Θετική ήταν η ανταπόκριση της ερευνητικής κοινότητας στην ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο έργο VENUS-C, με 15 εγκεκριμένες συμμετοχές. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος cloud computing υποδομής για επιστημονικές και ερευνητικές εφαρμογές, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

Η ανοικτή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση cloud computing εφαρμογών από το VENUS-C, που ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011, αφορά δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα, συνεισφέροντας στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε όλη την Ευρώπη. Η θετική ανταπόκριση της ερευνητικής κοινότητας αναδεικνύει πλήρως την αλλαγή που υλοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας του cloud στην έρευνα, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία.

Τα 15 πιλοτικά έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να στηρίξουν τις δοκιμές και την ανάπτυξη της υποδομής cloud του VENUS-C αφορούν σε νέες εφαρμογές που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικής έρευνας από βιοπληροφορική (bioinformatics), μηχανική (civil engineering), γεωφυσικές επιστήμες (earth sciences), υγεία και πρόνοια, θαλάσσια επιτήρηση (marine surveillance), μαθηματικά, φυσική και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη θετική ανταπόκριση στην ανοιχτή πρόσκληση του VENUS-C, καθώς αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι η Ευρώπη έχει την όρεξη και το ταλέντο για επιστημονική καινοτομία. Επιπλέον, χαιρόμαστε για το ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε στήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ για τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και για την εκτέλεση περίπλοκων προσομοιώσεων και υπολογισμών. Η Microsoft Research είναι περήφανη που αποτελεί καταλύτη σε μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εστιάζουν περισσότερο στην έρευνά τους και λιγότερο σε θέματα υπολογιστικών υποδομών πληροφορικής. Ευελπιστούμε ότι οι εφαρμογές και οι οργανισμοί που έχουν επιλεγεί θα παράγουν έργο σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα και κατ’ επέκταση για το ευρύτερο κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Andrew Herbert, Πρόεδρος της Microsoft Research ΕΜΕΑ.

Ο Patrick Malone, Γενικός Διευθυντής Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft δήλωσε «Στο επίκεντρο των δράσεων του Κέντρου Καινοτομίας βρίσκεται η στήριξη καινοτόμων ερευνητικών πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας για την ανάπτυξη έργων με πολλαπλό κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Η συμμετοχή του Κέντρου Καινοτομίας στο VENUS-C πραγματοποιείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ελληνική ερευνητική κοινότητα δίνει δυναμικά το παρών σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας του cloud και σε ακαδημαϊκό επίπεδο».

Οι τρεις ελληνικές πιλοτικές εφαρμογές που θα λάβουν επιχορήγηση από το VENUS-C είναι:

To Cloud4Trends αναλύει σε πραγματικό χρόνο και αξιοποιεί το περιεχόμενο που δημιουργούν και δημοσιεύουν οι χρήστες microblogging (Twitter) και blogging υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού. Η εφαρμογή που θα υποστηριχτεί από την υποδομή cloud computing i) συλλέγει συνεχώς νέα δεδομένα από το Twitter, καθώς και από μια ομάδα blogs εστιάζοντας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, π.χ. σε επίπεδο πόλης, και στη συνέχεια ii) εφαρμόζει μια online τεχνική ομαδοποίησης των δημοσιεύσεων (posts), ώστε να ανιχνεύσει τις πρόσφατες τάσεις που υπάρχουν στα θέματα που απασχολούν τους χρήστες. Η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί μια βασική παράμετρο που βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης των νέων πιλοτικών προγραμμάτων. Όπως εξηγεί η κα Αθηνά Βακάλη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, : «Η ερευνητική προσπάθεια στην περιοχή της εξόρυξης γνώσης από πηγές του Κοινωνικού Ιστού εμπεριέχει τη δυσκολία της διαχείρισης και ανάλυσης τεράστιου όγκου δεδομένων με αλγόριθμους που συχνά παρουσιάζουν υψηλή υπολογιστική πολυπλοκότητα. Για την αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των ερευνητικών προκλήσεων, το πιλοτικό πρόγραμμα Cloud4Trends θα αναδείξει τα οφέλη της υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud computing) για ανάλυση, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένων που προέρχονται από υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιστού, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη συνολικά διαδικασία. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει σε ενδιαφερόμενους φορείς ή κοινωνικές ομάδες (π.χ. δήμοι, επιχειρήσεις κλπ), πληροφορίες που προκύπτουν σχετικά με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των πολιτών, προκειμένου να βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες».

Η εφαρμογή TARCLOUD ενσωματώνει τεχνικές υπολογισμού προσεγγιστικών ταιριασμάτων miRNAs στο cloud. Στην Υπολογιστική Βιολογία, σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεχνικές προσεγγιστικού ταιριάσματος ακολουθιών, οι οποίες και ανακαλύπτουν πιθανά ταιριάσματα μεταξύ βιομορίων. Οι τεχνικές αυτές έχουν μεγάλες υπολογιστικές απαιτήσεις γιατί εμπλέκουν μεγάλο αριθμό βιομορίων. Η εφαρμογή TARCLOUD έχει ως στόχο την ενσωμάτωση των τεχνικών αυτών σε σύγχρονα περιβάλλοντα κατανεμημένης και παράλληλης επεξεργασίας δεδομένων στην cloud computing υποδομή της Microsoft (Windows Azure) για την αποδοτική εκτέλεσή τους. Ο κ. Θοδωρής Δαλαμάγκας, από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και επιστημονικός υπεύθυνος για το TARCLOUD ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, μέσω του έργου αυτού, οι εμπορικές τεχνολογίες αιχμής στη διαχείριση δεδομένων με υψηλές υπολογιστικές απαιτήσεις έρχονται κοντά στις ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας των επιστημών ζωής».

Το Cloud-Quake είναι μια εφαρμογή που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προσαρμογή σε cloud υποδομές μίας διαδικασίας υπολογισμού χαρτών της χωρικής κατανομής της σεισμικής κίνησης και των σχετικών βλαβών σε πολύ μικρό διάστημα αμέσως μετά τη γένεση ενός ισχυρού σεισμού. Η βασική εφαρμογή θα αξιοποιεί τις πληροφορίες κάθε σεισμού που παράγονται από το Σεισμολογικό Δίκτυο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είτε από σεισμολόγους είτε αυτόματα από τα υπολογιστικά συστήματα συλλογής και επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων. Παράλληλα θα εφαρμόζει σε διαδοχικά στάδια διάφορες διαδικασίες με βελτιωμένη ακρίβεια υπολογισμών των σεισμικών κινήσεων, αλλά και πιο χρονοβόρων υπολογιστικών απαιτήσεων, δίνοντας διαδοχικούς, βελτιωμένης ακρίβειας, χάρτες σεισμικής κίνησης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Η εξοικονόμηση κόστους και η εύκολη ανάπτυξη καινοτόμων νέων υπηρεσιών είναι τα δύο βασικά οφέλη σύμφωνα με τον κ. Κώστα Παπαζάχο, Καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εργάζεται πάνω στο Cloud-Quake: «Το VENUS-C θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάζονται στα θέματα υπολογισμού της επίδρασης των σεισμών στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στους σχετικούς επιστήμονες μία εξαιρετική δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες υπολογιστικές υποδομές, μόνο όταν και όπου είναι απαραίτητο, χωρίς το βάρος της συνεχούς συντήρησης και ανανέωσης της υπολογιστικής υποδομής και των λειτουργικών εργαλείων».

Τέλος, από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου η εφαρμογή IC-Cloud καινοτομεί στο ιατρικό τομέα με την επεξεργασία ζωτικών ενδείξεων ασθενών της εντατικής μονάδας σε πραγματικό χρόνο για εστιασμένη διάγνωση και έγκαιρη πρόγνωση.