Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία HTC έχει μπει σε περιπέτειες δυσμενών συνθηκών, καθώς έχει χάσει ένα σεβαστό κομμάτι της «πίτας» των καταναλωτών, από την εποχή των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, τότε που η μόδα ήταν τα Pocket PC και οι πρώτες smartphone συσκευές κινητών τηλεφώνων, βασισμένες στα Windows CE της Microsoft. Κρίνοντας όμως από τη χθεσινή ανακοίνωση δύο νέων κινητών τηλεφώνων high-end και μεσαίας κατηγορίας, με κεντρική ιδέα, σχεδιασμό και αισθητική βασισμένη στο επερχόμενο Λειτουργικό Σύστημα Windows Phone 8, εμφανώς η HTC καταβάλλει αξιοσημείωτη προσπάθεια να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Τα δύο νέα τηλέφωνα δεν κρύβουν τη βάση του concept που τα περιβάλλει. Αντιθέτως, με «καμάρι» και απερίφραστα, το επιδεικνύουν διά των ονομάτων τους: HTC Windows Phone 8X και HTV Windows Phone 8S. Εμείς θα εστιάσουμε στο «8X», το οποίο διατίθεται σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα και, μεταξύ των δύο, διαθέτει ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι φυσικό, το πρώτο που αντικρίζει ο υποψήφιος χρήστης είναι η οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου. Το HTC Windows Phone 8X ελκύει απευθείας, χάρη στη μεγάλη επιφάνεια που προσφέρουν οι 4.3 ίντσες της οθόνης του, με ανάλυση 1280×720 γραμμών (αλλιώς 720p). Επιπλέον, η «στρώση» (επιφανειακή επένδυση) «Gorilla Glass 2» προσδίδει στην οθόνη ανθεκτικότητα στις γρατσουνιές και γδαρσίματα. Αν η σχεδιαστική επιλογή της HTC σας φαίνεται κάπως γνώριμη, δεν έχετε άδικο, καθώς θυμίζει έντονα το Lumia 920 της Nokia, το οποίο επίσης έχει ως κεντρικό concept το νέο Λειτουργικό Σύστημα Windows Phone 8 της Microsoft (περισσότερες πληροφορίες για το Nokia Lumia 920: http://www.zougla.gr/technology/article/i-nea-dinamiki-protasi-tis-nokia-lumia-920).

Περνώντας στην «καρδιά» του συστήματος, βρίσκουμε το τσιπ «Snapdragon S4» της εταιρείας Qualcomm, με δύο πυρήνες λειτουργίας (φανταστείτε δύο «εγκεφάλους» σε συσκευασία ενός) και σε συχνότητα / ταχύτητα 1.5GHz, το οποίο πλαισιώνεται από 1GB μνήμης RAM. Με πιο απλά λόγια, η ταχύτητα και η αίσθηση του Windows Phone 8 Λειτουργικού Συστήματος θα είναι ομαλή και «νεράκι» στα χέρια του μέσου χρήστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικότατη η επιλογή της HTC, να εξοπλίσει το νέο «8X» με μια εμπρόσθια κάμερα των 2.1MPixel, με δυνατότητα λήψης βίντεο 1080p (που σημαίνει ιδιαίτερα ποιοτικές βιντεο-κλήσεις) και γωνία φακού 88 μοιρών, που μεταφράζεται σε δυνατότητα φωτογράφισης έως και τεσσάρων ατόμων σε ένα κάδρο. Η δε κάμερα στην πίσω πλευρά του κινητού είναι της τάξεως των 8MPixel, με flash τύπου LED, αισθητήρα BSI (για καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού), άνοιγμα διαφράγματος 2.0 και φακό 28 χιλιοστών, ενώ καταγράφει βίντεο σε ποιότητα 1920×1080 γραμμών (1080p). Τέλος, οι δύο κάμερες υποστηρίζονται από το ξεχωριστό και εξειδικευμένο τσιπ για επεξεργασία βίντεο/φωτογραφία με την ονομασία «HTC ImageChip».

Η συνδεσιμότητα κρίνεται ικανοποιητική, με υποστήριξη πρωτοκόλλων όπως Bluetooth 2.1 + EDR, Wi-Fi a/b/g/n και NFC (Near Field Communication) – ένα νέο σύστημα διασύνδεσης που επιτρέπει σε δύο NFC συμβατές συσκευές, όταν έρθουν πολύ κοντά σε απόσταση (ή ακουμπήσουν η μία την άλλη), να μεταβιβάσουν απευθείας πληροφορίες μεταξύ τους, όπως π.χ. μια ιστοσελίδα, φωτογραφίες / βίντεο, καταχωρημένες επαφές, χωρίς την ανάγκη χειρισμού από τον χρήστη. Επίσης, περιλαμβάνονται αισθητήρες κραδασμού, προσέγγισης και περιβάλλοντος φωτισμού, μαζί με ψηφιακή πυξίδα και GPS με GLONASS.

Η ηχητική απόδοση του Windows 8X είναι ιδιαίτερα προσεγμένη από την HTC, με την προσθήκη του ενισχυτή ήχου «Beats Audio» που προσφέρει (κατά την εταιρεία) ακόμα περισσότερη ποιότητα, στούντιο επιπέδου, σε όλα τα ηχητικά εφέ και μουσικά κομμάτια (διατίθεται και η κλασική υποδοχή 3.5 χιλιοστών βύσματος για ακουστικά).

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν προσφέρει αχανές τοπίο για τοποθέτηση δεδομένων, όμως θα εξυπηρετήσει με άνεση τον μέσο χρήστη, με τα 16GB χωρητικότητας που παρέχει.
Τέλος, η μπαταρία είναι των 1800 mAh, ενώ το συνολικό βάρος της συσκευής ανέρχεται στα 130 γραμμάρια. Δυστυχώς, η HTC δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση -ή έστω υπαινιγμό- περί τιμής του Windows Phone 8X, ενώ, όσο αφορά στην ημερομηνία έλευσης, την τοποθέτησε μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.htc.com/www/smartphones/htc-wp-8x/#overview

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης