Του Παύλου Κρούστη
 

Πολλοί είναι οι χρήστες που ψάχνουν ένα πιο ανθεκτικό κινητό, για διάφορους λόγους που κυμαίνονται από το επάγγελμά τους, μέχρι ότι απλά είναι… επιρρεπείς στις ρίψεις της συσκευής τους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία ανθεκτικών κινητών που ονομάζονται “rugged”. H συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, διότι πολύ απλά τα rugged τηλέφωνα κατά παράδοση δεν είναι… ιδιαίτερα όμορφα. Αυτό όμως έρχεται να αλλάξει το νέο τηλέφωνο της Motorola.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H εταιρεία, σε συνεργασία με την Bullit, η οποία ήδη εντάσσει στο portfolio της τις ανθεκτικές συσκευές της CAT, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα νέο ανθεκτικό κινητό, το οποίο έχει σκοπό να μας αλλάξει την εικόνα για τα rugged phones, καθώς πλέον η ανθεκτικότητα μπορεί να συνυπάρχει και με τον όμορφο σχεδιασμό.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Motorola Defy είναι ένα κινητό, που εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει με κανένα. Δεν καλύπτεται από βίδες και μεταλλικές επιφάνειες, όπως συνηθίζουν τα τηλέφωνα της συγκεκριμένης κατηγορίας και περισσότερο θυμίζει μοντέρνα συσκευή άλλης κατηγορίας. Στην ουσία πρόκειται για ένα entry-level τηλέφωνο από τη Motorola, το οποίο έχει ενισχυθεί με προστασία που βρίσκουμε στα rugged phones.

Είτε δουλεύετε σε οικοδομή, είτε απλά σας πέφτει συχνά το τηλέφωνο, τα rugged phones θα σας φανούν χρήσιμα. Αν έως τώρα όμως, σας απέτρεπε η εμφάνισή τους από το να ασχοληθείτε με αυτά, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο Defy. Έχουμε σίγουρα το πιο όμορφο rugged phone, το οποίο μάλιστα μοιάζει αρκετά με τηλέφωνα πιο συμβατικής κατηγορίας, αφού δεν χαρακτηρίζεται από την «πνιγμένη» οθόνη, ανάμεσα σε μεταλλικά μέρη.

Για την ακρίβεια έχουμε ένα τηλέφωνο λίγο πιο παχύ από τα συνηθισμένα, στα 10,9 χιλ. και βάρος στα 232 γρ, που μοιάζει σαν να φοράει μια κάπως παχιά θήκη. Καταφέρνει να ξεχωρίσει εμφανισιακά χάρη σε δύο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η ορθή γωνία κάτω αριστερά που διαθέτει μάλιστα υποδοχή για lanyard, όπως ονομάζεται το κορδόνι που περνάμε στο λαιμό ή στον καρπό μας για να μπορείτε να κρατήσετε τη συσκευή από αυτό ή να την κρεμάσετε, ενώ θα βρείτε κι ένα μικρό εντός της συσκευής. Το άλλο μοναδικό στοιχείο του Defy, που το κάνει να ξεχωρίζει εμφανισιακά είναι η αντιολισθητική πλάτη του που είναι από σκληρό πλαστικό και έχει ανάγλυφες παράλληλες γραμμές.

Η οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass Victus με πάχος στα 0,7 χιλ. ενώ η συσκευή διαθέτει όχι μόνο πιστοποίηση IP68 για τη σκόνη και το νερό, που είναι συνήθως η υψηλότερη που βλέπουμε στα συμβατικά κινητά, αλλά έχουμε και πιστοποίηση στρατιωτικού επιπέδου, MIL-SPEC-810H, που σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει σε ακραίες θερμοκρασίες (από -25 έως 55 βαθμούς Κελσίου). Παράλληλα, το σώμα είναι προστατευμένο από δύο στρώματα: το πρώτο είναι εντελώς αδιάβροχο, ενώ το εξωτερικό κέλυφος προστατεύει από τα χτυπήματα.

Κατά τ’ άλλα, στις υπόλοιπες πλευρές θα βρείτε θύρα USB-C, το ηχείο, τη θύρα της SIM card μαζί με την microSD, θύρα 3.5mm για ακουστικά, το volume rocker, το power button κι ακόμα ένα κουμπί που μπορείτε να προγραμματίσετε τη λειτουργία του.

Η οθόνη είναι επίπεδη IPS στις 6,5 ίντσες, με ανάλυση 1600×720 και ρυθμό ανανέωσης 60Hz. Δεν αποτελεί προσόν της συσκευής, καθώς είναι και χαμηλής ανάλυσης, αλλά και όχι ιδιαίτερα φωτεινή, όμως βρήκαμε ότι χρωματικά αποδίδει ικανοποιητικά.

Αυτό που είναι προσόν της συσκευής πέραν από την ανθεκτικότητα και την ιδιαίτερη εμφάνιση, είναι η αυτονομία, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 2 ολόκληρες ημέρες χάρη στην μπαταρία των 5,000 mAh.

Κατά τ’ άλλα έχουμε ένα entry-level τηλέφωνο με Snapdragon 662 και 4GB RAM. Δυστυχώς, διαθέτει μόνο 64GB αποθ. χώρου, αλλά από την άλλη υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω της microSD, που αναφέραμε. Δεν υπάρχει υποστήριξη 5G, αλλά υπάρχει NFC.

Οι κάμερες καταφέρνουν να αποδώσουν ικανοποιητικά για την κατηγορία της συσκευής, καθώς έχουμε έναν βασικό αισθητήρα στα 48MP με διάφραγμα f/1.8, αισθητήρα βάθους στα 2MP (f/2.4) και ακόμα έναν macro πάλι στα 2MP (f/2.4). Παραδόξως λείπει κάποιος ευρυγώνιος, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, όμως οι φωτογραφίες των 12MP είναι στα στάνταρ ή και ελαφρώς καλύτερες για την κατηγορία. H selfie camera είναι στα 8MP επίσης ικανοποιητική.

Όσον αφορά το λογισμικό, το Defy «τρέχει» Android 10, όμως αναμένεται να λάβει update μέχρι το τέλος του 2021. Έχουμε μια σχεδόν pure Android εμπειρία με καθαρές επιφάνειες, χωρίς bloat και δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην περιήγηση.

Συνολικά, το Motorola Defy προσφέρει μια entry-level εμπειρία σε όλα τα επίπεδα, όμως ενισχύεται και καταλήγει να χαρακτηριστεί από την κορυφαία ανθεκτικότητά του, αλλά και την αυτονομία του. Η αρκετά συμπαθητική του εμφάνιση το τοποθετεί ένα σκαλί πάνω από τα υπόλοιπα ανθεκτικά τηλέφωνα και σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή τιμή για την κατηγορία του, αποτελεί εύκολη πρόταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους ξένοιαστα.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης