Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης, Γιώργος Δαγαλάκης

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραγωγή: Zougla TV 2023

Ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, ένας καταστροφικός σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας. Μερικές ώρες αργότερα, την περιοχή πλήττει ένας δεύτερος σεισμός, εξίσου ισχυρός με τον πρώτο. Κτήρια καταρρέουν και άνθρωποι βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι χιλιάδες, ενώ πολλοί βρίσκονται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα. Άμεσα προς ενίσχυση των τουρκικών διασωστικών αρχών μεταβαίνουν δυνάμεις από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών από την Ελλάδα η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής καθώς και πλήρωμα γιατρών-διασωστών του ΕΚΑΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τουρκία τις επόμενες ώρες θα ταξιδέψουν και δύο εθελοντικές διασωστικές ομάδες, για να συνδράμουν στις έρευνες.

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική ομάδα RESCUE GR θα κληθούν από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EVOLSAR, να μεταβούν στην Τουρκία

Η ΕΠΟΜΕΑ ξεκίνησε με δύναμη 31 εθελοντών, τρία διασωστικά οχήματα, ένα τζιπ, ένα φορτηγό με trailer και μία κινητή ιατρική μονάδα και αντίστοιχα η RESCUE GR με τέσσερις διασώστες, ειδικό εξοπλισμό και ένα όχημα. Επιπλέον, η αποστολή αναχώρησε με εξειδικευμένο εξοπλισμό έρευνας αγνοουμένων στα χαλάσματα και ειδικά εργαλεία απεγκλωβισμού, ενώ υπήρχε διοικητική μέριμνα για την αυτονομία της (κουζίνα και ιατρείο).

Η Ομάδα αναχώρησε για Μυτιλήνη, μετέβη σε τουρκικό έδαφος με την μέριμνα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εκεί πάντα κάτω από υποδείξεις και οδηγίες εκπροσώπου της AFAD που συνόδευε την ομάδα, διάνυσαν 1300 χλμ. πορεία, έφτασαν στην πόλη Καχραμανμαράς, όπου και στρατοπέδευσαν σε χώρο που τους υποδείχτηκε από τους ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών με τις υπόλοιπες ομάδες της EVOLSAR.

Στην αποστολή συμμετείχε και η Sugar, ένα εκπαιδευμένο Labrador να εντοπίζει ζωή σε συντρίμμια, η οποία και κατάφερε να εντοπίσει ζωή δύο φορές στα χαλάσματα οπότε και ανασύρθηκαν άνθρωποι ζωντανοί από τα συντρίμμια από Τούρκους και Κινέζους διασώστες.

Οι διασώστες της ΕΠΟΜΕΑ ανέσυραν νεκρούς από τα συντρίμμια έναν ενήλικα και δύο μικρά παιδία ηλικίας 16 και 19 ετών και τους παρέδωσαν στις οικογένειές τους για να τους τιμήσουν όπως αρμόζει.
Η αποστολή από την ώρα που έφτασε μέχρι και την αναχώρησή της δεν έπαψε να επιχειρεί και να ελπίζει στην ζωή.

Λίγες μέρες αργότερα η «Ζούγκλα» βρέθηκε στο κεντρικό «στρατηγείο» της ΕΠΟΜΕΑ στο Αιγάλεω και συνομίλησε με τους εθελοντές διασώστες, που άφησαν πίσω τις δουλειές τους, τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για να συνδράμουν στην Τουρκία, ζητώντας τους να μοιραστούν στην κάμερα τα όσα βίωσαν κατά την διάρκεια της συγκλονιστικής επιχείρησης.

Δείτε τις μαρτυρίες των διασωστών στην κάμερα της «Ζούγκλας»:

 

Ποια είναι η ΕΠΟΜΕΑ – Παρουσίαση της εθελοντικής διασωστικής ομάδας

 

Δείτε βίντεο του policenews από την αποστολή της ΕΠΟΜΕΑ στην Τουρκία

 

Σημειώνεται πως τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών όπου και εκεί βρέθηκε από την πρώτη ώρα η ΕΠΟΜΕΑ Λάρισας για να συνδράμει στο σημείο του συμβάντος, συμβάλλοντας στον απεγκλωβισμό τραυματιών και θυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Μαρτυρία διασώστη στο zougla.gr: «Αυτό που αντικρίσαμε στα Τέμπη ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας»

Σεισμός στην Τουρκία: Έφθασαν στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη οι εθελοντές διασώστες της ΕΠΟΜΕΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης