Του Παύλου Κρούστη

Ένας απ’ τους πιο αναμενόμενους τίτλους της φθινοπωρινής περιόδου, που επιτέλους πιάσαμε στα χέρια μας είναι το Mafia III. Το παιχνίδι της Hangar 13 σας βάζει στη θέση ενός Αφροαμερικανού στη νότια μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών του 1963. Ο πρωταγωνιστής μας ονομάζεται Lincoln Clay και εκτός από την ιταλική μαφία, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ρατσισμό στην κοινωνία εκείνης της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προκατάληψη της εποχής επιδεικνύεται άριστα στο Mafia III.

Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο θεωρείται «σοβαρό» και «βαρύ» για το gaming, όμως όσο αυτό ενηλικιώνεται και μαζί και μεγαλώνουν και οι gamers, βλέπουμε όλο και περισσότερα παιχνίδια με βαθύτερα νοήματα και θεματολογίες, που μπορεί να είναι ταμπού ακόμα και στη σημερινή εποχή. Το Mafia III είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 18 ετών και εκτός από την γραφική του βία, ο τίτλος απευθύνεται στο ενήλικο κοινό κυρίως λόγω των λεπτών θεμάτων, με τα οποία καταπιάνεται.

Δείτε περισσότερα για το Mafia III ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε δει ξανά και σε άλλα παιχνίδια «έγχρωμους» χαρακτήρες, ενώ πιο σπάνια έχουμε δει και πρωταγωνιστές, όμως σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (έως καμία) έχουμε δει να κρίνεται μέσω του gaming το φαινόμενο του ρατσισμού. Ίσως έως τώρα ο CJ του Grand Theft Auto: San Andreas και η αντιμετώπισή του από την αστυνομία να ήταν ένα από αυτά. Ο Lincoln και το Mafia III όμως έρχονται εν έτει 2016 να ασκήσουν τη δική τους κριτική.

Ένα εισαγωγικό μήνυμα στο παιχνίδι από τους προγραμματιστές του παιχνιδιού (Hangar 13) λέει τα εξής: «Το παιχνίδι εκτυλίσσεται σε μια φανταστική εκδοχή του Αμερικανικού Νότου του 1968. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια αυθεντική εμπειρία, που θα σας τραβήξει και θα σας κάνει να νιώσετε την εποχή και το μέρος, συμπεριλαμβανομένης και της απεικόνισης του ρατσισμού.»

Η εταιρεία αναφέρει ότι καταδικάζει το ρατσισμό και διαβεβαιώνει τους παίκτες ότι βρίσκουν αυτές τις πεποιθήσεις αηδιαστικές, αλλά ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο παιχνίδι.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθανόμαστε ότι αν δεν συμπεριλαμβάναμε αυτό το τόσο πραγματικό και ντροπιαστικό κομμάτι του παρελθόντος, θα ήταν προσβλητικό προς τα εκατομμύρια άτομα, που αντιμετωπίζουν – ακόμα και σήμερα – τη διάκριση, την προκατάληψη και τον ρατσισμό σε όλες τις μορφές του».

Σπάνια βλέπουμε πραγματικά «ενήλικους» τίτλους για σκεπτόμενους παίκτες.Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα, τα οποία έχουν αφήσει developers σε παιχνίδι, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Hangar 13 δεν έχει αναπτύξει τα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς, αλλά δεν έχει και την εμπειρία που έχουν άλλες εταιρείες στο χώρο. Για αυτόν το λόγο και μόνο, αξίζουν συγχαρητήρια για το έργο που ανέλαβαν.

Ενώ τα προηγούμενα παιχνίδια λάμβαναν χώρα σε παλαιότερες εποχές και σε αστικά κέντρα, όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, το Mafia 3 διαδραματίζεται σε μια περιοχή, που θυμίζει πολύ τη Νέα Ορλεάνη. Ο Lincoln Clay μόλις έχει επιστρέψει από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το παιχνίδι μας πληροφορεί ότι ο Lincoln είναι πολυφυλετικός, με μητέρα αφρικανικής προέλευσης και πατέρα αγνώστων στοιχείων, πιθανώς λευκό.

Όπως αναφέρεται όμως και από έναν χαρακτήρα στην αρχή του τίτλου: «Εκείνη την εποχή δεν είχε σημασία, αν δεν ήσουν μαύρος. Αν φαινόσουν μαύρος, τότε ήσουν.» Εννοώντας αυτόματα ότι οι άνθρωποι σε έκριναν από το χρώμα του δέρματός σου. «Το ίδιο όπως και σήμερα, υποθέτω…», συνεχίζει ο αφηγητής σε μια ατάκα-κόλαφο από τη μεριά της Hangar 13 για τις κοινωνικές συνθήκες στην Αμερική του σήμερα.

Σοκαριστικό μήνυμα από την εταιρεία ανάπτυξης του παιχνιδιού.

Η κοινωνική διάκριση είναι διάχυτη στο παιχνίδι και θα τη νιώσετε σε κάθε μεριά. Από τους αστυνομικούς που σας βρίζουν, όταν κυκλοφορείτε στους δρόμους του New Bordeaux, μέχρι τους πελάτες μιας καλόφημης λέσχης, που σας κοιτούν έντρομοι.

Ένας εκ των αρχηγών μιας αντίπαλης συμμορίας σας βάζει στο στόχαστρο επειδή η οικογένειά σας έχει σχέσεις με λευκούς, οι οποίοι “σας διατάζουν”. Θα συναντήσετε πολλές φιγούρες, που θα σας μισήσουν για το χρώμα του δέρματός σας και αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε περίεργα.

Η Hangar 13 έχει καταφέρει να μεταφέρει αυτό το συναίσθημα της διάκρισης. Σοκαριστικό είναι το μήνυμα, που εμφανίζεται στην οθόνη σας, που σας αναφέρει ότι στις «κόκκινες περιοχές» αν σας δουν αστυνομικοί, σας πυροβολούν κατευθείαν, χωρίς περαιτέρω διάλογο ή ερωτήσεις.

Το Mafia III έχει να σας πει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μέσα από χαρακτήρες, που διαθέτουν σεναριακό βάρος, ενώ η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι άψογη και καταφέρνει να σας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή. Αν αναρωτιέστε πώς ήταν, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τον τίτλο των Hangar 13 και 2K Games. Σπάνια βλέπουμε πραγματικά «ενήλικους» τίτλους για σκεπτόμενους παίκτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης