Το Μουντιάλ στο Κατάρ ξεκινάει την Κυριακή (18:00), με τους «οικοδεσπότες» της διοργάνωσης να αντιμετωπίζουν τον Ισημερινό.

Είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ θα φιλοξενήσει το κορυφαίο τουρνουά, ενώ θα είναι επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στη Μέση Ανατολή, σε μουσουλμανική χώρα και χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πέντε πόλεις του Μουντιάλ

Πέντε πόλεις, Ντόχα, Λουσάιλ, Αλ Κχορ, Αλ Ραγιάν και Αλ Ουάκρα, θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης. Θα είναι ένα ιδιαίτερο Κύπελλο από πολλές απόψεις, όπως την απόσταση μεταξύ των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού τα επτά από τα οκτώ στάδια (εκτός του Al Bayt) βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 75 χιλιομέτρων και έχουν πρόσβαση σε μετρό.

Έτσι οι ομάδες δεν θα χρειαστεί να παίρνουν αεροπλάνα και οι παίκτες θα κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Οι φίλαθλοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν έως και τρεις αγώνες την ίδια ημέρα, χάνοντας ελάχιστα από τις τρεις αναμετρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οκτώ γήπεδα του Μουντιάλ

Τα οκτώ γήπεδα είναι νεότευκτα, εκτός από το Khalifa International Stadium και το ανακαινισμένο Ahmad Bin Ali, όλα έργο ενός στρατού μεταναστών εργαζομένων σε αμέτρητα εργοτάξια.

Είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένο κλιματισμό για μεγαλύτερη άνεση των θεατών. Ο αέρας θα βελτιώσει την εμπειρία για φιλάθλους και παίκτες, ενώ η θερμοκρασία θα είναι ίδια σε όλα τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα γήπεδα:

1. Ντόχα, Khalifa International Stadium (40.000 θέσεις): το μοναδικό στάδιο του Κατάρ που υπήρχε πριν από την επιλογή της χώρας ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

2. Aλ-Κορ, Al-Bayt Stadium (60.000 θέσεις): αυτό το στάδιο, με ιδιαίτερη πρόσβαση για τους φιλάθλους (μόνο με λεωφορείο ή ταξί), χτίστηκε με τη μορφή σκηνής Βεδουίνων.

3. Al-Βακράχ, Al-Janoub Stadium (40.000 θέσεις): το σχήμα αυτού του σταδίου είναι εμπνευσμένο από τις γάστρες των ψαρόβαρκων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου.

4. Ντόχα, Education City Stadium (40.000 θέσεις): πολύ εύκολη η πρόσβαση στο στάδιο, το οποίο έχει σχήμα διαμαντιού.

5. Aλ-Ραγιάν, Ahmad Bin Ali (40.000 θέσεις): μια γραμμή μετρό έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη σύνδεση της Ντόχα με αυτό το στάδιο που βρίσκεται σε μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, όχι μακριά από την έρημο.

6. Ντόχα, Al-Thumama (40.000 θέσεις): ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το “taqiyah”, παραδοσιακό ανδρικό κάλυμμα κεφαλής της περιοχής.

7. Ντόχα, Stadium 974 (40.000 θέσεις): αυτό το στάδιο κατασκευάστηκε από κοντέινερ και άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.

8. Λουσάιλ, Lusail Iconic Stadium (80.000 θέσεις): βρίσκεται σε μια πόλη που δημιουργήθηκε ειδικά για το τουρνουά και αυτό το στάδιο θα φιλοξενήσει τον τελικό.

Η χρήση της ανασυρόμενης οροφής

Mε απόφαση του διευθυντή αγώνα της FΙFA, πριν από την έναρξη κάθε αναμέτρησης, κοινοποιώντας την στις δύο αντίπαλες ομάδες την ίδια ημέρα της αναμέτρησης, θα γίνεται η χρήση της ανασυρόμενης οροφής στα γήπεδα του Κατάρ, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (21/11-18/12).

Όπως είναι γνωστό, τα γήπεδα του Κατάρ, έχουν ανασυρόμενες οροφές δεδομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, η χρήση τους θα αποφασίζεται κατά συνθήκη από την FIFA.

«Για τη χρήση ανασυρόμενης οροφής, η FIFA θα αποφασίσει πριν από τον αγώνα εάν η οροφή θα είναι ανοιχτή ή κλειστή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτή η απόφαση πρέπει να ανακοινωθεί από τον διευθυντή αγώνα της FIFA στη συνεδρίαση συντονισμού του αγώνα. Εάν ο αγώνας ξεκινήσει με ανοιχτή την οροφή και υπάρξει σοβαρή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, όπως μία ισχυρή καταιγίδα, που επηρεάζει τον αγώνα, σε συνεννόηση με τον διευθυντή αγώνα της FIFA, ο διαιτητής έχει την εξουσία να διατάξει το κλείσιμό της κατά τη διάρκεια του αγώνα», αναφέρει η FIFA.

Σε περίπτωση που είναι κλειστή, δεν μπορεί πλέον να ανοίξει για το υπόλοιπο του αγώνα: «Σε αυτήν την περίπτωση, η οροφή θα παραμείνει κλειστή μέχρι το τέλος του αγώνα. Η οροφή μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει μόνο αν δεν υπάρχει κανένας στον αγωνιστικό χώρο», προσθέτει η FIFA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης