Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

Αν νιώθετε μπερδεμένοι από τις άπειρες ονομασίες τεχνολογιών στις τηλεοράσεις, δεν είναι παράλογο. Πριν μόλις μερικά χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη, αφού είχαμε πολύ συγκεκριμένα ονόματα για συγκεκριμένες τεχνολογίες. Από κάποιο σημείο και έπειτα όμως, οι κατασκευαστές φαίνεται να… «εκτροχιάστηκαν», με ονομασίες που δεν έβγαζαν κανένα νόημα στις περισσότερες περιπτώσεις κι έτσι αυτήν τη στιγμή ο καταναλωτής ακούει για LED / LCD / QLED / OLED / Mini LED / MicroLED…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η LG ανακοίνωσε ότι θα δούμε τις νέες της τηλεοράσεις, QNED Mini LED, στη CES 2021 και βρίσκουμε έτσι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε μερικά πράγματα για τις τεχνολογίες των τηλεοράσεων που κυκλοφορούν σήμερα.
 

Η LG έχει ταυτιστεί με τις τηλεοράσεις OLED, αφού είναι ο μοναδικός κατασκευαστής OLED panel και πάνω από 19 κατασκευαστές τηλεοράσεων χρησιμοποιούν OLED πάνελ της LG Display. Σήμερα όμως η εταιρεία ανακοίνωσε τις νέες LCD τηλεοράσεις της για το 2021. Όπως και άλλοι κατασκευαστές, σαν την TCL (σύντομα και τη Samsung), η LG υιοθετεί την τεχνολογία Mini LED για τις premium τηλεοράσεις της στις κατηγορίες LCD 8K και 4K που έρχονται μέσα στο 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η LG λέει ότι το Mini LED επιτρέπει «ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην ποιότητα της τηλεόρασης LCD». Οι καλύτερες τηλεοράσεις LCD σήμερα έχουν αυτό που ονομάζεται “full array local dimming”, όπου οι λυχνίες LED – σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδες από αυτές – χρησιμεύουν ως οπίσθιος φωτισμός για την οθόνη. Αυτά τα LED μπορούν να ελεγχθούν σε ζώνες και κάθε ζώνη μπορεί να μειώσει φωτεινότητα ανάλογα με τις σκοτεινές σκηνές, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων του μαύρου αλλά και της αντίθεσης.
 

Το Mini LED αλλάζει λίγο τη στρατηγική, χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερα και πολύ περισσότερα LED για μεγαλύτερη αντίθεση σε σχέση με τις τηλεοράσεις που διαθέτουν μερικές εκατοντάδες ζώνες dimming (φωτισμού).
 

Στην περίπτωση της LG, η εταιρεία αναφέρει ότι ο νέος οπίσθιος φωτισμός της «περιλαμβάνει έως και 30.000 μικροσκοπικές λυχνίες LED που παράγουν απίστευτη μέγιστη φωτεινότητα και λόγο αντίθεσης 1.000.000:1, τα οποία συνδυάζονται με έως και 2.500 ζώνες dimming». Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερη αντίθεση, καλύτερο HDR και βελτιωμένη ακρίβεια χρώματος σε σχέση με τις άλλες LCD της εταιρείας. Όπως όλες οι ναυαρχίδες της LG για το 2020, υποστηρίζονται ρυθμοί ανανέωσης έως 120Hz.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η LG έχει χαρακτηρίσει αυτές τις hi-end LCD τηλεοράσεις ως “QNED”, με το Q να αναφέρεται στο quantum dot color (όπως οι QLED της Samsung) και το Ν πιθανώς εκπροσωπεί το “NanoCell” της LG. Φυσικά, ο όρος QNED έρχεται να προστεθεί στους τόνους άχρηστης πληροφορίας που πρέπει να ξεδιαλύνουν οι καταναλωτές, όμως έχει ίσως κάποια χρησιμότητα αφού έρχεται να διαφοροποιηθεί ως “premium LCD”, όπως ακριβώς και οι QLED της Samsung, οι οποίες θα είναι πιθανώς και ο βασικός ανταγωνιστής τους. Οι καταναλωτές θεωρούν ότι πρέπει να συγκρίνουν OLED με QLED, όμως η πιο σωστή σύγκριση θα είναι πλέον QLED με QNED, αφού η OLED είναι πιο εξελιγμένη τεχνολογία στη βάση της, σε σχέση με τις άλλες δύο.

Η σειρά QNED της LG θα μπορεί να συγκριθεί επίσης με τη σειρά 8 της TCL, η οποία περιλαμβάνει 25.000 LED σε περίπου 1.000 ζώνες ελέγχου. Η σειρά 6 της TCL χρησιμοποιεί επίσης Mini LED, αν και ο συνολικός αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από την premium Series 8. Η συρρίκνωση των LED επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν πολλά περισσότερες λυχνίες για μεγαλύτερη αντίθεση και καλύτερα μαύρα.

Η LG φροντίζει φυσικά να υπογραμμίσει ότι η OLED εξακολουθεί να είναι ο προορισμός για τη βέλτιστη εικόνα, ακόμη και έπειτα από όλες αυτές τις εξελίξεις στο κομμάτι των LCD.

Τέλος, υπάρχει σαφώς περίπτωση να μπερδέψει κάποιος το Mini LED με το MicroLED. Σκεφθείτε το Mini LED ως άλλη μία εξέλιξη των τηλεοράσεων LCD (όπως είναι και οι QLED), ενώ το MicroLED αποτελεί μια πιο ριζοσπαστική αναβάθμιση που αφαιρεί εντελώς τον οπίσθιο φωτισμό από την εξίσωση, όπως έχουν κάνει οι OLED, και συνδυάζει εκατομμύρια LED με αυτοφωτιζόμενα pixels, που ανάβουν μόνο όταν χρειάζεται. Οι τηλεοράσεις MicroLED θα παραμείνουν υπερβολικά ακριβές για αρκετό καιρό ακόμη. Από την άλλη το κόστος απόκτησης μιας Mini LED θα είναι σίγουρα πιο μικρό από τις OLED και πιθανώς να έρθει κοντά στις ήδη υπάρχουσες NanoCell.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης