Ελπίδες για τις πνευμονοπάθειες με βλαστικά κύτταρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011, 22:07
Ελπίδες για τις πνευμονοπάθειες με βλαστικά κύτταρα

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν βλαστικά κύτταρα ανθρωπίνων πνευμόνων -Βλαστικά κύτταρα πνευμόνων ανθρώπων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αυτο-ανανεώνονται και μπορούν έτσι να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων, εντόπισαν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν πνευμονικά κύτταρα μόνο μέσω της χρήσης εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, αλλά αυτή τη φορά απομόνωσαν απευθείας πνευμονικά βλαστικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας χειρουργικά δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού.

Το επίτευγμα, με επικεφαλής τον Πιέρο Ανβέρσα, διευθυντή του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brigham and Women’s, παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ανακάλυψη παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια τελείως νέα θεραπεία σε όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, αναγεννώντας ή αποκαθιστώντας κατεστραμμένα τμήματα του πνεύμονα» δήλωσε ο Ανβέρσα.

Μετά τα πρώτα πετυχημένα επιστημονικά πειράματα, περαιτέρω έρευνες σχεδιάζονται για τη βελτίωση της μεθόδου και την αξιοποίησή της με ασφάλεια στο μέλλον. Μέχρι σήμερα η θεραπεία των πνευμόνων με βλαστικά κύτταρα ήταν αδύνατη, επειδή ο πνεύμονας είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όργανο, που διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων, τα οποία ανανεώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Πηγή:greekradar

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011, 22:07