Πληροφορίες‌

‌Τίτλος:‌ The Elder Scrolls Online: Greymoor (expansion) 
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 4, PC, Xbox One
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 4 ‌
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ ZeniMax Online Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Bethesda Softworks
Είδος:‌ MMORPG
Ηλικίες:‌ ‌‌18+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 26 Μαΐου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Το The Elder Scrolls Online αποτελεί τη μεταφορά της σειράς σε online μονοπάτια και συγκεκριμένα αυτά των Massive Multiplayer Online παιχνιδιών. Έχοντας κυκλοφορήσει το 2014 και έχοντας αλλάξει αρκετές μορφές μέχρι σήμερα, καταφέρνει να παραμένει στο προσκήνιο καθώς η ZeniMax Online Studios το εμπλουτίζει αρκετά συχνά με νέο περιεχόμενο. Από το 2014 και μετά έχει καταφέρει και έχει πουλήσει 15 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στους servers του βρίσκονται πάνω από 2,5 εκατομμύρια ενεργοί παίκτες, καθιστώντας το έτσι το δεύτερο MMO με τον περισσότερο κόσμο, πίσω από το World of Warcraft.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα τελευταία τρία χρόνια η ZeniMax Online Studios έχει κυκλοφορήσει αντίστοιχα τρία τεράστια expansions τα οποία εκτός από νέες περιοχές, νέα storylines και μπόλικο νέο περιεχόμενο, προσέθεσαν και νέα classes. Έτσι μετά τα Morrowind, Summerset και Elsweyr, ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε πίσω, στην περιοχή του Skyrim, με το The Elder Scrolls Online: Greymoor.

Τα γεγονότα του Greymoor διαδραματίζονται 1000 χρόνια πριν τα γεγονότα του The Elder Scrolls V: Skyrim, οπότε όσοι έχετε παίξει το Skyrim θα βρεθείτε σε γνώριμα μέρη όπως την πόλη Solitude που αποτελεί την πρωτεύουσα της περιοχής. Στη Solitude θα βρεθείτε για να εξερευνήστε μια σειρά από περίεργες αναταραχές που λαμβάνουν χώρα σε όλο το region. Οι μάγισσες του Icereach Coven και πανίσχυρα vampires καλούν καταστροφικές καταιγίδες οι οποίες σπέρνουν τον τρόμο στα γύρω χωριά και παραμορφώνουν τους κατοίκους μετατρέποντάς τους στα τέρατα που είναι γνωστά και ως harrowfiends. Σκοπός σας είναι να βρείτε ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά και να τον σταματήσετε.
 

Γενικά, το σενάριο του Greymoor διηγείται μια καλή ιστορία, η οποία όμως θα μπορούσε να είναι υπέροχη. Η περιοχή του Skyrim είναι εδώ και πολλά χρόνια το σπίτι των vampires σύμφωνα με το lore, αλλά από άποψη κλίμακας και επικού μεγέθους είναι δύσκολο να συγκριθούν με το τεράστιο μέγεθος των δράκων, στο οποίο επικεντρώθηκε το Elsweyr. Σίγουρα το Greymoor φέρνει μια πιο σκοτεινή ιστορία με ελκυστικούς χαρακτήρες και εξαιρετική ατμόσφαιρα, αλλά προς το τέλος καταντάει κάπως επίπεδη και βαρετή.
 

Καλό θα είναι να διαβάζετε ό,τι βρίσκετε στον δρόμο σας, καθώς με αυτόν τον τρόπο το The Elder Scrolls Online προχωράει την ιστορία και ορίζει την ατμόσφαιρα, και όχι με cutscenes.

Ξεκινώντας το The Elder Scrolls Online: Greymoor να ξεκαθαρίσουμε ότι λόγω της φύσης του παιχνιδιού όλο το περιεχόμενο συμβαδίζει με το level του παίκτη. Οπότε αν δεν έχετε ξαναπαίξει το παιχνίδι, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καινούργιο χαρακτήρα και να ξεκινήσετε κατευθείαν από το Greymoor χωρίς να έχετε παίξει τίποτα από τα προηγούμενα. Κάθε ζώνη και περιοχή είναι αυτόνομη, γεγονός που καθιστά το παιχνίδι εξαιρετικά προσιτό για όλους.
 

Με το The Elder Scrolls Online: Greymoor θα αποκτήσετε πρόσβαση σε δυο νέες περιοχές, το δυτικό Skyrim και τα Blackreach Caverns. Βέβαια το δυτικό Skyrim καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό τεταρτημόριο της περιοχής, αφού παραπάνω από το μισό Skyrim απουσιάζει ακόμα και αν λάβουμε στα υπόψιν το The Rift και το Eastmarch που υπάρχουν ήδη στο παιχνίδι. Άλλες μεγάλες πόλεις όπως οι Dawnstar, Riverwood, Whiterun και Winterhold απουσιάζουν, πράγμα που μας οδηγεί σε μια πιθανή κυκλοφορία ενός DLC με το υπόλοιπο Skyrim.

Από την άλλη τα Blackreach Caverns είναι ένας τεράστιος υπόγειος λαβύρινθος ο οποίος εκτείνεται κάτω από το Skyrim. Στο TESV: Skyrim η εν λόγω περιοχή ήταν ένα πολύ μικρό κομμάτι, όμως στο Greymoor θα περάσετε πάνω από τον μισό χρόνο σας εκεί κάτω. Δυστυχώς η μορφή του Blackreach με τα πολλαπλά στρώματα και τα περίπλοκα περάσματα, καθιστά τον 2D χάρτη άχρηστο. Θα πρέπει να ψάχνετε διαρκώς τα waypoints καθώς η πυξίδα σας δείχνει την κατεύθυνση αλλά όχι τον όροφο του προορισμού σας.

Εκτός από νέες περιοχές στο The Elder Scrolls Online: Greymoor θα βρείτε και το νέο Antiquities σύστημα, το οποίο ουσιαστικά μέσα από διάφορα minigames σας επιτρέπει να ξεθάψετε όλων των ειδών και όλων των επιπέδων αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποκτήσετε παντοδύναμα όπλα και αντικείμενα, πριν ακόμα ασχοληθείτε με το end-game περιεχόμενο. Βέβαια στην πλειοψηφία τους τα minigames είναι βαρετά και χωρίς καμία πρωτοτυπία και έμπνευση.
 

Τέλος, στο Greymoor έχει αναδιαμορφωθεί εντελώς το skill line των vampires. Με την προσθήκη της μεταμόρφωσης και μιας ποικιλίας από δεξιότητες (π.χ. χαμηλώνουν τη ζωή αλλά αυξάνουν το damage σας), τα vampires πλέον μοιάζουν σαν νέο ξεχωριστό class.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι αλλαγές τόσο αποτελεσματικές ή ενδιαφέρουσες. Πολλοί παίκτες έγιναν vampires μόνο για τα passives, τα οποία όμως πλέον κοστίζουν περισσότερο stamina αλλά και magicka, ενώ η αντοχή των vampires στη φωτιά έχει μειωθεί δραματικά. Από τη μια πλευρά το Greymoor με τις νέες δεξιότητες προσπαθεί να κάνει το vampire line σαν νέο class, από την άλλη όμως ακυρώνει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο βαμπιρισμός στα Elder Scrolls παιχνίδια από την έναρξή τους.
 

Οπτικά, παρόλο που το The Elder Scrolls Online είναι παιχνίδι του 2014, στο Greymoor είδαμε πανέμορφα και εξαιρετικά λεπτομερή τοπία, για MMO τίτλο. Τα χιονισμένα τοπία του Skyrim και τα ιριδίζοντα μανιτάρια που εκτείνονται δεκάδες μέτρα στον αέρα στα Blackreach Caverns, αποτελούν τα σημεία που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Συμπέρασμα

Το Greymoor δεν είναι ούτε το χειρότερο, ούτε όμως και το καλύτερο expansion που έχει κυκλοφορήσει για το The Elder Scrolls Online. Κάνει αρκετά πράγματα καλά, αλλά σίγουρα κανένα τέλεια. Η επιστροφή στο Skyrim αποτελεί το highlight του expansion αλλά δεν διαθέτει το μέγεθος που θα θέλαμε, καθώς βλέπουμε μόνο ένα κομμάτι του.

Υπάρχει μια αρκετά καλή και σκοτεινή ιστορία σαν υπόβαθρο, με εμπλεκόμενους μάγισσες και vampires, η οποία δυστυχώς δεν καταφέρνει να κρατήσει τον παίκτη μέχρι το τέλος, ενώ και το νέο Antiquities σύστημα μπορεί να προσφέρει αρκετά αντικείμενα μέσα από τελείως βαρετά minigames. Στη συγκεκριμένη τιμή που λανσάρεται το expansion δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το προτείνουμε, καθώς πλησιάζει την τιμή ενός πλήρους τίτλου. Αν το βρείτε όμως σε κάποια έκπτωση και είστε fan της σειράς, τότε αξίζει να αντικρίσετε για μια ακόμη φορά τα χιονισμένα τοπία του Skyrim.

Βαθμολογία:  6/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης