Του Παύλου Κρούστη
 

Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε τη διαδικτυακή παρουσίαση της Lenovo, στην οποία είδαμε τα προϊόντα που ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά η εταιρεία. Ένα από αυτά ξεχώρισε, καθώς ανήκει μεν, σε γνωστή προϊοντική κατηγορία, όμως από την άλλη είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ο λόγος για το ThinkPad X1 Fold.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H σειρά ThinkPad της Lenovo είναι γνωστή για την ποιότητα κατασκευής, την ευελιξία, τη φορητότητα και το στοιχείο της καινοτομίας που προσφέρει. Το νεότερο μέλος της σειράς ThinkPad βασίζεται ακριβώς σε αυτό το κομμάτι και δίνει τον πρώτο φορητό υπολογιστή με αναδιπλούμενη οθόνη στον κόσμο, που κλείνει σαν βιβλίο!

To X1 Fold είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεση CES 2020 του Las Vegas και από τότε περιμέναμε να το δούμε από κοντά. Στην ουσία έχουμε μια συσκευή, η οποία λειτουργεί τόσο ως tablet, όσο και ως laptop, ενώ το λειτουργικό της είναι Windows 10 και όχι Windows 10X, τα οποία θα είναι η ειδική έκδοση της Microsoft για τις αναδιπλούμενες οθόνες. Για τη χρήση των εφαρμογών σε διπλή οθόνη και κάθε άλλη παραλλαγή, η Lenovo έχει προεγκατεστημένη μια εφαρμογή, που επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει διάταξη στα παράθυρά του, λαμβάνοντας υπόψη την εύκαμπτη οθόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Όσον αφορά το design του, το X1 Fold είναι κάτι από το μέλλον, με το μόνο στοιχείο που αντιτίθεται σε αυτό να είναι το ιδιαίτερα παχύ πλαίσιο οθόνης. Όταν είναι κλειστό έχουμε ένα ξεχωριστό σχέδιο, που μοιάζει πραγματικά με δερμάτινη ατζέντα. Μηχανικά μέρη κινούν τη δερμάτινη επιφάνεια ώστε να έχει περιθώριο όταν ανοιγοκλείνουμε τη συσκευή. Είναι αρκετά παχύ, στα 11,5 mm όταν είναι ανοιχτό και 27,8 mm όταν είναι κλειστό. Το βάρος του φτάνει τα 990 γρ.

Η καινοτόμα συσκευή της Lenovo τροφοδοτείται από έναν Lakefield επεξεργαστή της Intel με GPU Intel UHD Graphics 11ης γενιάς. Συνδυάζει 4 GB μνήμης RAM LPDDR4X και 512GB SSD. Η μπαταρία του διαρκεί περίπου 11 ώρες και διαθέτει 2 USB-C θύρες, αλλά και μία nano-SIM για συνδεσιμότητα 4G. Αργότερα θα έρθει και 5G μοντέλο.

Η εύκαμπτη οθόνη είναι τεχνολογίας OLED (καθώς μόνο αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την αναδίπλωση) στις 13,3 ίντσες με λόγο πλευρών 4:3, φωτεινότητα που φτάνει τα 300 nits και ανάλυση 2048×1536. To τσάκισμα στη μέση της οθόνης δεν επιτρέπει χρήση αφής σε εκείνο το τμήμα, αλλά πρόκειται για μια πολύ μικρή λωρίδα, που δεν επηρεάζει τη χρήση. Η εταιρεία έχει βελτιστοποιήσει στα πρότυπα της σειράς ThinkPad την εργονομία και την ανθεκτικότητα με εργαστηριακές δοκιμές, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο βρισκόταν πολλά χρόνια υπό ανάπτυξη μέχρι να καταλήξει στα ράφια των καταστημάτων.

Το βασικό selling point αυτής της συσκευής είναι φυσικά η χρηστικότητα. Μπορείτε να κάνετε την εύκαμπτη οθόνη πραγματικά ό,τι θέλετε, χρησιμοποιώντας το X1 Fold με όποιον τρόπο σας βολεύει καλύτερα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μεγάλο tablet, με τη χρήση της γραφίδας ή όχι ή μπορείτε να το ακουμπήσετε σε μια επιφάνεια και να ανοίξετε το ειδικό στήριγμα στο πίσω μέρος της συσκευής. Μπορείτε να φέρετε το συνοδευτικό Bluetooth πληκτρολόγιο έπειτα μπροστά σας και να έχετε κανονική εμπειρία laptop.

Αν δεν σας κάνει αυτό, μπορείτε να λυγίσετε την οθόνη και να ακουμπήσετε το πληκτρολόγιο στις μαγνητικές επαφές επάνω στο κάτω μισό της επιφάνειας της συσκευής, έτσι ώστε να το μετατρέψετε σε πιο παραδοσιακό laptop. Βγάζετε το πληκτρολόγιο στην άκρη και κρατάτε το X1 Fold σε κάθετη μορφή, έτσι ώστε να χωρίζεται η οθόνη στα δύο, καθώς ανοίγετε διαφορετικές εφαρμογές σε κάθε πλευρά. Πραγματικά οι δυνατότητες είναι αμέτρητες.

Επειδή χρησιμοποιήσαμε τη συσκευή στα γραφεία της εταιρείας, δεν είχαμε μεγάλη ευχέρεια για δοκιμές, παρά το ιδιαίτερα βοηθητικό προσωπικό, όμως πήραμε μια γεύση από multimedia και διάφορες εφαρμογές και πραγματικά η εργονομία που προσφέρει ένα τέτοιο προϊόν δεν έχει προηγούμενο. Παράλληλα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με το σχετικό dock για να αποκτήσετε δεύτερη οθόνη.

Αυτό που μας χαροποίησε με το X1 Fold είναι ότι πρόκειται για ολοκληρωμένο προϊόν και όχι για κάποιο concept. Διαθέτει τόσο τη φινέτσα, όσο και την εργονομία και παρότι δεν απευθύνεται σε low-end χρήστες, σίγουρα είναι μια συσκευή που δεν είναι αποκλειστικά για επιχειρήσεις.

Έχουμε έναν καινοτόμο premium φορητό υπολογιστή που μας δίνει μια γεύση από το μέλλον. Θα το θα δούμε στα καταστήματα τον Φεβρουάριο, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν τον Ιανουάριο στην τιμή των €3.999 και 3ετές Premium Support από τη Lenovo. Στο πακέτο θα υπάρχει και το συνοδευτικό Bluetooth πληκτρολόγιο, αλλά και η γραφίδα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης