Ζήσης Ψάλλας

Μερικές φορές τρώμε και μετά αισθανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη από έναν υπνάκο. Ενώ μπορεί να κατηγορήσετε για το «φαγητό κώμα» της ημέρας τη γαλοπούλα, είναι πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα υπερφαγίας. Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι η γαλοπούλα δεν μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η γαλοπούλα είναι συνήθως ο πρωταγωνιστής του γεύματος των Χριστουγέννων και έχει εκ φύσεως υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη», δήλωσε η Uma Naidoo, διατροφολόγος και συγγραφέας.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα «απαραίτητο αμινοξύ που παίζει ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης, μελατονίνης, νιασίνης και νικοτιναμίδης».

Και ενώ η τρυπτοφάνη -και η μελατονίνη που παράγει- μπορεί να μας κάνει να νυστάζουμε, είναι επίσης χρήσιμη για τη διάσπαση των τροφίμων, την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών, την παραγωγή ορμονών και χημικών ουσιών του εγκεφάλου και τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το να πέφτει η ευθύνη στη γαλοπούλα είναι λίγο απλοϊκό. Εξάλλου, η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που τρώμε όλο το χρόνο, όπως το τυρί, το κοτόπουλο, τα ασπράδια αυγών, το ψάρι, το γάλα, τα φιστίκια και οι σπόροι κολοκύθας και σουσάμι.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής

Γνωρίζοντας πόσο διαδεδομένη είναι η τρυπτοφάνη, είναι λογικό να αναζητήσετε άλλες αιτίες της υπνηλίας σας μετά το γεύμα. Ο κύριος παράγοντας είναι στην πραγματικότητα η υπερκατανάλωση τροφής, ειδικά των συνοδευτικών πιάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που αγαπάμε τόσοι πολλοί από εμάς -πουρέ πατάτας, τυρί, ψωμί.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι μερικά κοκτέιλ ή μπύρες κατά τη διάρκεια του απογεύματος μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

«Για να αποφύγετε την υπνηλία μετά το γεύμα, είναι σημαντικό να μην τρώτε πέρα από την πληρότητα του σώματός σας», εξήγησε η διατροφολόγος Trista Best, με έδρα τη Γεωργία. «Μην γεμίζετε το στομάχι σας σε σημείο να νιώθετε άβολα. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι καθώς αυτό θα σας βοηθήσει και με την ενέργειά σας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης