Ο Ολυμπιακός επικράτησε 84-73 της Ζαλγκίρις στο Κάουνας σε εξ αναβολής αναμέτρηση για την 19η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Με αυτή τη νίκη οι Πειραιώτες επέστρεψα στα θετικά αποτελέσματα και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας στα πλέι οφ.

Κορυφαίοι ήταν οι Κώστας Παπανικολάου (18 π.) και Χασάν Μάρτιν (13 π., 7 ρ.), ο Σάσα Βεζένκοφ πρόσθεσε 16 πόντους, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ 13, ενώ 10 πόντους και 6 ασίστ ήταν η συγκομιδή του Κώστα Σλούκα. Ο Ολυμπιακός ανέβηκε στο 17-10 (με τις ρωσικές ομάδες) ή στο 16-8.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουραγός Ζαλγκίρις, που προερχόταν από τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια της έχοντας νικήσει τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στο Κάουνας, απέδειξε για τρία δεκάλεπτα τη… φήμη της. Με κορυφαίο τον Τζος Νίμπο (17 π., 10 ρ.), οι Λιθουανοί έβαλαν δύσκολα στον Ολυμπιακό, αλλά δεν τα κατάφεραν στο τέλος.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα επιστρέφουν στο Φάληρο, όπου την Πέμπτη (17/3, 21:00) υποδέχονται τον Παναθηναϊκό, στο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» της 30ής αγωνιστικής.

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, με τον Κώστα Παπανικολάου να σκοράρει δύο συνεχόμενα τρίποντα και να δίνει προβάδισμα 4 πόντων στους «ερυθρόλευκους». Μετά το καλάθι του Ντόρσεϊ, οι Πειραιώτες δεν είχαν καλή κυκλοφορία και δυσκολεύτηκαν στην άμυνά τους, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να προηγηθεί 11-8 με τρεις εύστοχες βολές του Μιλάκνις. Με τους Ντόρσεϊ και Παπανικολάου να συνεχίζουν να σκοράρουν, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν εκ νέου με 12-11, όμως βρέθηκαν στο τέλος της περιόδου πίσω με 5 πόντους (20-15), παίρνοντας μόλις ένα γκολ-φάουλ από τον Βεζένκοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Χασάν Μάρτιν να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του παρκέ στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι. Με πόντους από τους Βεζένκοφ, Σλούκα και Λαρεντζάκη οι «ερυθρόλευκοι» προσπέρασαν 26-25, ωστόσο στην άμυνα ο Λεκαβίτσιους σε πρώτο ρόλο και ο Νίμπο έκαναν «ζημιά». Απέναντι σε αυτό, για τον Ολυμπιακό βγήκε μπροστά και έδωσε ενέργεια ο Μακ Κίσικ, ενώ ο Πρίντεζης με δικό του καλάθι σημείωσε το 36-37. Ένα αμαρκάριστο τρίποντο του Γκιφάι και το τελείωμα του Μάρτιν, μετά από ωραία κυκλοφορία και ομαδική δουλειά, διαμόρφωσαν το 39-39 του πρώτου μέρους.

Το ντέρμπι στο τρίτο δεκάλεπτο συνεχίστηκε. Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει σημαντικές βοήθειες από τον Φαλ και τους υπόλοιπους να αποδίδουν καλό και ομαδικό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση. Με καλάθι του Βεζένκοφ μετά από συνεργασία η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα προσπέρασε 48-46 και με τον Παπανικολάου λίγο αργότερα 53-50. Ο Γιανκούνας με τρίποντο ισοφάρισε, ενώ, με τους Βεζένκοφ, Σλούκα και Φαλ να δίνουν επιθετικές λύσεις, το σκορ διαμορφώθηκε στο 58-55 υπέρ του Ολυμπιακού. Τελικά, η Ζαλγκίρις ήταν αυτή που έκλεισε την τρίτη περίοδο με το προβάδισμα, καθώς οι Λοβέρν και Ουλανόβας διαμόρφωσαν το 59-58 στο 30’.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπου ουσιαστικά κρίθηκε το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός καρπώθηκε επί της ουσίας το πολύ καλό παιχνίδι που έκανε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Με επί μέρους σκορ 19-8 οι Πειραιώτες έβγαλαν εκτός ρυθμού τους Λιθουανούς, οι οποίοι πήραν σκορ μόνο από τον Κάβανο στο διάστημα αυτό. Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Μάρτιν, Σλούκας και Βεζένκοφ έδωσαν στην ομάδα τους το προβάδισμα με 74-67 και έθεσαν τις βάσεις για την τελική επικράτηση. Για τη Ζαλγκίρις, Λεκαβίτσιους και Ουλάνοβας προσπάθησαν να αντιδράσουν, ωστόσο το τρίποντο του Σλούκα «κλείδωσε» το ματς για τον Ολυμπιακό (82-73). Ο Βεζένκοφ με λέι απ διαμόρφωσε το τελικό 84-73.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 39-39, 59-58, 73-84.

Ζαλγκίρις (Γιούρι Ζντοβτς): Ουέμπστερ, Λεκαβίτσιους 14 (2), Γιανκούνας 5 (1), Λουκοσιούνας, Μπλάζεβιτς, Νίμπο 17, Μιλάκνις 3, Στρέλνιεκς, Καβάνο 10 (2), Γκιφάι 3 (1), Λοβέρν 8, Ουλάνοβας 13 (1)

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πρίντεζης 4, Φαλ 5, Μάρτιν 13, Βεζένκοφ 16 (1), Παπανικολάου 18 (3), Μακ Κίσικ 2, Ουόκαπ, Ντόρσεϊ 13 (1), Λαρεντζάκης 3, Σλούκας 10 (3)

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης