Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από την Ισπανία δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή, όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση και λιγότερες θερμίδες, μπορεί να μειώσει το επικίνδυνο λίπος της κοιλιάς σε ηλικιωμένους ενώ βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή και έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Είναι γνωστό ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται με την πάροδο  της ηλικίας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, λιγότερη κινητικότητα αλλά και μεγαλύτερη πιθανότητα πτώσεων.

Η μελέτη, με επικεφαλής την ερευνήτρια Dora Romaguera, από το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας των Βαλεαρίδων Νήσων, περιελάμβανε λίγο περισσότερους από 1.500 μεσήλικες και ηλικιωμένους που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν παρουσιάσει  μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα διαταραχών που σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Μια ομάδα ανθρώπων ακολούθησε μεσογειακή διατροφή ενώ μείωσε τις θερμίδες της κατά 30% και αύξησε τη σωματική της δραστηριότητα. Τους είπαν επίσης να περιορίσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κρεάτων, βουτύρου, πρόσθετης ζάχαρης και να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αλλά οι συμβουλές δεν σταμάτησαν στο φαγητό: Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν επίσης να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα σταδιακά, με στόχο να περπατούν 45 λεπτά την ημέρα ή περισσότερο, έξι ημέρες την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης. Μια άλλη ομάδα ανθρώπων ακολούθησε μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς θερμίδων ή αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι που μείωσαν τις θερμίδες τους και έκαναν τακτική άσκηση, ενώ τηρούσαν τη μεσογειακή διατροφή, εμφάνισαν μειώσεις στην κοιλιά και το συνολικό λίπος και κράτησαν ένα μεγάλο μέρος από αυτό για τρία χρόνια. Αντίθετα, τα άτομα της άλλης ομάδας δεν είδαν καμία αλλαγή στο λίπος της κοιλιάς.

Και οι δύο ομάδες κέρδισαν λίγη άπαχη μυϊκή μάζα, αλλά οι άνθρωποι στην άσκηση συν τον περιορισμό των θερμίδων έχασαν περισσότερο λίπος από τους μυς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, παρουσιάζει τα τριετή αποτελέσματα μιας συνεχιζόμενης οκταετούς μελέτης που σχεδιάστηκε για να δει εάν αυτό το στυλ διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

«Πρόκειται για μια φιλόδοξη και κομψή μελέτη», δήλωσε ο Cewin Chao, διευθυντής υπηρεσιών κλινικής διατροφής στο Montefiore Health System στη Νέα Υόρκη. «Αν τρώτε μια δίαιτα υψηλής ποιότητας, ασκηθείτε και μειώσετε τις θερμίδες, θα χάσετε περισσότερο σωματικό λίπος, ειδικά το πιο επικίνδυνο βαθύτερο λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς που περιβάλλει τα όργανά σας, και θα διατηρήσετε περισσότερους μυς. Αυτές οι αλλαγές μοιάζουν να αποδίδουν στο όριο των τριών ετών».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης