Βενετία: Υγρή, πλούσια, εκφραστική, ρομαντική και, πάνω απ’ όλα, καλλιτεχνική! Η πατρίδα των ευγενών και των μεγάλων οίκων και οικοσήμων! 

Είναι χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά, που ενώνονται όλα μαζί με γέφυρες! Η περιφέρεια στην οποία ανήκει είναι το Veneto. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου (Πο) και Πιάβε, στο βόρειο μέρος της Ιταλίας. 
Η αδιαμφισβήτητη ομορφιά της Βενετίας έχει εξυμνηθεί από πολλούς καλλιτέχνες, ζωγράφους και συγγραφείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επισκέπτης της θα νομίζει ότι βρίσκεται πίσω στον χρόνο, στη ρομαντική εποχή της Αναγέννησης ή στον Μεσαίωνα. Πρόκειται για μια πόλη-ζωντανό μουσείο, με ιστορικά κτίρια, παλάτια και γέφυρες, με τεράστια πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία. Γνωστή, μεταξύ άλλων, για το διάσημο Καρναβάλι της, δέχεται επισκέπτες όλο τον χρόνο και είναι καταγεγραμμένη ως Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Μασκών», «Πόλη των Γεφυρών», «Επιπλέουσα Πόλη» και «Πόλη των Καναλιών».

Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου (ιδιαίτερα μεταξιού, σιτηρών και μπαχαρικών) και τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια σε όλη την ιστορία της. Για πάνω από 1.000 χρόνια η πόλη ήταν υπό την επιρροή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Είναι, επίσης, γνωστή για τα αρκετά καλλιτεχνικά της κινήματα – ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της συμφωνικής μουσικής και της όπερας, ενώ αποτελεί γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοθέατα

Όπου και να κοιτάξετε στη Βενετία, υπάρχουν αξιοθέατα, που το σίγουρο είναι ότι όμοιά τους δεν μπορείτε να βρείτε σε κανένα μέρος του πλανήτη! Αδιαμφισβήτητα, το πιο γνωστό μέρος είναι Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία και το Παλάτι του Δόγη. Όλα είναι διακοσμημένα με σπουδαία στολίδια, λάφυρα και πολύτιμα αντικείμενα που αποκτήθηκαν ή δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των εκστρατειών των Ενετών. Για να δείτε βενετσιάνικα αριστουργήματα, μπορείτε να επισκεφτείτε τις Πινακοθήκες της Ακαδημίας. Διάσημα είναι ακόμη το νησάκι Μπουράνο και το νησάκι Μουράνο. Το πρώτο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά σπιτάκια του είναι φημισμένο για τις δαντέλες του, ενώ το δεύτερο για το περίφημο φυσητό γυαλί του. Για τους λάτρεις της μοντέρνας τέχνης, το Μουσείο Γκουγκενχάιμ είναι must, αφού εκεί μπορείτε να βρείτε έργα των διασημότερων καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η θέα προς το Μεγάλο Κανάλι είναι μοναδική.

Πλατεία του Αγίου Μάρκου: Η κύρια πλατεία της πόλης είναι γεμάτη ιστορία και περιτριγυρίζεται από κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Αρκετά από τα αξιοθέατα της Βενετίας βρίσκονται εδώ και έτσι η πλατεία είναι συχνά περιτριγυρισμένη από τουρίστες. Κτίστηκε τον 9ο αιώνα ως μια μικρή πλατεία και στολίστηκε με δέντρα μπροστά από τον αρχικό Άγιο Μάρκο, ο οποίος ήταν μέρος του παλατιού του Δόγη, μέχρι που καθαγιάστηκε το 1094. Η πλατεία χωρίστηκε από το παλάτι με ένα μικρό κανάλι, το Ρίο Μπατάριο. Καθώς είχε αρχίσει να γίνεται ένα σημείο συναντήσεων, η πλατεία επεκτάθηκε το 1174. Έγινε πλακόστρωτη το 1227, σε κατιχθυάκανθα διάταξη. Το 1735 τα τούβλα αντικαταστάθηκαν από φυσική πέτρα και μια πιο πολύπλοκη διάταξη, σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Τυράλη. Ο σχεδιασμός προέβλεπε και τις τοποθεσίες όπου οι έμποροι μπορούσαν να στήσουν τους πάγκους τους. Η πλατεία είναι η μόνη του φέρει το όνομα Piazza, καθώς όλες οι άλλες αναφέρονται ως Campi. Αυτό που θα σας τραβήξει την προσοχή θα είναι σίγουρα ο Καθεδρικός του Αγίου Μάρκου, μια εκκλησία βασιλικού ρυθμού του 15ου αιώνα.

Γέφυρα Ριάλτο: Ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και του Σαν Μάρκο πάνω από το Μεγάλο Κανάλι, στην καρδιά της πόλης. Κάποτε ήταν πλημμυρισμένη από εμπόρους και σήμερα από τουρίστες. Είναι μάλλον η πιο δημοφιλής γέφυρα της Βενετίας. Ολοκληρώθηκε το 1591 και για 300 χρόνια ήταν ο μόνος τρόπος για να διασχίσεις το Κανάλ Γκράντε με τα πόδια. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής -συμπεριλαμβανομένου του Μιχαήλ Άγγελου- ήταν υποψήφιοι για τον σχεδιασμό της, αλλά τελικά η τιμή έγινε στον Antony Da Ponte, που το όνομά του στην κυριολεξία μεταφράζεται «ο Αντώνιος της Γέφυρας»!

Γέφυρα των Στεναγμών: Η διάσημη αυτή γέφυρα σχεδιάστηκε από τον Αntonio Kontino και χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Ενώνει την παλιά φυλακή και τα δωμάτια των ανακρίσεων του παλατιού του Δόγη με τη νέα φυλακή που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Το ποτάμι ανάμεσα στα δύο κτίρια είναι το Rio d’ Palazzo (ποτάμι του παλατιού). Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το γιατί ονομάστηκε Γέφυρα των Στεναγμών. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ήταν εξαιτίας των κρατουμένων που τη διέσχιζαν στον δρόμο για την εκτέλεσή τους. Λέγανε ότι οι κρατούμενοι σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής έβλεπαν για τελευταία φορά τον έξω κόσμο. Μια άλλη ιστορία λέει ότι τα ζευγάρια φιλιόντουσαν κάτω από τη γέφυρα το ηλιοβασίλεμα και έτσι θα είχαν αιώνια αγάπη!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης