Αρκετοί ακόμα χρήστες διαθέτουμε έναν σταθερό υπολογιστή στον οικιακό μας χώρο, παρόλο που η μόδα τάσσει την αγορά ενός φορητού – εντούτοις ένας σταθερός υπολογιστής, εκτός ότι είναι σαφώς φθηνότερος από οποιονδήποτε φορητό εφάμιλλης «ιπποδύναμης», δύναται μελλοντικά να αναβαθμιστεί έναντι μικρού κόστους, το οποίο μπορεί να «σηκωθεί» από την τσέπη του μέσου Έλληνα (καθώς η τελευταία έχει «μπει στο πλύσιμο» για τα καλά).

Ενίοτε, μπορεί να συγκατοικεί με μια παιχνιδομηχανή (οι γνωστές μας κονσόλες), ενώ στον ίδιο χώρο συχνότερα θα συναντήσουμε και συσκευές με αποκλειστική χρήση για αναπαραγωγή βίντεο, φωτογραφιών και μουσικής. Τίποτε, όμως, από όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να δείξει τα «μεγαλεία» του, αν δεν συνοδευτεί και από μια οθόνη / monitor, κάτι το οποίο στην εποχή μας μπορεί να φαντάζει λίαν εύκολο, καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων συσκευών, δυστυχώς όμως στις περισσότερες είναι κρυμμένη η «δύναμη» του μάρκετινγκ από πίσω, που με την «προσεγμένη» προώθηση του προϊόντος, αυτό δείχνει πολύ καλύτερο ποιοτικά, απ’ ό,τι είναι στη πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, για αρκετούς χρήστες, η ενασχόληση με τον υπολογιστή ή την παιχνιδοκονσόλα προσφέρει μεν διασκέδαση, αλλά παράλληλα και μια σχετική αίσθηση απομόνωσης, κάτι το οποίο εξαλείφεται με την παρουσία μιας τηλεόρασης, δείχνοντας ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό, είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ελληνικό σαλόνι ή σε νεανικό δωμάτιο, η ταυτόχρονη ύπαρξη δύο διαφορετικών συσκευών, μία οθόνη και μία τηλεόραση.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο, ενδιάμεσα δηλαδή, τοποθετείται η νέα «Philips 231TE4LB», με διαγώνια διάσταση 23 ιντσών σε διάταξη κινηματογραφική 16:9 (16 προς 9), όντας μια οθόνη υψηλών επιδόσεων και παράλληλα κανονική τηλεόραση με συνοδεία ασύρματου χειριστηρίου. Η νέα οθόνη Philips 231TE4LB παρουσιάζεται αποκλειστικά μέσω της zougla.gr, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς το εν λόγω μοντέλο είναι ολοκαίνουριο και δεν έχει ακόμα διατεθεί στη λιανική αγορά, κάτι το οποίο θα συμβεί στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ας ξεκινήσουμε από μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να δείχνουν περιττά, ή αν θέλετε καλύτερα, είναι «λεπτομέρειες» που αφορούν στους σκληροπυρηνικούς τεχνόφιλους, όμως είναι απολύτως περιγραφικά της ποιότητας που αποδίδεται από τη νέα οθόνη της Philips, άρα έχουν αξία να αναφερθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση είναι πλήρως Full High Definition, ήτοι 1920×1080 οριζόντιες και κάθετες γραμμές, ο οπίσθιος φωτισμός είναι τύπου LED (λιλιπούτειες δίοδοι που εκπέμπουν φωτισμό) για ακριβέστερο χρωματικό βάθος και περισσότερες αποχρώσεις, η απόκριση (ταχύτητα της οθόνης στην προβολή) σε γρήγορες σκηνές, όπως στιγμές δράσεις σε μια ταινία και φυσικά, η ασταμάτητη «κινητικότητα» των σύγχρονων videogame, είναι στα 5 miliseconds, δηλαδή είναι ικανοποιητικότατη για τον μέσο χρήστη.

Η φωτεινότητα αγγίζει τα 250 κεριά ανά τετραγωνικό μέτρο, η «έξυπνη» αντίθεση (smart contrast) αγγίζει τον λόγο 20.000.000:1 (το νούμερο είναι ενδεικτικό, που σημαίνει ότι το φτάνει η οθόνη σε μια στιγμή, όμως ακόμα και αν το μειώσουμε πάρα πολύ, ώστε να φτάσουμε σε πραγματικές, καθημερινές συνθήκες, η οθόνη παραμένει να διαθέτει υψηλό λόγο αντίθεσης στα 1000:1), οι γωνίες θέασης των 170 μοιρών οριζόντια και 160 κάθετα, προσφέρουν ευχέρεια στην θέση που θα κάθεστε (υπό γωνία ή σε ευθεία με την οθόνη – δεν υπάρχει περιορισμός) και τέλος, η επιφάνεια της Philips 231TE4LB, διαθέτει μια επιπλέον στρώση κατά της ανάκλασης φωτός, ώστε να αποφευχθούν οι γνωστοί και ενοχλητικοί «καθρεφτισμοί» (πχ. όταν μπαίνει φως από κάποιο παράθυρο, απέναντι από την οθόνη, με αποτέλεσμα τον καθρεφτισμό).

Από την μεριά της τηλεοπτικής απόδοσης, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα εκπομπής αναλογικού αλλά και ψηφιακού σήματος που υπάρχουν στην χώρα μας, όπως τα ψηφιακά MPEG-2 και MPEG-4 (Motion Picture Experts Group), αλλά και τα παλαιότερα PAL / SECAM, για όσους δεν έχει φτάσει το ψηφιακό σήμα στην περιοχή τους (μια λεπτομέρεια: υποστηρίζεται ακόμα και αναλογικό αμερικάνικο στάνταρντ NTSC, ειδικά για την προβολή εικόνας, όχι τηλεοπτικού σήματος, για παράδειγμα: σε NTSC «παίζουν» παλιά αμερικάνικα DVD, αλλά και αμερικάνικα videogame για παλαιότερες κονσόλες όπως PlayStation 2 και Xbox 1).

Μια και είμαστε στο τηλεοπτικό κομμάτι, πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες ενδείξεις (και ρυθμίσεις) που εμφανίζονται επί της οθόνης, είναι όλες στην ελληνική γλώσσα, ενώ παράλληλα, ο «συντονισμός» των αναλογικών και ψηφιακών καναλιών γίνεται αυτόματα, κάτι που μετατρέπει σε «παιχνιδάκι» την διαδικασία, ακόμα και για τον πιο αρχάριο χρήστη. Όσο αφορά τις ρυθμίσεις, παρόλο που ο χρήστης άνευ εξειδικευμένων γνώσεων περί εικόνας και χρωμάτων δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσει, καθώς θα ικανοποιηθεί με την απόδοση της Philips 231TE4LB, μπορούν να αλλαχτούν κατά την βούληση και τα «μάτια» του εκάστοτε θεατή, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα δε ηχεία της οθόνης / τηλεόρασης είναι στερεοφωνικά με ισχύ 3 Watt, ικανά για απόδοση όχι φυσικά εξωτερικού ηχοσυστήματος, αλλά κάλυψης δωματίου – πάντως προσφέρεται δυνατότητα για σύνδεση ακουστικών ή ακόμα και ηχοσυστήματος μέσω οπτικής ίνας S/PDIF (Sony Philips Digital Interconnect Format ή Interface, υπό την μορφή εξόδου κλασικού βύσματος RCA, όπως των απλών ακουστικών).

Περνώντας στο ευαίσθητο σημείο των διαθέσιμων υποδοχών, μπορούμε να πούμε ότι η Philips 231TE4LB, δεν στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών ενός χρήστη με μυριάδες συσκευές (άλλωστε μια τέτοια οθόνη, με αντίστοιχη ποιότητα και τηλεοπτικό δέκτη, κοστίζει αρκετά παραπάνω από την εν λόγω οθόνη), αλλά σε αυτόν που διαθέτει έναν υπολογιστή, μια κονσόλα, άντε το πολύ και ένα media player.

Έτσι, οι διαθέσιμες υποδοχές περιλαμβάνουν μια θύρα HDMI τελευταίου τύπου (1.4a), μια κλασική VGA (D-Sub) για σύνδεση με υπολογιστή – συνοδευόμενη από αποκλειστική υποδοχή ήχου, μια θύρα SCART (ώστε να μπορεί ο χρήστης να συνδέσει ακόμα και VHS βίντεο), υποδοχή για κεραία τηλεόρασης (το γνωστό καλώδιο που έχουμε στις τηλεοράσεις μας), μια έξοδο ψηφιακού ήχου όπως προαναφέραμε τύπου SPDIF μέσω RCA, μια έξοδο ακουστικών και τέλος, μια υποδοχή «YPbPr» μαζί με ξεχωριστή σύνδεση για ήχο, προσφέροντας σύνδεση με συσκευές αναλογικού ήχου / εικόνας υψηλής ανάλυσης (εναλλακτικά, μπορούν σε αυτή τη σύνδεση να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες κονσόλες videogame).

Επίσης, στο πλαϊνό μέρος της οθόνης, εκεί που βρίσκονται τα κουμπιά ρυθμίσεων και αυξομείωσης της έντασης ήχου, υπάρχει και μια θύρα τύπου USB, στην οποία μπορούμε να συνδέσουμε πχ. ένα USB Stick μνήμης, από το οποίο – και χωρίς χρήση υπολογιστή – μπορούμε να ακούσουμε μουσική (MP3) ή/και να προβάλλουμε εικόνες / φωτογραφίες (JPEG).

Η τοποθέτηση της Philips 231TE4LB στον χώρο μας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύκολη, χάρη στην εργονομική κατασκευή, το μικρό βάρος για οθόνη των 23 ιντσών (3,3 κιλά), αλλά και την δυνατότητα στήριξης στην ειδική βάση που συνοδεύει την οθόνη ή απευθείας στον τοίχο (κατά το πρότυπο VESA).

Στο πακέτο αγοράς, συμπεριλαμβάνονται το ασύρματο χειριστήριο (με μπαταρίες εννοείται), ένα καλώδιο VGA, το απαραίτητο καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος και ένα απλό στην γραφή (και επιπλέον δεύτερο, πιο αναλυτικό) εγχειρίδιο χρήσης.

Φτάσαμε και στο σημείο που απασχολεί, όπως είναι λογικό, όλους τους Έλληνες καταναλωτές, που δεν είναι άλλο φυσικά, από την τιμή. Στα μέσα του Απρίλη, όπου και θα διατεθεί η Philips 231TE4LB στην αγορά, η τιμή ορίζεται στα 219 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης