Μη βάζετε το laptop στα πόδια σας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 13:51
Μη βάζετε το laptop στα πόδια σας

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η τοποθέτηση του φορητού υπολογιστή πάνω στα πόδια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα.

Η μελέτη, υπό τον ουρολόγο δρα Γιεφίμ Σέινκιν του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility» (Γονιμότητα και Στειρότητα), εξέτασε τις περιπτώσεις 29 νεαρών ανδρών, που ισορροπούσαν ένα laptop στα γόνατά τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη θερμοκρασία που αναπτυσσόταν στο όσχεο (γεννητικά όργανα) των ανδρών και διαπίστωσαν πολύ γρήγορη την υπερθέρμανση της περιοχής, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη μελλοντική αναπαραγωγική δυνατότητα του άνδρα.

«Διαπιστώσαμε ότι η θερμοκρασία του όσχεου, μέσα σε 10 έως 15 λεπτά, είχε αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, αλλά οι ίδιοι δεν το αισθάνονται» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Για αυτό τον λόγο, οι Αμερικανοί ερευνητές συνιστούν να ακουμπάει κανείς, όσο μπορεί πιο συχνά, τον φορητό υπολογιστή του σε ένα γραφείο ή σε μια άλλη επιφάνεια και όχι πάνω του.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από έναν βαθμό Κελσίου στην περιοχή του όσχεου είναι αρκετή για να βλάψει την ποιότητα του παραγόμενου σπέρματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όταν ο υπολογιστής τοποθετείται πάνω στα πόδια, αυξάνεται μέχρι και 2,5 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν θα έλεγα ότι οποιοσδήποτε ξεκινά να χρησιμοποιεί το laptop του, θα γίνει στείρος, όμως η συχνή χρήση του μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αναπαραγωγικών προβλημάτων, επειδή το όσχεο δεν έχει χρόνο να κατεβάσει τη θερμοκρασία του» δήλωσε ο Σέινκιν.

Όπως είπε ο Αμερικανός ουρολόγος, το να βάλει κανείς ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια του και στον υπολογιστή, πάλι μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς η στάση των ποδιών φαίνεται να παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην υπερθέρμανση του όσχεου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 13:51