Της Ελένης Δρίβα

Τα spin-offs είναι μια εξαιρετική ιδέα που έχει εδραιωθεί στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών εδώ και καιρό. Αποτελεί την τέλεια ευκαιρία ώστε να αναπτυχθεί ένα franchise έξω από το πλαίσιο του συνηθισμένου και των άτυπων κανόνων που διατρέχουν τη βασική σειρά, παρέχοντας τη δυνατότητα να δούμε κάτι το καινούργιο σε ένα σύμπαν που έχουμε ήδη αγαπήσει. Φυσικά, αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν διστάζει η ομάδα ανάπτυξης και αφήνει τις ιδέες της να πάρουν το τιμόνι, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος το “παρακλάδι” να μετατραπεί από κάτι φρέσκο σε κάτι ανιαρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η λέξη “ανιαρό” είναι η απόλυτη προσβολή για ένα franchise σαν το Borderlands, το οποίο αποτελεί και το αντικείμενό μας για το παρόν κείμενο. Η εν λόγω σειρά μπορεί να χαρακτηριστεί με διάφορους τρόπους, καλούς και κακούς, αλλά βαρετή και αδιάφορη δεν ήταν ποτέ, οπότε ένα spin-off που θα ανήκε σε αυτή την κατηγορία θα ήταν διπλή αποτυχία για τη Gearbox Software. Ευτυχώς, οι δημιουργοί του εγωκεντρικού post apocalyptic looter shooter δεν προσπάθησαν να χαλιναγωγήσουν ούτε στο ελάχιστο τη φαντασία τους και έτσι γεννήθηκε το Tiny Tina’s Wonderlands, το χαριτωμένο sequel του Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep, το οποίο λαμβάνει χώρα αμέσως μετά από τα γεγονότα του προαναφερόμενου expansion που είχε κυκλοφορήσει αρχικά ως μέρος του δεύτερου κεφαλαίου της σειράς και έπειτα ως standalone DLC.

 

Συνεχίζοντας με την ίδια προσέγγιση όπου συναντήσαμε αρχικά στο Assault on Dragon Keep, το spin-off sequel διαδραματίζεται επίσης μέσα στον φανταστικό κόσμο ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, τους κανόνες και τα γεγονότα του οποίου ορίζει η σπιρτόζα Tiny Tina. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξαφνικά η πόλη που επισκεπτόμαστε πιάνει φωτιά και βρίσκεται υπό πολιορκία. Ότι ο κακός της ιστορίας δεν είναι και τόσο κακός τελικά και ότι ο σημαντικότερος σύμμαχος μας είναι ένα πόνι φτιαγμένο από κρύσταλλο. Και, όταν θα αναρωτηθούμε “γιατί όμως;“, η απάντηση θα είναι πάντα “γιατί έτσι“, επειδή το λέει η Tiny Tina. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία υστερεί εσκεμμένα σε πρωτοτυπία αφού έχει το σκοπό να αυτοσαρκάζεται σε κάθε σκηνή και να μεγαλοποιεί μέχρι γελοιότητας τις καταστάσεις, προκαλώντας γέλιο. “Ω, είστε ο σωτήρας αυτού του κόσμου που θα σταματήσετε τον μεγάλο κακό, ο οποίος θέλει να καταστρέψει τα πάντα επειδή έτσι διασκεδάζει! Ω, επίσης είστε ένας ανίδεος αρχάριος και οι ηρωικοί σύντροφοί σας είναι κάπως… χαζοί“, σας λέει το παιχνίδι. Η Gearbox Software, εν ολίγοις, έχει πάρει ένα παραμύθι και το έχει… ισοπεδώσει για να το αποδώσει μέσα από το πρίσμα των Borderlands. Βλέπετε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με ένα δάσος, ένα ξέφωτο και έναν ποταμό και ο ποταμός πηγάζει από ένα… κουτάκι αναψυκτικού. Θα σώσετε έναν χωρικό και αφού σας δοξάσει σαν θεό, θα σας πει ότι… πονάνε τα οπίσθιά του. Όλες αυτές οι απότομες εναλλαγές είναι κάτι που οι φίλοι των Borderlands έχουν συνηθίσει και αποτελούν μέρος της γοητείας του franchise. Σε ένα setting όσο ιπποτικό όσο αυτό του Tiny Tina’s Wonderlands, η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεχωρίζει και διασκεδάζει στο έπακρο. Η Gearbox Software δεν παίρνει στα σοβαρά το σενάριο και ούτε θα έπρεπε. Η παλαβομάρα που χαρακτηρίζει τη γραφή της εταιρείας είναι προτιμότερη από ένα τυπικό σενάριο περί ηρώων, κάστρων, κακών και σωτήρων, ακόμα και αν το χιούμορ της καμιά φορά είναι τελείως “άγευστο”.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει σενάριο, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται από δεκάδες αποστολές, που θα σας απασχολήσουν για περίπου 16 ώρες. Το Tiny Tina’s Wonderlands έχει αρκετό περιεχόμενο και πολλές τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε, οι οποίες όμως δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ατελείωτων εκτάσεων που πρέπει να διασχίσετε, καθώς το “ταξίδι” σας από τοποθεσία σε τοποθεσία γίνεται μέσω του overworld, που είναι ουσιαστικά μια μακέτα του κόσμου όπου ζει ο χαρακτήρας σας. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο μπορείτε να καλύψετε με ταχύτητα τις αποστάσεις, να βρείτε quests που δεν υπάρχουν αλλού και να εμπλακείτε σε μάχες που θυμίζουν κάτι από… Pokémon (οι εχθροί κρύβονται μέσα στο ψηλό γρασίδι). Η ύπαρξη του overworld δημιουργεί δύο πράγματα, ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το καλό είναι ότι προσφέρει μια πιο συμπυκνωμένη εμπειρία, χωρίς περιττές “μαραθωνοδρομίες” και το κακό, πως δίνει την αίσθηση ότι κάθε τοποθεσία είναι αποκομμένη, αφού μεταφέρεστε από τη μια στην άλλη μέσα από το διόραμα.

Κατά κάποιο τρόπο, το Tiny Tina’s Wonderlands είναι πιο ενδιαφέρον όσον αφορά στο gameplay από τη βασική σειρά, καθώς σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα που θέλετε εμφανισιακά, χωρίς να υπάρχει κάποιο αναγκαστικό preset βάσει του class που επιλέγετε. Όσον αφορά στα classes και εδώ το spin-off έχει πιο ελεύθερη προσέγγιση, αφού άσχετα από το “μονοπάτι” που θα επιλέξετε στην αρχή, αργότερα σας δίνετε η δυνατότητα να επενδύσετε και σε ένα δεύτερο και να δημιουργήσετε ένα υβριδικό στιλ. Οι επιλογές είναι αρκετές και έξυπνα προσαρμοσμένες στο concept του τίτλου, το οποίο λόγω του ιπποτικού setting μετατρέπει το melee όπλο σας σε πρωταγωνιστή του οπλοστασίου σας, εφόσον το επιθυμείτε. Επειδή, όμως, μιλάμε ακόμα για Borderlands τα πιστόλια, οι καραμπίνες και όλα τα συναφή δεν λείπουν, απλά “παντρεύονται” με αυτή τη νέα έμφαση στα σπαθιά, τα τσεκούρια κλπ. Οι χειροβομβίδες έχουν, παράλληλα, αντικατασταθεί από ξόρκια.

Τα ίδια τα classes αποτελούν ευφάνταστες εκδοχές κλασικών ιδεών, όπως αυτές του μάγου, του ιππότη, του bandit, του necromancer και του τοξότη, μεταξύ άλλων. Στο σύνολο υπάρχουν έξι επιλογές. Το ενδιαφέρον είναι πως τα skills, οι ενδυμασίες και τα όπλα αποτελούν το αποτέλεσμα μιας μίξης των μεσαιωνικών στοιχείων του παραμυθιού και της γνωστής αισθητικής του franchise. Παρά την ελευθερία που σάς δίνεται όμως, το παιχνίδι πέφτει σε μια παγίδα: οι επιλογές που σας προσφέρονται για να συνδυάσετε classes μπορεί να είναι πολλές, αλλά δεν είναι όλες το ίδιο αποτελεσματικές. Πολύ απλά κάποια skills ταιριάζουν καλύτερα μεταξύ τους από κάποια άλλα, αναγκάζοντας τους παίκτες να περιοριστούν σε συγκεκριμένους συνδυασμούς, αν θέλουν να είναι πιο μάχιμοι, με αποτέλεσμα κάποιες ιδέες να περνάνε σε δεύτερη μοίρα υποσυνείδητα.

Η ποικιλία του Tiny Tina’s Wonderlands μπορεί να είναι ελαφρώς περιορισμένη όσον αφορά στους εχθρούς (τα bosses ευτυχώς ξεχωρίζουν από όλες τις απόψεις), αλλά όχι όσον αφορά στο loot. Όπως και όλα τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, το spin-off προσφέρει δεκάδες όπλα, διαφόρων τύπων και πανοπλίες. Τα αξεσουάρ του χαρακτήρα σας έχουν επίσης πολλές εκδοχές και perks που μπορείτε να αξιοποιήσετε και όσο πιο σπάνιο είναι αυτό που βρίσκετε, τόσο πιο μοναδικό είναι επίσης. Ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα looter που σέβεται το κοινό του.

Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ένα looter που σέβεται το κοινό του και τον εαυτό του, αλλά δεν κάνει το Tiny Tina’s Wonderlands είναι να έχει ένα αξιόλογο UI. Διατηρώντας την προσέγγιση του Borderlands 3 στα μενού, το spin-off διατηρεί και τα προβλήματά του. Δηλαδή, είναι κάπως αργό στη χρήση και ελαφρώς ακατάστατο. Γενικά, η Gearbox Software πρέπει να εκσυγχρονίσει το user interface του franchise, το οποίο φαντάζει ακόμα πιο προβληματικό όταν μπαίνει κανείς στη διαδικασία να το συγκρίνει με αυτά άλλων τίτλων.

Στον αντίποδα, το gameplay του είναι το ίδιο διασκεδαστικό με του Borderlands 3 και το multiplayer του το ίδιο εύχρηστο. Ακόμα και αν το melee όπλο σας περιορίζεται σε ένα απλό moveset, ακόμα και αν οι μάχες αρχίζουν να γίνονται λίγο αγγαρεία μετά από μερικές ώρες, το multiplayer είναι εκεί για να σώσει την κατάσταση, επιτρέποντας σας να παίξετε όλο το παιχνίδι με την παρέα σας.

Το Tiny Tina’s Wonderlands είναι ένα πολύ τίμιο και συμπαθητικό spin-off, που αλλάζει ελαφρώς τη συνταγή των Borderlands και την κάνει ακόμα πιο… εξωφρενική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η νέα έμφαση στο melee, αν και απλοϊκή, αναζωογονεί το διασκεδαστικό gameplay και το ίδιο κάνουν και τα ξόρκια. Το ευφάνταστο “πάντρεμα” του μεσαιωνικού στιλ με τη γνωστή αισθητική του franchise είναι σίγουρα το highlight αυτής της κυκλοφορίας, που θα σας διασκεδάσει τις περισσότερες φορές με τους εκρηκτικούς χαρακτήρες του και το χιούμορ του.
 

Βαθμολογία

 

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Tiny Tina’s Wonderlands
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Gearbox Software
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ 2K Games
Είδος:‌ Action role-playing, first-person shooter
Ηλικίες:‌ 16+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 25 Μαρτίου 2022

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης