: σεβασμό, παιδεία, αγωνιζόμενοι και ήθος, αγωνιζόμενοι στο υψηλότερο επίπεδο.»

Ο συμπατριώτης και κουνιάδος του, Στάνισλαβ Βαβρίνκα, λυπάται επίσης με την αποχώρηση του Φέντερερ και την εκφράζει με τρία “emojis”.

Ο Καναδός, Ντένις Σαποβάλοφ είπε το δικό του «αντίο» στον 41χρονο: «Ένα πρότυπο για μένα και για τόσους πολλούς ακόμη! Σε ευχαριστούμε για όλα Ρότζερ, ήταν προνόμιο να μοιραζόμαστε το κορτ μαζί σου.»Στον επίσημο λογαριασμό της η ΔΟΕ σχολιάζει: «Σε ευχαριστούμε για όλες τις αξέχαστες στιγμές που απολαύσαμε στη διάρκεια της καριέρας σου. Θα μας λείψεις!» Να σημειωθεί ότι ο Ρότζερ Φέντερερ συμμετείχε σε 4 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012 και το χρυσό στο διπλό στο Πεκίνο 2008.

Τα στατιστικά του Ρότζερ Φέντερερ σε τουρνουά γκραν σλαμ και ATP Finals:

Australian Open

Συμμετοχές: 21

Τίτλοι (τελικοί): 5 (6)

Ρεκόρ: 102-15

Ρολάν Γκαρός

Συμμετοχές: 19

Τίτλοι (τελικοί): 1 (5)

Ρεκόρ: 73-17

Γουίμπλεντον

Συμμετοχές: 22

Τίτλοι (τελικοί): 8 (12)

Ρεκόρ: 105-14

US Open

Συμμετοχές: 19

Τίτλοι (τελικοί): 5 (7)

Ρεκόρ: 89-14

ATP Finals

Συμμετοχές: 17

Τίτλοι (τελικοί): 6 (10)

Ρεκόρ: 59-17

Τα κέρδη του μόνο από τη συμμετοχή του στα διάφορα τουρνουά, κατά τη διάρκεια της 24ετούς επαγγελματικής καριέρας του, ξεπερνούν τα 130 εκατ. δολάρια, ποσό που τον φέρνει στην τρίτη θέση όλων των εποχών, πίσω από τους δύο μεγάλους αντιπάλους του. Φυσικά, στα χρήματα αυτά δεν υπολογίζονται τα κέρδη του από διαφημίσεις, χορηγίες κ.τ.λ., που τον φέρνουν σε μόνιμη βάση μεταξύ των δέκα πιο καλοπληρωμένων αθλητών στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, το 2020 ήταν πρώτος στη σχετική λίστα Forbes, με συνολικά έσοδα που άγγιζαν τα 100 εκατ. δολάρια. Διαθέτει ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων σε φιλανθρωπικό έργο, μέσω του Ιδρύματος Ρότζερ Φέντερερ, που βοηθά πολύ φτωχά παιδιά στην Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης