Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον βρήκε ότι τα άτομα που πρόσθεσαν φουντούκια στη διατροφή τους για μερικούς μήνες βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα δύο βασικών μικροθρεπτικών συστατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, 32 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω έτρωγαν περίπου 57 γραμμάρια φουντουκιού καθημερινά για 16 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου στο αίμα και αυξημένα επίπεδα ενός μεταβολίτη της βιταμίνης Ε στα ούρα.

​Η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο είναι δύο από τα πιο ανεπαρκή μικροθρεπτικά συστατικάΤα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nutrition είναι σημαντικά επειδή πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο διότι έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροθρεπτικών συστατικών κι αυτό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτχάιμερ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο Alex Michels, ερευνητής στο Ινστιτούτο Linus Pauling. Ο Michels σημείωσε ότι λίγες μελέτες φουντουκιών έχουν συμπεριλάβει τα φουντούκια του Όρεγκον. «Όχι ότι πιστεύουμε ότι τα φουντούκια του Όρεγκον είναι πολύ διαφορετικά από τις άλλες πηγές», είπε ο Michels, «αλλά τώρα η αναπτυσσόμενη καλλιέργεια που έχουμε στις ΗΠΑ έχει τελικά την υποστήριξη της επιστήμης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Maret Traber, επίσης συγγραφέας της μελέτης, και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστήμων για τις γνώσεις της γύρω από τη βιταμίνη Ε σημειώνει ότι αυτή και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα νέο βιολογικό δείκτη – έναν μεταβολίτη της άλφα τοκοφερόλης – για να προσδιορίσουν κατά πόσο τα φουντούκια είχαν βελτιώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στους συμμετέχοντες.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι αλλαγές στα επίπεδα α-τοκοφερόλης στο αίμα των ενήλικων», δήλωσε η Traber, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας. «Έτσι, αυτό που κάναμε ήταν να κοιτάξουμε τα ούρα για να δούμε πόσο υπήρχε ένας μεταβολίτης της βιταμίνης Ε. Αυτός ο μεταβολίτης αυξάνεται μόνο εάν το σώμα λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Ε».

Μαγνήσιο και βιταμίνη Ε

Ο μεταβολίτης ονομάζεται α-CEHC( alpha carboxyethyl hydroxychromanol). Είναι ουσιαστικά ένα μόριο βιταμίνης Ε, μέρος της φυσικής διαδικασίας διάσπασης της βιταμίνης στο σώμα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα α-CEHC στα ούρα ανέβηκαν σχεδόν σε κάθε συμμετέχοντα. Επιπλέον, η ανάλυση αίματος έδειξε μειώσεις της γλυκόζης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας -γνωστής ως «κακή» χοληστερόλη- πέραν των αυξήσεων του μαγνησίου.

«Όλα αυτά μας λένε ότι τα φουντούκια είναι για το καλό σας», δήλωσε η Traber. «Τα ευρήματα αποδεικνύουν τη δύναμη προσθήκης φουντουκιών στη διατροφή σας. Η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο είναι δύο από τα πιο ανεπαρκή μικροθρεπτικά συστατικά στον πληθυσμό των ΗΠΑ και υπάρχουν πολλά περισσότερα για τα φουντούκια από αυτά που αναλύσαμε εδώ. Επίσης είναι μια σημαντική πηγή υγιεινών λιπών, χαλκού και βιταμίνης Β6»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης