Θεραπευτική η 7η Τέχνη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012, 12:51
Θεραπευτική η 7η Τέχνη
Την Τέχνη και συγκεκριμένα τον κινηματογράφο επιστρατεύουν οι ψυχολόγοι για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας και της κατάθλιψης.

Η νέα μορφή θεραπείας λέγεται «κινηματογραφοθεραπεία» ή «cinema therapy» και ήδη εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία. Η νέα θεραπευτική μέθοδος αρχίζει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας σε ομάδες ανθρώπων που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

«Μέσα από τη διαδικασία της κινηματογραφο-θεραπείας, ο ψυχολόγος επιλέγει για τον συμβουλευόμενο ή για την ομάδα των συμβουλευομένων μία ταινία, η οποία σχετίζεται με τα θέματα που επεξεργάζονται σε εκείνη τη φάση της θεραπείας» τονίζει η ψυχολόγος υγείας Άννα Χατζηδημητρίου, που εφαρμόζει τη μέθοδο.

Η κινηματογραφοθεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους θεραπευτές και μπορεί να δώσει στον θεραπευόμενο τη διορατικότητα που του λείπει, να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα την προσωπικότητά του και να δημιουργήσει σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές που θα αντιπροσωπεύουν την ουσία του θέματος που αντιμετωπίζει.

«Η κινηματογραφοθεραπεία είναι πολλά περισσότερα από το να δεις απλώς μια ταινία. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα ψυχολογική – θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών» αναφέρει η Ελίνα Πανταλέων, συμβουλευτική ψυχολόγος.

Σύμφωνα με τους θεραπευτές ψυχολόγους, η ταινία βοηθάει άτομα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν κάποιο πρόβλημά τους να το δουν και να το αναγνωρίσουν σε έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα στην οθόνη και να παρακινηθούν να κάνουν κι εκείνα την αλλαγή. Επίσης, το «cinema therapy» διευκολύνει τη θεραπευτική σχέση που θα δημιουργηθεί για να μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις δικές του ανησυχίες, οι οποίες ταυτίζονται με αυτό που είδε στην ταινία.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012, 14:14