Διεθνής διάκριση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη διαστημική τεχνολογία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, 20:36
Διεθνής διάκριση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη διαστημική τεχνολογία
Μία σημαντική διάκριση σημείωσε η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του δρα Χάρη Κοντοέ, στον διεθνή διαγωνισμό «Copernicus Masters Awards 2014», που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, την Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, καθώς και φορείς της Διαστημικής Βιομηχανίας της Ευρώπης.

H ελληνική ομάδα τιμήθηκε με την απονομή του πρώτου βραβείου καλύτερης λειτουργούσας υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας για το 2014, γνωστή ως «Best Service Challenge 2014».

Η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμμετείχε στον διαγωνισμό με την διαστημική υπηρεσία «FireHub: A Space Based Fire Management Hub» και αποτελεί το αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς των τελευταίων ετών, που ολοκληρώθηκε και προσφέρεται πλέον επιχειρησιακά από το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΑΑ.

Η διάκριση έγινε ανάμεσα σε 177 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 44 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς φέτος ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η υπηρεσία FIREHUB αποτελεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με τους δορυφόρους που πετάνε γύρω από τη Γη, στέλνοντας συνεχώς και με συχνότητα ανά πέντε λεπτά της ώρας εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Οι απεικονίσεις αυτές συγκεντρώνονται στους ταχύτατους servers του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου και συνδυάζονται, με την χρήση σύνθετων μοντέλων, με πολλά άλλα δεδομένα που αφορούν τα δυναμικά στοιχεία του καιρού και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Παρέχονται έτσι συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο υψηλής ακρίβειας πληροφορίες για την εξέλιξη κάθε πυρκαγιάς στην Ελλάδα ανά 5 λεπτά της ώρας και για την πρόβλεψη ανά μια ώρα της διασποράς του καπνού πάνω από τα αστικά κέντρα.

Επίσης, παρέχονται εκτιμήσεις σε ημερησία, εβδομαδιαία και εποχική βάση σχετικά με την ακριβή έκταση και τα όρια των δασικών οικοσυστημάτων που κάηκαν και τα οποία έχουν ανάγκη άμεσης αποκατάστασης για την αποφυγή κάθε παράνομης ενέργειας καταπάτησης των καμένων εκτάσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014, 09:37