Πεπεισμένος ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει παρόν και μέλλον εξέφρασε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ με αφορμή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εφήβων από την εθνική ομάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ μίλησε για το μοντέλο παραγωγικής διαδικασίας της ομοσπονδίας, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, αλλά και τη δική του παρουσία και συνεισφορά στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ, ενώ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής ανδρών στο Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μεγάλο καμάρι και τιμή να βραβεύει κανείς, ενώ κατέχει μια θέση σε διεθνή οργανισμό, την ομάδα της χώρας του. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι συναίσθημα είναι αυτό, πάρα πολύ λίγοι το έχουν αισθανθεί. Είναι κάτι το ασύλληπτο και κάθε φορά ελπίζω ότι δεν θα είναι ανεπανάληπτο. Το μπάσκετ έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον. Είναι πολύ καλά θεμελιωμένο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και συνέχισε:

«Εμείς εκμεταλλευτήκαμε στο μέγιστο την τεράστια επιτυχία του ’87 με την οποία, ό,τι σεισμός και να γίνει, δεν πρόκειται να κινδυνεύσει. Από το 1982 είχαμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και ήμασταν έτοιμοι να υποδεχθούμε την επιτυχία. Κι άλλες χώρες κατέκτησαν το χρυσό σε Ευρωμπάσκετ, όπως η Γερμανία το 1993, αλλά δεν είχαν ανάλογη συνέχεια. Από εκεί και πέρα, κατά απαίτηση της κοινωνίας και όχι του Βασιλακόπουλου, τα κλειστά γυμναστήρια κατέκλυσαν τη χώρα».

Μιλώντας για το μοντέλο παραγωγικής διαδικασίας που εφαρμόζει η ομοσπονδία, ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέφερε: «Θα ήταν εγωιστικό να το χαρακτηρίζω μόνος μου “πετυχημένο”, αλλά φαίνεται ότι έτσι είναι. Μέσα στο χάλι που βρισκόμαστε, το ελληνικό μπάσκετ και η παραγωγική διαδικασία του, αποτελούν εξαίρεση. Όμως η εξαίρεση πρέπει να γίνει κανόνας. Δεν μπορούμε, ως κοινωνία, να προχωράμε με εξαιρέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζητούμενο είναι να συνεχίσει το ελληνικό μπάσκετ να πρωταγωνιστεί. Και, παρότι έχει διακοπεί η επιδότηση, κάποιοι ήρωες στα σωματεία κρατάνε ζωντανή την παραγωγική διαδικασία. Έχουμε τα κλιμάκια που δουλεύουν σε όλη την Ελλάδα. Εμείς πάμε να βρούμε το ταλέντο, δεν περιμένουμε το ταλέντο να έρθει να μας βρει.

Αυτή είναι η φιλοσοφική διαφορά του προγράμματός μας, με όλα τα άλλα προγράμματα που υπάρχουν. Το μπάσκετ κοιτάει να βγάλει, όχι μόνο μεγάλους αθλητές, αλλά και υπεύθυνα κοινωνικά άτομα. Αν βλέπατε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην ομάδα των Εφήβων όλες αυτές τις ημέρες, θα ήσασταν βέβαιοι ότι αυτή η ομάδα θα πήγαινε ψηλά».

Αναφερόμενος στο πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την ΕΟΚ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για δραματικές στιγμές. «Εμείς δεν θέλουμε να χρωστάμε, γιατί όταν χρωστάς είσαι… αιχμάλωτος. Οπωσδήποτε κάναμε και περικοπές που είναι σε βάρος του αθλήματος. Δεν λέμε να έχουμε πολυτελή διακίνηση, αλλά τουλάχιστον να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όσο για την εθνική ανδρών, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, λέγοντας: «Να θεωρήσετε την επιτυχία των Εφήβων ως προάγγελο μιας επιτυχίας των Ανδρών. Εμείς βάζουμε στόχους και τους κυνηγάμε. Δεν πάμε και λέμε ό,τι έρθει. Στο Ευρωμπάσκετ πάμε για μεγάλο αποτέλεσμα. Δουλέψαμε σκληρά για να μαζέψουμε όλα τα παιδιά και για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος απάντησε επίσης για το μετάλλιο που έδωσε κατά την απονομή στον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, λέγοντας ότι στο πρόσωπό του τιμήθηκε η πόλη και ο κόσμος της, ενώ έκανε λόγο για «ηλικιακούς ρατσισμούς», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να τεθούν όρια στις θητείες των προέδρων των αθλητικών ομοσπονδιών. Τέλος, χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα λέγονται ότι προετοιμάζει για διάδοχό του στην ΕΟΚ τον Παναγιώτη Φασούλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης