Έρευνα: Το μωρό στη μήτρα κλοτσάει με δύναμη τουλάχιστον 40 Newton

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 09:31
Έρευνα: Το μωρό στη μήτρα κλοτσάει με δύναμη τουλάχιστον 40 Newton
Όταν τα μωρά στη μήτρα κλοτσάνε, η δύναμη του χτυπήματός τους ξεπερνά τα 40 Newton (ή τέσσερα Kilogram-force), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μέτρησε τη δύναμη με την οποία κλοτσάνε τα έμβρυα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the Royal Society Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science», χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες για να καταγράψει τις κινήσεις εμβρύων από την 20ή έως την 35η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι κλοτσιές του μωρού γίνονται όλο και πιο δυνατές από την 20ή έως την 30ή εβδομάδα, αλλά μετά εξασθενούν, πιθανώς επειδή το έμβρυο έχει πια όλο και λιγότερο διαθέσιμο χώρο μέσα στη μήτρα.

Οι κλοτσιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωφελούν διπλά τα μωρά: αφενός αποτελούν ένα είδος σωματικής άσκησης γι' αυτά, πράγμα που τα βοηθά να αναπτύξουν τους μυς και τα οστά τους, αφετέρου βοηθά τις αρθρώσεις τους να τεντωθούν και να λειτουργούν ομαλά, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 11:57