Τζέρι Λόσον: H Google τιμά τον πιονέρο του σύγχρονου video gaming

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:56
Τζέρι Λόσον: H Google τιμά τον πιονέρο του σύγχρονου video gaming

Η Google τιμά μέσω του σημερινού της Doodle (1/12) τον μηχανικό, Τζέραλντ «Τζέρι» Λόσον, έναν πιονέρο στον τομέα της ανάπτυξης των video games, αφού οι εφευρέσεις του ίδιου και των συνεργατών του - που εργάστηκαν υπό την εποπτεία του - αποτέλεσαν τον πρόδρομο των σύγχρονων συστημάτων video games.

 

To Doodle - αφιέρωμα στον Τζέρι Λόσον

Ο Τζέρι Λόσον γεννήθηκε σαν σήμερα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ το 1940. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, επισκευάζοντας κυρίως τηλεοράσεις στη γειτονιά του, ενώ έφτιαξε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Αργότερα, σπούδασε στα Queens College και City College of New York στη Νέα Υόρκη προτού μετακομίσει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για να αρχίσει την πλούσια καριέρα του σε εταιρίες τεχνολογίας, όταν ακόμη η «Silicon Valley» ήταν στα… σπάργανά της.

Λίγα χρόνια αφότου πήγε στην Καλιφόρνια, ο Τζέρι προσελήφθη από την εταιρία Fairchild Semiconductor ως σύμβουλος και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα προβιβάστηκε στη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ του τμήματος των video games της εταιρίας.

Εκεί ηγήθηκε της δημιουργίας του συστήματος «Fairchild Channel F» της πρώτης οικιακής κονσόλας, όπου ο χρήστης μπορούσε να αλλάζει «κασέτες». Είχε επίσης ψηφιακό μοχλό και τη δυνατότητα για παύση. Το Channel F άνοιξε το δρόμο για άλλες κονσόλες όπως το Atari, το SNES, το Dreamcast και άλλες.

H κονσόλα Fairchild Channel F

Στις 9 Απριλίου του 2011 άφησε την τελευταία του πνοή στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Το ίδιο έτος η Διεθνής Ένωσης Δημιουργών Παιχνιδιών αναγνώρισε τον Λόσον, ως έναν από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας. Το κολέγιο USC δημιούργησε το Gerald A. Lawson Fund για να υποστηρίξει φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν το αντικείμενο. Τα επιτεύγματα του Λόσον παρουσιάζονται και στο World Video Game Hall of Fame στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022, 15:40