Μετά την εξαγορά της ΑΤΙ, μίας εκ των δύο κορυφαίων εταιρειών ανάπτυξης και κατασκευής πανίσχυρων τσιπ / «εγκεφάλων» γραφικών για υπολογιστές, από την εταιρεία AMD, τη μοναδική εταιρεία που επέζησε των «πόλεμο των εταιρειών CPU» της δεκαετίας του ’90 και παρέμεινε να εναντιώνεται στην εταιρεία – νικήτρια, την κυρίαρχη με διαφορά Intel (προς όφελος φυσικά των καταναλωτών, ειδάλλως θα είχαμε μονοπώλιο), πολλοί πίστεψαν ότι ήλθε το τέλος της ΑΤΙ και των δυναμικών προϊόντων της (μην ξεχνάμε πως ανέπτυξε το τσιπ γραφικών του Nintendo GameCube, Nintendo Wii και Microsoft Xbox360 μεταξύ άλλων) ή ότι θα περιέλθει σε κατάσταση πτωτικής πορείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε άλλο όμως, η ΑΤΙ, έστω και με την ονομασία AMD πλέον, παραμένει ισχυρός ανταγωνιστής της μοναδικής αντίπαλης εταιρείας nVIDIA στον χώρο των καρτών γραφικών για υπολογιστές. Τελευταία κάρτα, κατηγορίας «τέρας» είναι η AMD Radeon HD 6990.

Προσφέροντας ισχυρές επιδόσεις για gaming, υποστηρίζει την αρχιτεκτονική Microsoft DirectX 11 και την τεχνολογία AMD PowerTune για ταχύτερη ροή στα videogame, διαθέτοντας προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας.

Επίσης, η AMD Radeon HD 6990 υποστηρίζει την τεχνολογία πολλαπλών οθονών AMD Eyefinity για χρήση έως πέντε οθονών. Το νούμερο ανεβαίνει στο εντυπωσιακό των έξι οθονών μέσω του DisplayPort 1.2 , που θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2011. Η κάρτα διαθέτει dual-BIOS (αρχικό-ενσωματωμένο λογισμικό ελέγχου), που προσφέρει επιλογές ρύθμισης της κάρτας για ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις. Τέλος, η τεχνολογία αιχμής AMD HD3D παρέχει στερεοσκοπικό 3D gaming και εξελιγμένη οπτική εμπειρία, χάρη στην HDMI 1.4a (High-Definition Multimedia Interface) θύρα που βρίσκεται σε οθόνες και τηλεοράσεις 3D τελευταίας γενιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεχνολογία DirectX 11 δεύτερης γενιάς

• Νέα τεχνολογία AMD PowerTune: Σχεδιασμένη να προσφέρει ισχύ σε πραγματικό χρόνο, βοηθά την κάρτα γραφικών να παρέχει μεγαλύτερη ταχύτητα / χρονισμό του τσιπ-εγκεφάλου (clock speeds), που συνεπάγεται υψηλές επιδόσεις στα πιο εξελιγμένα παιχνίδια.

• Αυξημένη μνήμη για υψηλή ποιότητα εικόνας: Με την 4GB GDDR5 μνήμη (Graphics Double Data Rate) υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, οι gamers μπορούν να απολαύσουν εξαιρετικής ποιότητας εικόνα με εμφάνιση περισσότερων λεπτομερειών, ακόμα και σε προβολή πέντε οθονών.

• Βελτιωμένη ποιότητα εικόνας: Τα anti-aliasing (εξομάλυνση ατελειών) χαρακτηριστικά προσφέρουν υψηλής ποιότητας εικόνα για έντονα ρεαλιστική εμπειρία στα videogame. Η Enhanced-Quality Anti-Aliasing (EQAA) τεχνική συμβάλλει στη βελτίωση του οπτικού συνόλου, ενώ η Morphological Anti-Aliasing (MLAA) τεχνική χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του anti-aliasing σε κάθε τίτλο για DirectX 9, DirectX 10 ή DirectX 11.

Τεχνολογία AMD Eyefinity και Ενισχυμένες Επιλογές Οθόνης

• Απλή, ευέλικτη, προσιτή χρήση υπολογιστή πολλαπλών οθονών με την τεχνολογία AMD Eyefinity: Προσφέροντας μία διευρυμένη εικόνα θέασης, η τεχνολογία AMD Eyefinity εξακολουθεί να είναι η πιο προσιτή λύση πολλαπλών οθονών. Με τη Radeon 6990 παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα προβολής μίας ενιαίας εικόνας σε πέντε οθόνες σε κάθετη διάταξη (portrait mode), ενώ για τους αθεράπευτους και σκληροπυρηνικούς gamer, υπάρχουν περισσότεροι από 70 τίτλοι παιχνιδιών συμβατοί με μια τέτοια διάταξη. Παράλληλα, η κάρτα γραφικών υποστηρίζει τα χαρακτηριστικά DisplayPort 1.2 και HDMI 1.4a, προσφέροντας εισχυμένες επιλογές ρύθμισης πολλαπλών οθονών, ευελιξία στην επιλογή της οθόνης, και νέα χαρακτηριστικά ήχου ειδικά για DisplayPort τύπο σύνδεσης.

Γρηγορότερες εφαρμογές και ζωηρά βίντεο με την τεχνολογία AMD EyeSpeed

• Τεχνολογία AMD EyeSpeed visual acceleration: καθαρή εικόνα βίντεο με ζωντανά χρώματα, βελτιωμένες επιδόσεις, νέα χαρακτηριστικά σε κορυφαία media, εφαρμογές για ψυχαγωγία και αύξηση της αποδοτικότητας.

• Εξαιρετικές υπολογιστικές ικανότητες: Υποστήριξη IEEE 754 διπλής ακρίβειας floating point ops (FPO) για αποτελεσματική ανταπόκριση στους χειρισμούς του χρήστη, σε περιπτώσεις έντονου φόρτου εργασίας του υπολογιστή.

• Ενισχυμένα χαρακτηριστικά βίντεο: Η AMD Radeon HD 6990 διαθέτει το Unified Video Decoder 3 (UVD3), ένα σύστημα αναπαραγωγής βίντεο, το οποίο βοηθά στην καλύτερη απόδοση των βίντεο υψηλής ανάλυσης / ευκρίνειας, online βίντεο και Blu-ray 3D, καθώς προσφέρει προηγμένες λειτουργίες post-processing και scaling, επιλογή δυναμικής αντίθεσης στην απόδοση της εικόνας, διόρθωσης χρωμάτων.

• 3D videogames με την τεχνολογία AMD HD3D

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/amd-radeon-hd-6000/hd-6990/Pages/amd-radeon-hd-6990-overview.aspx )

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης