Το κάπνισμα είναι μια καταστρεπτική συνήθεια που μπορεί να βλάψει, τόσο την υγεία σου, όσο και την εμφάνιση σου. Όσο δύσκολο και αν είναι, αξίζει να προσπαθήσεις να το κόψεις μία και καλή.
Γιατί να κόψεις το κάπνισμα;

1. Μειώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Αν σκεφτείς πως πριν από 50 χρόνια, ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσώπευε μόνο το 3% κατανοείς την σημασία της πρόληψης. Αν και το κάπνισμα δεν είναι η μόνη αιτία καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας. Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση πνευμονολόγων, το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων, σε ποσοστό 87%.

2. Για την διατήρηση της όρασής σου

Το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την όραση. Σύμφωνα με έρευνες από γιατρούς του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπάρχει 3 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος, οι καπνιστές να προσβληθούν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε μείωση της όρασης, καταστροφή της κεντρικής όρασης ή ακόμη και τύφλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Για την υγεία της καρδιάς σου

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμα και η μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζεις την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σου. Σύμφωνα με μελέτες, η μείωση του καπνίσματος μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μειώνοντας την ποσότητα καπνού θα παρατηρήσεις επίσης βελτίωση στην αναπνοή.

4. Βελτιώνεις τη στοματική σου υγιεινή

Μελέτη του BMC Public Health δείχνει πως οι καπνιστές ηλικίας 20 – 38 ετών έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους απ’ ότι οι μη καπνιστές. Δεν είσαι πολύ νέα για να αρχίσεις να χάνεις δόντια; Εκτός αυτού, η νικοτίνη αφήνει λεκέδες στα δόντια, δίνοντας τους την απόχρωση του μπεζ-κίτρινου.

5. Βελτιώνεις τη γονιμότητά σου

Δυσκολεύεσαι να συλλάβεις; Σύμφωνα με τους ειδικούς το κάπνισμα μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες μιας επιθυμητής εγκυμοσύνης. Συνεπώς η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας, σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης.

6. Για να έχεις δέρμα βελούδο και νεανικό

Μελέτες δείχνουν ότι το δέρμα των καπνιστών γερνάει δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ότι των μη καπνιστών. Το κάπνισμα αφυδατώνει το δέρμα σου και δεν επιτρέπει τη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: Womenonly

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης