Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η φετινή εκδήλωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη θα παρουσιάσει περισσότερα από 1.500 προϊόντα και συστήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Κίνας θα ξεκινήσει στη Σαγκάη αυτή την εβδομάδα, με τις ηπειρωτικές επιχειρήσεις να αναμένεται να παρουσιάσουν καινοτομίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός Li Qiang θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στην Παγκόσμια Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης 2024 (WAIC), η οποία θα είναι τριήμερη, καθώς το κύριο θέμα της εκδήλωσης «Κυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό και για όλους» υπογραμμίζει τις προσπάθειες της χώρας να ηγηθεί της δημιουργίας ζωτικής σημασίας AI προτύπων, εν μέσω ασφυκτικής πίεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις και αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έβδομη διάσκεψη του WAIC, όπου αναμένεται να εκτεθούν περισσότερα από 1.500 προϊόντα και συστήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αφότου το Πεκίνο σημείωσε διπλωματική νίκη στα Ηνωμένα Έθνη. Τη Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα υπό την ηγεσία της Κίνας που καλεί τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα «ελεύθερο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις» επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ των πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Περισσότερες από 500 επιχειρήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν στο φετινό συνέδριο, με τους ηγέτες μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας προγραμματισμένες να μιλήσουν στην εκδήλωση.

Ένας εξέχων προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk – διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της Space Exploration Technologies, καθώς και εκτελεστικός πρόεδρος του X, πρώην Twitter – ο οποίος πέρυσι εξύμνησε την Κίνα σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στο WAIC ως «εξαιρετική σε οτιδήποτε βάζει στο μυαλό της», συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Άλλοι ομιλητές που αναμένονται στο WAIC είναι ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Robin Li Yanhong, ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ant Group, Eric Jing και ο Wang Jian, ιδρυτής της μονάδας cloud της Alibaba Group Holding.

Η κινεζική πρωταθλήτρια εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης SenseTime, με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει στην εκδήλωση την αναβαθμισμένη έκδοση του μεγάλου μοντέλου γλώσσας SenseNova 5.5 (LLM). Τα LLM υποστηρίζουν τις generative υπηρεσίες της AI όπως το ChatGPT. Οι μετοχές της SenseTime που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν την Τετάρτη 17,39% υψηλότερα στα 1,62 δολαρια Χονγκ Κονγκ.

Ενώ τα LLM αναμένεται να παραμείνουν καυτό θέμα στο φετινό συνέδριο, αρκετοί Κινέζοι προγραμματιστές ημιαγωγών θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλέψουν την παράσταση από άλλους εκθέτες της WAIC. Εταιρείες οπως ο προγραμματιστής της μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU) με έδρα τη Σαγκάη Iluvatar Corex, η Moore Threads, η Sophgo και η start-up Enflame Technology που υποστηρίζεται από την Tencent Holdings, θα παρουσιάσουν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν το κενό που αφήνει η Nvidia στην εγχώρια αγορά λόγω των περιορισμών των ΗΠΑ στις εξαγωγές τομέων τεχνολογίας προς την Κινα. Ένας άλλος εγχώριος προγραμματιστής GPU, η Biren Technology, αναμένεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις του κλάδου στο συνέδριο.

Η μονάδα τσιπ AI της Huawei Technologies, Ascend, θα φιλοξενήσει ένα φόρουμ κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με επίκεντρο την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται σε αυτήν την εποχή των μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στην Huawei που εδρεύει στο Shenzhen, μετά την ανάπτυξη από τον κινεζικό κολοσσό ενός προηγμένου smartphone 7 με νανομετρικό επεξεργαστή .

Πηγή: South China Morning Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης